Michael Hohenzollern-Sigmaringen, Regele Mihai I de România, şi-a făcut prezenţa în vestibul, înalt şi agil, îmbrăcat cu un pantalon închis şi un costum asortat la cravată. Autorul rememorează pentru cititorii publicaţiei data de 30 decembrie 1947, atunci când regele a abdicat, iar România „s-a convertit într-o singură noapte într-o republică socialistă, guvernată prin ordine de la Moscova. Câteva zile mai târziu, tânărul monarh a plecat din ţară, acompaniat de mama sa, Regina Elena, câţiva servitori, patru maşini şi alte lucruri”.
După mai bine de şase decenii de la aceste evenimente, regele recunoaşte că nu îşi aminteşte detaliile primei sale întâlniri cu Adolf Hitler, care a avut loc în 1938. „Îmi amintesc, însă, că am luat masa cu Hitler în 1941, în Berlin. Nu vorbeam germana, aşa că tot greul conversaţiei a fost dus de mama mea”, povesteşte monarhul într‑o engleză perfectă.
Mihai avea doar 20 de ani când a luat masa cu Führer-ul şi mărturiseşte că întâlnirea cu Hitler nu i-a lăsat o impresie specială. „M-a impresionat la modul negativ şi nu mi s-a părut a fi un mare orator… Hitler nu purta uniformă. Avea obişnuitul său pantalon şi o jachetă kaki. Au fost lângă el alţi patru oameni, iar el a fost rece şi distant. A strigat în mod constant şi a monopolizat discuţia.”
„Trădătorul Churchill”
Întrebat despre contextul acestei vizite, Mihai spune că circumstanţele acestei vizite au fost destul de ciudate. „Mama mea avea de rezolvat câteva chestiuni personale la Florenţa, şi atunci Antonescu i-a spus că de ce nu merge să îi întâlnească pe Hitler la Berlin, mai întâi, şi apoi pe Mussolini.
Întâlnirea cu acesta din urmă a fost de cu totul altă natură. „Diferenţa dintre el şi Hitler era foarte mare. În primul rând, vorbeam italiana şi puteam comunica mai uşor. Mussolini era mai deschis şi mai cald, aşa cum sunt toţi italienii. Îmi amintesc că mama mea l-a întrebat cum au ajuns italienii să trăiască cu toate lipsurile unui război de cucerire. El a răspuns: Strângând un pic cureaua.”
În timpul lungului său exil, Mihai a continuat să cântărească trădarea Occidentului şi în special a premierului britanic Winston Churchill.
„România şi toate celelalte ţări din Est au fost abandonate la Yalta”, a mai spus fostul suveran pentru El Pais.
Mesajul Regelui
Ca în fiecare an, de Crăciun, Regele Mihai a transmis un mesaj românilor. „Nu avem nici o şansă de a aşterne un drum solid generaţiilor viitoare dacă îi vom lăsa mereu pe ceilalţi să rezolve ceea ce este în răspunderea noastră”, a spus fostul suveran, care, totodată, i-a felicitat pe „românii care ştiu că au făcut ceva bun pentru ca ţara lor să meargă mai departe”.