RVA Insolvency este cel mai important jucător pe piaţa falimentelor, compania gestionând, printre altele, insolvenţa mai multor bănci – Banca Internaţională a Religiilor, Bancoop, sau a altor firme cunoscute, cum ar fi magazinele MIC.ro care îi aparţin lui Dinu Patriciu, sau Flamingo. Faptele pentru care RVA trebuie să răspundă în faţa legii ar fi fost săvârşite, spun procurorii, în momentul în care firma gestiona falimentul societăţii Petromservice, firmă controlată de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca.
Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea în judecată a Doinei Otilia Miu, numărul doi în societate după Arin Stănescu, Gheorghe Şupeală -, fost administrator Petromservice, şi Elena Radu de la RVA, cei trei fiind şi ei acuzaţi de bancrută frauduloasă.
Câteva milioane de euro, sifonate ilegal din Petromservice
În esenţă, Milu, Şupeală, Radu şi firma RVA sunt acuzaţi că prin faptele lor au încercat să scoată ilegal din conturile firmei Petromservice în total aproape 7 milioane de euro care urmau să fie plătiţi unei persoane care revendica o creanţă fictivă. Despre Milu procurorii spun că, în calitate de reprezentant al RVA Insolvency SPRL administrator judiciar al societăţii în insolvenţă PSV Company, a hotărât includerea creanţei nedatorate către Ana Bodea în tabelul preliminar al creanţelor asupra debitoarei PSV Company, în frauda celorlalţi creditori. Consecinţa acestei fapte a constituit-o plata către Ana Bodea a unei prime tranşe de 14.044.603,67 ron, la data de 5.09.2011. În ceea ce-l priveşte pe Şupeală, acesta în calitate de administrator special al societăţii în insolvenţă PSV Company, a întocmit lista creditorilor în care la poziţia 1 este consemnată în fals creanţa Anei Bodea. Elena Radu este cea care a avizat lista creditorilor în care la poziţia 1 este consemnată în fals această creanţă.
Aproape 7 milioane de euro
Mai exact, în cadrul procedurii reorganizării judiciare împotriva debitoarei PSV Company (fosta PETROMSERVICE S.A.) deschisă prin încheierea din data de 25.03.2009 a Tribunalului Bucureşti, administratorul judiciar RVA Insolvency Specialists S.P.R.L. a dispus înscrierea în tabelul preliminar a creanţei Anei Bodea în valoare de 6.900.000 euro, ca o creanţă pură şi simplă, deşi aceasta era afectată de o condiţie suspensivă neîndeplinită. Creanţa Anei Bodea a fost înscrisă în lista creanţelor şi înfăţişată în tabelul creditorilor ca o creanţă datorată, deşi suma era nedatorată, iar fapta a fost săvârşită în frauda creditorilor.
„Miza este zăcământul de la Budureasa”
„Miza este zăcământul de zece miliarde de euro de la Budureasa”, a declarat S.O. Vîntu atunci când a fost arestat pentru devalizarea companiei Petromservice (PSV) într-un dosar din care s-a disjuns şi cauza cu RVA Insolvency. Omul de afaceri a vrut astfel să sugereze că este vânat de autorităţi din cauza unei adevărate „comori”, aflate în proprietatea PSV. Ana Bodea, despre a cărei creanţă spun procurorii că nu era reală, deci aceasta nu trebuia să primească aproape trei milioane de euro, este cea care se declară un fel de moştenitoare a zăcământului de la Budureasa. În acelaşi dosar cu Vîntu este anchetat şi fostul şef al Petromservice, Liviu Luca.