Referendumul privind Legea Capitalei încalcă recomandările internaţionale şi principiile democraţiei participative, fiind doar o o tentativă de manipulare a populaţiei, potrivit reprezentanţilor societăţii civile.
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, susţinute de 50 de organizaţii neguvernamentale, protestează împotriva organizării referendumului privind Legea Capitalei fără o dezbatere reală în prealabil şi folosind întrebări tendenţioase care nu pot conduce către decizii publice coerente. Cele două organizaţii consideră că acest referendum este expresia lipsei de responsabilitate a actorilor politici şi o tentativă de manipulare a populaţiei.
„Reforma administrativă a Bucureştiului trebuie să ia în calcul opţiunile cetăţenilor lui, iar consultarea locuitorilor trebuie să respecte o serie de principii recunoscute la nivel internaţional şi asumate de România prin Comisia de la Veneţia. Modul tendenţios, confuz şi amestecat în care sunt formulate întrebările propuse la referendum nu va conduce către modificările necesare unei dezvoltări cu adevărat durabile de care are nevoie Bucureştiul. În absenţa unor modificări, vom solicita boicotarea referendumului„, a spus Costel Popa, preşedintele Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Ecopolis şi CeRe au transmis marţi, o sesizare Prefecturii Municipiului Bucureşti, Avocatului Poporului şi Comisiei de la Veneţia prin care semnalează faptul că Referendumul privind Legea Capitalei încalcă recomandările internaţionale.
Totodată, cele două organizaţii au solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti amânarea referendumului la o dată care să permită organizarea de consultări ce pot genera soluţii reale pentru guvernarea oraşului.
Consilierii municipali au stabilit data de 19 iunie pentru votarea referendumului privind Legea Capitalei. Liderul PDL, Elena Udrea, a susţinut pe blogul său organizarea referendumului pe 19 iunie, deoarece consideră că „este suficient timp ca, până atunci, bucureştenii să cunoască prevederile şi efectele pe care le-ar avea adoptarea Legii Capitalei”.
„Graba cu care opozanţii Legii Capitalei doreau referendum la începutul lui mai trădează disperarea acestora faţă de posibilitatea ca bucureştenii să cunoască adevăratele resorturi care guvernează actul normativ pe care PDL Bucureşti îl propune şi cele care îi motivează pe ei atât de mult în atacurile mizerabile la adresa mea”, mai scrie ministrul Dezvoltarii regionale şi Turismului pe blogul său.
Legea Capitalei, care prevede reorganizarea Bucureştiului sub un singur primar şi un singur consiliu, a stârnit dezbateri puternice în mediul politic şi în societatea civilă. Legea, iniţiată de Elena Udrea, liderul PDL Bucureşti, este susţinută de Partidul Democrat Liberal, în timp ce Uniunea Social Liberală se opune categoric. De altfel, PNL şi PC au lansat o campanie pentru referendum cu sloganul „Apără Bucureştiul de Elena Udrea”.”
Poziţiile actorilor politici denotă lipsă de respect pentru cetăţeni şi pentru principiile democraţiei. Un referendum este un instrument de consultare oportun, însă nu atunci când este construit pe baza unor întrebări retorice, iar cetăţenii nu cunosc implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. În lipsa unor dezbateri reale şi în condiţiile păstrării actualelor întrebări vom descuraja participarea bucureştenilor la referendum”, afirmă Oana Preda, Director Executiv Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe.
Cele şapte întrebări din referendumul pentru Legea Capitalei
1. Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
2. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi o administraţie?
3. Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?
4. Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?
5. Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?
6. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de Primarul General şi Consiliul General?