31.5 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialReferendum pentru Constanţa

Referendum pentru Constanţa

„Vreţi să se desfiinţeze judeţul Constanţa?” Aceasta va fi întrebarea la care trebuie să răspundă constănţenii pe data de 17 iulie.

 

Mâine, Consiliul Judeţean se întruneşte într-o şedinţă extraordinară cu un singur proiect pe ordinea de zi: „Consultarea cetăţenilor cu privire la desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Constanţa”. Este mai mult decât sigur că propunerea va trece, deoarece CJC este controlat de PSD, care a iniţiat proiectul. „Sunt convins că toţi consilierii vor vota”, s-a arătat optimist preşedintele instituţiei, Nicuşor Constantinescu, în timpul unei conferinţe de presă organizate ieri.

Acesta a declarat că „referendumul nu este o chestiune aleatorie” şi că legea în obligă să îl iniţieze. Se referea la Legea nr. 3 din 2000, care spune, la art. 13, alineat 3, că „proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz organizarea referendumului ¬este obligatorie”.

Bătaie pe fonduri
Constantinescu a precizat că banii europeni alocaţi celor opt consilii de dezvoltare regională (20% din suma totală alocată de UE) au fost folosiţi în proporţie de 91,5%, în timp ce Guvernul, din „porţia” de 80%, nu a reuşit să cheltuiască decât 4%. „Dacă Guvernul şi-ar fi făcut treaba la fel ca şi consiliile judeţene, România nu ar mai fi fost în criză economică”, crede acesta. Mai mult, în opinia sa, fondurile pe care Guvernul nu le-a cheltuit ar trebui alocate în judeţe. O propunere în acest sens a fost făcută, în iunie 2010, de Uniunea Naţională a Consiliilor ¬Judeţene din România, care ¬cerea redistribuirea a 3,5 miliarde de euro.

Cost estimat: 100.000 de euro
Referendumul va fi organizat pe data de 17 iulie. Costul total, care include plata personalului, ştampilele, cabinele de vot etc., se ridică la aproximativ 100.000 de euro, potrivit preşedintelui CJC. Pentru a fi validat, este însă necesară prezenţa a 50% plus 1 din numărul total de ¬votanţi, care este de aproximativ 700.000.

La Galaţi, referendum pe 24 iulie
De fapt, în toate judeţele conduse de USL vor avea loc referendumuri. Pe 24 iulie acest lucru se va întâmpla la Galaţi. Organizarea a fost hotărâtă la iniţiativa a 26 de consilieri judeţeni PSD, PNL şi PC, care deţin şi o majoritate confortabilă în CJ. Fondurile pentru organizarea referendumului au fost alocate de la bugetul consiliului, iar în următoarele 30 de zile CJ Galaţi va desfăşura acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la referendum. Preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac, a respins ideea că regionalizarea ar mări gradul de absorbţie a fondurilor europene, acuzând că gradul de absorbţie scăzut se înregistrează la nivelul ministerelor, şi nu la cel al administraţiilor locale. El a exemplificat cu faptul că gradul de absorbţie pe Programul Operaţional Regional, Axa 2 Transporturi, la nivelul Regiunii de Dezvoltare S-E este de 86%, cu un grad de utilizare de 114%, în timp ce la nivel guvernamental, pe programele operaţionale sectoriale de transporturi, gradul de absorbţie este de 1,96%, cu un grad de utilizare de 4,2%.

Cele mai citite

Probleme de lot pentru Rapid înaintea meciului cu Oțelul

Marius Șumudică a evidențiat dificultățile cu care se confruntă echipa Rapid. Într-o conferință de presă premergătoare meciului din Liga 1, programat pentru sâmbătă, 28 septembrie,...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă