PDL şi USL s-au acuzat reciproc de diverse încălcări ale legislaţiei în domeniu.
Referendul privind reorganizarea teritorial-ad-ministrativă a judeţului Constanţa, primul de acest gen din ţară, a fost marcat de nereguli. Democrat-liberalii au acuzat faptul că nu sunt lăsaţi reprezentanţii lor în secţiile de votare. „Nu ne-au fost acceptaţi reprezentanţii noştri, ai PDL, la Independenţa, Chirnogeni, Deleni, Peştera, Cernavodă, Ciocârlia şi Tuzla.
Avem o sesizare că la Cogealac preşedintele secţiei de votare nu s-a conformat şi sunt bannerele exact în faţa secţiei de votare. Referitor la localităţile Topraisar şi Amzacea vă pot spune că se desfăşoară o campanie cu difuzoare şi lumea este chemată la vot de două autovehicule care au instalaţie de sonorizare pe ele. La Năvodari avem două sesizări: vot cu cărţile de alegător şi au venit să voteze la altă secţie decât cea la care erau arondaţi, motivând că sunt mai aproape de casă”, ne-a declarat Tudorel Calapod, secretarul general al organizaţiei judeţene PDL Constanţa. Şi social-democraţii au avut nemulţumiri legate de cum se desfăşoară votul, Nicuşor Constantinescu, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene, formulând o plângere către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa împotriva reprezentantului PDL, din secţia de votare nr. 396 Cumpăna.
„Reprezentantul PD-L domnul Solomon Constantin îndeamnă oamenii să voteze «DA» la întrebarea ce face obiectul scrutinului. De asemenea, ştampila a fost aplicată în afara secţiei de vot, nu în cabina special amenajată în acest sens”, se arată în plângerea nr. 180 din 6 noiembrie. Prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, a constatat că la Hârşova doi consilieri locali, Bujeniţă Alexandru – PSD şi Niculescu Victor – PDL, sunt preşedinţi ai secţiilor de votare.
Reprezentanţii BEC Constanţa au reclamat şi lipsa statisticienilor care să ofere datele necesare privind prezenţa la vot. Angajaţii Direcţiei Judeţene de Statistică Constanţa nu s-au prezentat ieri la muncă. Conform legii, statisticienii nu sunt obligaţi să participe la referendum, dar nu există statisticieni privaţi, iar centralizarea voturilor se face doar de angajaţi ai Institutului Naţional de Statistică.