Plebiscitul gândit de Klaus Iohannis a intrat în linie dreaptă după votul din Parlament. PSD & ALDE speră că întrebarea pe care o va pune președintele nu-i va convinge pe oameni să meargă la vot și că șeful statului va suferi o dublă înfrângere: că absența de la referendum va arăta dezinteresul românilor față de lupta anticorupție și că legitimitatea lui Iohannis va putea fi pusă în acest fel la îndoială.
Liderii coaliției de guvernământ cred că președintele va veni la referendum cu o întrebare banală, care nu va naște pasiuni și controverse, dar socoteala lor e ruptă de realitate, la fel ca reacția pe care au avut-o în fața protestelor declanșate de Ordonanța de Urgență nr. 13. Or, tocmai aceste proteste anunță o mobilizare substanțială a electoratului. PSD se bazează pe dezinformarea pe care o practică pe scară largă cu ajutorul unor canale de televiziune prietene și subestimează forța votanților care, dincolo de siguranța lor socială, mizează și pe moralitate.
E posibil ca inclusiv o parte din electoratul PSD să participe la referendumul inițiat de Klaus Iohannis dacă întrebarea care va fi pusă este directă:
Sunteți de acord ca persoanele condamnate pentru corupție să ocupe funcții publice?
– Da
– Nu
Pentru slujbe dintre cele mai mărunte, angajatorii cer un cazier curat. Și atunci, dacă un liftier sau o femeie de serviciu trebuie să demonstreze că nu a suferit o condamnare penală, pentru a primi un post cu răspundere mică și remunerație modestă, de ce să nu fie aceleași cerințe și pentru un demnitar?
Liviu Dragnea, șef al Camerei Deputaților, are deja o condamnare penală și se teme că ar mai putea primi una în dosarul ce se judecă la Înalta Curte, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. În jurul lui există oameni influenți, politicieni, clienți abonați la bani publici, aflați în situații similare și care îl presează să relaxeze legile anticorupție. Există legături (in)vizibile între diferite grupuri care s-au hrănit din politica banilor murdari și care se tem de procurorii anticorupție. De aceea PSD va face tot ce va putea pentru a-i convinge pe votanți să stea acasă în ziua referendumului.
Klaus Iohannis are nevoie de o prezență la plebiscit de aproape 6 milioane de oameni pentru ca referendumul anticorupție să fie valid. Adică de toți cei care l-au votat în noiembrie 2014 pentru a deveni președinte.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, și-a devoalat deja strategia atunci când a întrebat cumva șmecherește: „Ce se întâmplă dacă nu vin oamenii la vot și referendumul nu e validat, înseamnă că românii nu susțin lupta anticorupție?“. Acesta e riscul pe care și-l asumă Iohannis, pariind pe conștiința, maturitatea și etica democratică spre care aspiră mulți români.
Dar ce se va întâmpla dacă referendumul lui Iohannis reușește? PSD & ALDE vor mai putea trece prin Parlament legi care să-i scape pe corupți din ghearele justiției? Răspunsul ar putea fi „da“, fiindcă în România regulile democratice se respectă doar atunci când slujesc grupul aflat la putere. Puterea președintelui și vocea poporului pot fi ignorate pe moment de majoritatea parlamentară, dar apoi, în scurt timp, totul s-ar putea întoarce împotriva acestei majorități care ar vrea să dicteze un viitor sumbru pentru România.