18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialReferendum: Condamnații penal pot ocupa funcții publice? | OPINIE

Referendum: Condamnații penal pot ocupa funcții publice? | OPINIE

Plebiscitul gândit de Klaus Iohannis a intrat în linie dreaptă după votul din Parlament. PSD & ALDE speră că întrebarea pe care o va pune președintele nu-i va convinge pe oameni să meargă la vot și că șeful statului va suferi o dublă înfrângere: că absența de la referendum va arăta dezinteresul românilor față de lupta anticorupție și că legitimitatea lui Iohannis va putea fi pusă în acest fel la îndoială.


Citește și: Postul Realitatea TV se află sub presiunea CNA. Rareş Bogdan: Antena 3 şi RTV cer suspendarea emisiei. Mi se pare ruşinos. Monica Gubernat, membru CNA: Neg cu vehemenţă că s-a discutat acest lucru. Colegii mei pot confirmaLiderii coaliției de guvernământ cred că președintele va veni la referendum cu o întrebare banală, care nu va naște pasiuni și controverse, dar socoteala lor e ruptă de realitate, la fel ca reacția pe care au avut-o în fața protestelor declanșate de Ordonanța de Urgență nr. 13. Or, tocmai aceste proteste anunță o mobilizare substanțială a electoratului. PSD se bazează pe dezinformarea pe care o practică pe scară largă cu ajutorul unor canale de televiziune prietene și subestimează forța votanților care, dincolo de siguranța lor socială, mizează și pe moralitate.

E posibil ca inclusiv o parte din electoratul PSD să participe la referendumul inițiat de Klaus Iohannis dacă întrebarea care va fi pusă este directă:

Sunteți de acord ca persoanele condamnate pentru corupție să ocupe funcții publice?

– Da

– Nu

Pentru slujbe dintre cele mai mărunte, angajatorii cer un cazier curat. Și atunci, dacă un liftier sau o femeie de serviciu trebuie să demonstreze că nu a suferit o condamnare penală, pentru a primi un post cu răspundere mică și remunerație modestă, de ce să nu fie aceleași cerințe și pentru un demnitar?


Cine este Luiza Căzănescu, femeia care a atacat OUG 14 în instanţa de contencios. Căzănescu: Domnule Iordache, fiţi bărbat şi promovaţi OUG 13. Oamenii de afaceri români sunt distruşi, li se înscenează dosare în justiţieLiviu Dragnea, șef al Camerei Deputaților, are deja o condamnare penală și se teme că ar mai putea primi una în dosarul ce se judecă la Înalta Curte, în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. În jurul lui există oameni influenți, politicieni, clienți abonați la bani publici, aflați în situații similare și care îl presează să relaxeze legile anticorupție. Există legături (in)vizibile între diferite grupuri care s-au hrănit din politica banilor murdari și care se tem de procurorii anticorupție. De aceea PSD va face tot ce va putea pentru a-i convinge pe votanți să stea acasă în ziua referendumului.

Klaus Iohannis are nevoie de o prezență la plebiscit de aproape 6 milioane de oameni pentru ca referendumul anticorupție să fie valid. Adică de toți cei care l-au votat în noiembrie 2014 pentru a deveni președinte.


Sociologul Barbu Mateescu: Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu și-a dat seama. Cred că PSD va fi mai rațional și renunțarea la Dragnea ar ușura guvernareaLiderul PSD, Liviu Dragnea, și-a devoalat deja strategia atunci când a întrebat cumva șmecherește: „Ce se întâmplă dacă nu vin oamenii la vot și referendumul nu e validat, înseamnă că românii nu susțin lupta anticorupție?“. Acesta e riscul pe care și-l asumă Iohannis, pariind pe conștiința, maturitatea și etica democratică spre care aspiră mulți români.

Dar ce se va întâmpla dacă referendumul lui Iohannis reușește? PSD & ALDE vor mai putea trece prin Parlament legi care să-i scape pe corupți din ghearele justiției? Răspunsul ar putea fi „da“, fiindcă în România regulile democratice se respectă doar atunci când slujesc grupul aflat la putere. Puterea președintelui și vocea poporului pot fi ignorate pe moment de majoritatea parlamentară, dar apoi, în scurt timp, totul s-ar putea întoarce împotriva acestei majorități care ar vrea să dicteze un viitor sumbru pentru România.   

 

 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă