5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRăzbunarea Cordunenilor?

Răzbunarea Cordunenilor?

Victima atentatului controlează una dintre cele mai importante firme de pe piaţa jocurilor de noroc din Moldova şi a demascat în urmă cu doi ani practicile ilegale ale membrilor periculosului clan Corduneanu.

 

Ieşeanul Daniel Florescu s-a trezit ieri dimineaţă cu trei cocktailuri molotov care au explodat în curtea casei sale din Iaşi. Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi s-a sesizat şi face cercetări, iar din informaţiile preliminare ar rezulta că sticlele explozive ar fi fost aruncate mai mult la intimidare decât pentru a produce cu adevărat pagube materiale. Chiar dacă, la prima vedere, nimic nu pare a explica evenimentul, un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi, în care au fost arestaţi timp de aproape un an membri ai puternicului clan Corduneanu, dezvăluie însă mai multe posibile explicaţii. Astfel, potrivit procurorilor DIICOT, Florescu este „administrator al S.C. King Club SRL Vaslui, societate comercială renumită pe raza judeţelor din zona Moldovei  pentru activităţile desfăşurate pe linia jocurilor de noroc”.

Omul de afaceri este una dintre victimele clanului Corduneanu şi a reclamat, în 2009, din proprie iniţiativă, că este şantajat de membrii grupării de crimă organizată. „Evenimentul cu cocktailurile seamănă cu ce a păţit Florescu înainte să se prezinte prima oară la parchet. Şi atunci ameninţările au fost graduale ca amploare. Iar acum, sticlele explozive puteau fi aruncate şi mai direct, în sensul în care se produceau prejudicii mai mari, putând fi incendiată fie casa, fie maşinile parcate în zonă. Au fost aruncate însă în aşa fel încât să fie un semnal că s-ar putea petrece şi lucruri mai grave”, explică sursele RL.

Similitudini

Începând din 2007, ame­nin­ţă­rile asupra lui Daniel Florescu au fost „coordonate” potrivit procurilor de DIICOT, de liderul grupării Corduneanu, Bogdan Constantin, fost Corduneanu. Membrii reţelei i-au solicitat lui Florescu, prin ameninţări, intimidare, producerea de daune şi chiar agresiuni fizice, sume de bani sub forma unor taxe de protecţie.

În anul 2007, firma lui Daniel Florescu şi-a deschis un punct de lucru în cartierul Nicolina, mai exact pe strada Frumoasa, moment în care au început problemele legate de membrii grupării infracţionale, care au şi început să frecventeze sala de jocuri. „Problemele cauzate de către aceştia au evoluat în mod gradual, trecându-se de la mici scandaluri, evacuarea forţată a clienţilor din club sau neplata consumaţiei, până la comiterea de acte de violenţe şi ameninţări la adresa angajaţilor şi a administratorului societăţii”, arată procurorii DIICOT. În plus, în acea perioadă, şefii clanului Corduneanu i-au cerut lui Florescu să angajeze la firma sa câţiva membri ai grupării, care să fie plătiţi pentru protecţie. Omul de afaceri a refuzat să mai achite sumele cu pricina după ce a fost înşelat de cei angajaţi. Din acel moment, au început iar ameninţările, până când membrii grupării au fost reţinuţi de DIICOT.

Gruparea Corduneanu a fost constituită în anul 1992, fiind implicată în jafuri şi tâlhării în Franţa, Italia, Germania şi Polonia, membrii reţelei punând la punct inclusiv o reţea de trafic de copii, care erau duşi ilegal din România în Germania, unde erau obligaţi să fure şi să participe la tâlhării. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă