Doua administratii locale din judetul Constanta se considera proprietare ale aceleiasi suprafete de teren. Conducerea Primariei Fantanele, localitate infiintata in urma cu un an si jumatate, sustine ca o suprafata preluata de administratia locala Mihai Viteazul de la cea din Cogealac ii apartine de drept. Terenul a facut obiectul unei licitatii prin care suprafata, parte a domeniului privat al primariei Fantanele, a fost vanduta unui intreprinzator. Nu s-a stiut ca, la randul ei, primaria Mihai Viteazul avea acte de vanzare-cumparare pe aceleasi parcele cu un alt investitor. Zona reprezinta un mare interes in ce priveste constructia de centrale eoliene pentru producerea energiei electrice, fapt ce poate justifica disputa dintre administratiile locale care, prin vanzarea terenurilor si dezvoltarea activitatii economice, pot obtine venituri mari la bugetele locale.
Zona de nord a judetului este cunoscuta pentru interesul investitorilor in domeniul energiei neconventionale. O licititatie pentru vanzarea unui teren a scos la suprafata o situatie ce pare fara iesire. Doar instanta de judecata mai poate descalci itele unei afaceri al carei obiect este pamantul. Conducerile primariilor Cogealac si Mihai Viteazul au incheiat, la inceputul anului trecut, un proces-verbal prin care prima ceda in favoarea celeilalte o suprafata de aproape 45 de hectare de pasune, stabilindu-se astfel o parte a hotarului celor doua unitati administrativ-teritoriale. La foarte putin timp dupa semnarea documentului, prin hotarare de guvern este infiintata comuna Fantanele, iar dupa alegerile locale din iunie 2005, administratia locala incepe sa faca demersurile necesare preluarii domeniului public si privat de la Primaria Cogealac din care se desprinsese. La inceputul acestui an, primarii celor doua localitati au semnat protocolul de predare-primire a domeniului privat al comunei Fantanele, format din pasune cu o suprafata de peste 370 de hectare.
Marul discordiei
In suprafata ce a facut obiectul protocolului au fost incluse si cele aproape 45 de hectare de pasune, obiectul intelegerii dintre primariile Cogealac si Mihai Viteazul. Considerandu-se stapana pe domeniul privat preluat prin protocol, conducerea administratiei locale Fantanele a organizat licitatie pentru vanzare de teren. Astfel se reusea aducerea unor sume la bugetul local, iar pe teritoriul comunei avea sa se dezvolte o activitatea economica ce ar fi fost benefica pentru locuitori. Intreprinzatorul a vrut sa amplaseze pe terenul al carui proprietar devenise, prin castigarea licitatiei, un aparat special pentru masurarea puterii vantului pentru a vedea daca in zona se poate amplasa un camp de centrale eoliene. Nimeni nu se astepta, insa, ca suprafata in cauza sa fi facut deja obiectul unei tranzactii. Primaria Mihai Viteazul care preluase suprafata de la administratia locala Cogealac in 2005 o vanduse, cu acte in regula, unui agent economic care avea aceleasi ganduri ca noul proprietar: producerea de energie electrica cu ajutorul vantului. „Am verificat planurile cadastrale si planul urbanistic general al comunei Fantanele, iar din documente reiese ca suprafata pe care noi am instrainat-o apartine comunei Fantanele”, a declarat primarul Gheorghe Popescu. Edilul sustine ca actele semnate de primarii de la Cogealac si Mihai Viteazul au fost intocmite tocmai pentru a favoriza vanzarea terenului. Pentru a face lumina, primarul Gheorghe Popescu a cerut spijinul Consiliului Judetean Constanta pentru blocarea eliberarii autorizatiei de construire solicitata de agentul economic care a cumparat terenul de la Primaria Mihai Viteazul.
Solutia amiabila
Primarul comunei Mihai Viteazul, Gheorghe Grameni, este convins ca problema poate fi rezolvata. „Am discutat cu conducerea Prefecturii si saptamana viitoare vom fi la Constanta atat eu, cat si primarii de la Cogealac si Fantanele. Am inteles ca primarul de la Fantanele face referire la un proces-verbal care a fost incheiat inainte de infiintarea comunei. Nu cred ca va refuza o oferta avantajoasa. In schimbul suprafetei pe care o revendica poate primi in alta parte o suprafata echivalenta. Problema are si putin iz politic, dar consider ca ne vom putea intelege in asa fel incat nimeni sa nu aiba de pierdut mai ales ca Fantanele nu are inca stabilite granitele”, a declarat Gheorghe Grameni.