11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRazboiul rozelor din Valea Jiului

Razboiul rozelor din Valea Jiului

In Petrosani a izbucnit razboiul electoral al rozelor, care in 18 martie va demonstra daca parfumul unui trandafir democrat este mai puternic decat al buchetului social-democrat, putin cam ofilit dupa o guvernare de 4 ani. Alegerile partiale nu reprezinta altceva decat un test, o repetitie generala pentru europarlamentare.
Decesul primarului Carol Schreter a dat si startul campaniei electorale. Oficial, lupta electorala incepe in 3 martie, dar cine sa mai tina cont de ceea ce este legal, cand orgoliile sunt mai puternice, asa ca se aplica principiul: "Regele a murit, traiasca regele".
In lupta de la Petrosani vor intra cel putin cinci candidati, dar in ring se vor duela cu adevarat doar doi, fiecare cu rozele lui (ne)norocoase: PD si PSD. In 2004 Schreter a fost locomotiva, care a tras dupa el vagoanele democratilor cu mult mai putina notorietate.
PSD trebuie sa recucereasca reduta pierduta din cauza propriilor balbe si a baronilor care au stirbit serios imaginea social-democratilor si increderea electoratului in oamenii fostului partid de guvernamant. Social-democratilor li s-au cam strepezit dintii de la atata opozitie, dar contracandidatii nu ar da din mana dulcea putere, dupa ce ani de zile au tanjit dupa ea.
Miza este mult mai importanta insa, decat pare la prima vedere. O fi important fotoliul de primar in Petrosani, dar parca si mai importante sunt alegerile generale pentru Parlamentul European.
Din acest motiv, alegerile din 18 martie de la Petrosani nu reprezinta altceva decat o repetitie generala, cu public, pentru europarlamentare, la care PSD are dublu de muncit. Dupa foarte multi ani, acest partid nu mai pleaca din poll-position, fiind pe locul doi la nivel national in ceea ce priveste preferintele electoratului.
PD a ajuns in fruntea clasamentului, tras de locomotiva Traian Basescu, dar disensiunile de la nivel national si luptele televizate de orgolii macina si temelia acestui partid. Lupta crancena se da, asadar, intre o formatiune care isi doreste sa recastige ceea ce a pierdut pe mana ei si un partid care nu vrea sa piarda ceea ce inca detine, desi a reusit performanta, unica pana acum, de a se certa cu aliatii in direct si chiar in prime-time.
In plus, este interesant de urmarit daca proaspat-europeana Romanie se va alinia trendului UE, unde la varf un socialist a fost inlocuit cu un membru al Partidului Popular, sau va urmari linia latina deschisa de Italia, care a inclinat balanta de la dreapta spre stanga radicala.
Evenimentele din ultimele zile de pe scena politica a celui mai important oras al Vaii Jiului demonstreaza, insa, fara echivoc ca, indiferent de preferintele populatiei, ne pastram inca apetenta spre scandal, spre campaniile electorale murdare, cu acuze aruncate de la dreapta la stanga si retur si, neaparat, in vazul tuturor.
Un model de campanie in spiritul balcanic ce pare sa ne caracterizeze tot mai mult, in care lupta ideologica a fost inlocuita de summo-ul verbal, campion fiind declarat cel care reuseste, prin cuvinte pline de venin, sa-si scoata din cerc adversarul politic, dar fara ca omul care merge la urne sa inteleaga, de fapt, ce va face in cazul in care va castiga fiecare dintre cei inscrisi la start.

Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

Mark Rutte, noul lider NATO, promite sprijin pentru Ucraina: Nu mă tem de rezultatul alegerilor din SUA

Rutte a declarat că ar putea colabora cu oricare dintre candidații la Casa Albă Noul șef al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat marți sprijinul ferm...

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă