22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRazboiul Rece II

Razboiul Rece II

Crearea scutului american antiracheta "multiplica amenintarea distrugerii reciproce", a declarat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, dupa o intrevedere, la Moscova, cu omologul sau ceh, Vaclav Klaus.

Putin a continuat, la fel de vehement, aratand ca scutul antiracheta "nu este un simplu sistem de aparare, ci o parte a sistemului (global) al arsenalului nuclear american". "Pentru prima data in istorie, sisteme din cadrul complexului strategic nuclear american apar pe continentul european", a spus liderul de la Kremlin. Dupa spectrul "distrugerii reciproce", Putin a mai invocat un element al retoricii Razboiului Rece, comparand instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Cehia si Polonia cu "desfasurarea de rachete Pershing la frontierele noastre. (…) Este o amenintare absolut identica". "Rusia se dezarmeaza in timp ce partenerii sai umplu spatiul cu noi tipuri de arme" si vor sa instaleze doua noi baze militare, in Bulgaria si in Romania, s-a plans Putin, justificand implicit "moratoriul" asupra aplicarii Tratatului privind fortele conventionale in Europa, anuntat in discursul sau despre starea natiunii si confirmat de seful diplomatiei, Serghei Lavrov, la reuniunea ministeriala NATO-Rusia de la Oslo.
Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a lansat ieri un apel partenerilor din NATO sa "evite escaladarea" tensiunilor din relatia cu Rusia, pledand totodata pentru Tratatul privind fortele conventionale din Europa. "Aritmetica Razboiului Rece, cu numerele sale de vehicule blindate, rachete si trupe ale fiecarei parti, nu mai functioneaza", a apreciat oficialul german.
Purtatorul de cuvant al Ministerului francez al Afacerilor Externe, Jean-Baptiste Máttei, a declarat ca "pentru Franta si aliatii sai, Tratatul privind fortele conventionale din Europa este piatra unghiulara a securitatii in Europa, (…) un cadru juridic si politic unic de organizare a securitatii pe continentul nostru". "Speram ca Rusia va reveni" asupra moratoriului, a concluzionat purtatorul de cuvant.
Declaratiile de la Moscova si de la Oslo transmit un semnal ingrijorator, Rusia trecand de la santajul energetic si economic la amenintari militare explicite.
Cu o zi in urma, Putin a rostit un discurs despre starea natiunii in care a lasat sa se inteleaga ca retragerea din Tratatul CFE nu reprezinta decat o parte dintr-un plan strategic mai larg din care face parte si stoparea accesului Occidentului la resursele energetice din regiunea caspica.

Cele mai citite

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...

Sophia Loren, actrița considerată o legendă a cinematografiei mondiale, împlinește 90 de ani

Actrița legendară Sophia Loren va celebra vineri seară, la Roma, împlinirea vârstei de 90 de ani, într-o petrecere privată organizată într-un hotel de lux...
Ultima oră
Pe aceeași temă