23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialRazboinicul racorii

Razboinicul racorii

In ultimele zile s-au intamplat evenimente de maxima importanta. La Londra s-au intalnit presedintii marilor puteri economice sa salveze economia mondiala de la dezastru. La Bucuresti, Ion Iliescu a invins-o pe Lavinia sandru si a scos-o de pe listele PSD-ului, salvand partidul de la un alt dezastru, e drept, ceva mai mic. La Viena, Piturca a terminat cursa pentru calificare, raportand cu mandrie patriotica indeplinirea esecului inainte de termen, printr-o infrangere de mare dezastru. Mircea Geoana anunta cu glas ridicat si ferm ca va fi presedintele Romaniei, ca s-o scape de dezastru. Ei bine, toate aceste dezastre mai mari sau mai mici au palit instantaneu, au disparut brusc o data cu marea arestare din Pipera. Al Caponele nostru a facut-o lata. Slobod la gura, s-a dat in gat singur. Iar Politia – nu se stie daca ea in sine sau impinsa usor de la spate de niscaiva oameni de bine – si-a facut datoria. S-a autosesizat.

 

Nimeni nu s-ar fi gandit ca Becali va avea necazuri de la o banala corectie aplicata unor pungasi fara valoare, hoti de Mercedesuri de 100.000 de euro, corectie pe care singur a povestit cum a aplicat-o prin emisiuni de televiziune. si uite asa ajungem la stramoseasca vorba: gura bate…
Oare de ce nu s-au autosesizat Politia, alte organe abilitate ale statului in privinta altor afaceri becaliene cusute nu cu ata alba, ci cu sarma ruginita de-a dreptul? Cum de s-a intamplat arestarea asta spectaculoasa chiar acum, de a fost nevoie de o arestare ca in filmele proaste cu gangsteri? Intrebari care vor ramane fara raspuns, ca atatea altele. "Regele" a fost scos de politisti, in fata "palatului",  in halat de casa si papuci de plus. Romania a ramas cu gura cascata. E posibil ca un afacerist ultramediatizat, un erou al televiziunilor si un magnat al fotbalului sa fie tratat ca orice infractor? Ma frec la ochi cu o perie de sarma sa-mi revin.

 

Nu pot crede. Ce se intampla? Cine a indraznit?  Nu stiu daca e Gigi Becali vinovat sau nu, dar pot spune ca imaginea miliardarului, construita cu atata truda si sacrificiu in ani si ani de zile de emisiuni televizate, in meciuri de fotbal, in donatii nebunesti, in pomeni cu nemiluita, in excese de expunere cum nimeni nu a mai avut, a fost murdarita intr-o clipa de un singur cadru fotografic, fix, tras de sus, dintr-un unghi incomod, dar foarte clar, cu Becali avand mainile impreunate de catuse.
Povestea asta este parca o ecranizare a proverbului "cine se scoala de dimineata se trezeste cu mascati la usa". Nu cunosc procedurile, nu vreau sa le comentez, dar a fost un mare show, din care cel mai mult au castigat televiziunile. Daca s-ar calcula cati bani au castigat posturile TV pe audienta adusa de arestarea lui Gigi Becali, cred ca patronii acestora ar trebui sa mearga la biserica, fiindca tot e Postul Mare, si sa se roage pentru eliberarea lui nea Gigi, caci intrarea lui in puscarie pentru mi–nimum 7 ani, cum se vehiculeaza, ar insemna o mare pierdere in pusculitele televiziunilor. De fapt, nu a fost arestat un miliardar sau un om care a incalcat legea, ci a fost arestata o vedeta in care s-a investit urias in ultimii ani.

 

Gigi Becali este un produs TV. Este o creatie colectiva a mass-media din Romania. Toate televiziunile au investit. Ziarele, la fel. Nu mai departe de cu o seara inainte, regele imobiliar a fost la PRO TV si a muls capra sau oaia, nu conteaza, a dansat machedoneste, a cantat, a spus snoave, a ras, a facut show. Iar din platoul TV a ajuns la arest, cateva ore mai tarziu. Ma uit la stiri si imi vine sa-mi rup un deget cu patentul, sa ma trezesc. Nu pot sa cred ce vad. Omul care sprituia cu presedintele acum e in duba. Uau!

Probabil va dura mult procesul, si la fel de probabil este ca Gigi Becali sa castige imens in simpatie din partea unei mari parti a publicului, mai ales microbisti sau oameni simpli. Nu ma pricep sa trag concluzii si nici sa emit judecati legate de vinovatia cuiva, dar pot spune cu certitudine ca Gigi Becali a reusit sa puna in umbra o multime de subiecte mult mai mari si mai grave: Puiu Popoviciu a intrat in planul doi, criza – la fel, Piturca poate sa mai respire un pic, iar Traian Basescu a primit o binemeritata pauza dupa toate cate i s-au trecut in cont pe marginea cazului Popoviciu. Acum, in lumina reflectoarelor este Gigi. El este omul. Iar la reclama care i se face, mare lucru sa nu-l vedem candidand la toamna pentru Presedintie. si nu ca inculpat, ci ca Razboinic. si nu al luminii, ci al racorii. Pentru ca acolo nu prea este lumina, este racoare. Razboinicul racorii.

Toni Grecu
Toni Grecuhttp://toni-grecu
Toni Grecu, comentator
Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Democrații cer înlocuirea lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA, după dezbarea cu Trump

Performanța președintelui Joe Biden în dezbaterea pe scară largă împotriva fostului președinte Donald Trump a creat panică în rândul democraților. Actualul președinte al SUA...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă