24.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialRazboi intre Protectia Consumatorului si banci

Razboi intre Protectia Consumatorului si banci

» Bancile comerciale si institutiile financiare sunt "vanate" de inspectorii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor.
» Acestia au amendat noua sucursale din Galati, cu o suma totala de 115.000 lei.
» Cele mai multe se refereau la introducerea unilaterala de dobanzi sau la comisioanele mascate.

Noua sucursale din Galati ale unor banci comerciale si institutii financiare au primit amenzi grele de la inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), pentru ca au introdus unilateral majorari ale dobanzilor sau pentru aplicarea de comisioane mascate. In ultimele patru luni, la OJPC Galati au fost inregistrate peste 120 de reclamatii ale unor titulari de imprumuturi bancare, care se plangeau ca s-au trezit platind rate mai mari decat era prevazut in contract. "Am primit reclamatii din partea celor care nu erau de acord cu modificarea dobanzilor ce duceau la cresterea ratelor lunare, dar si reclamatii prin care ni se aducea la cunostinta ca unele banci au aplicat diverse comisioane care nu erau trecute in contract sau ca au fost majorate comisioanele prevazute in contract. In unul dintre aceste cazuri, comisionul aplicabil la sold s-a majorat de la 0,35% la 0,59%. Avem si un caz,  al unui galatean care, dupa ce a achitat toata valoarea creditului, a primit notificari ca mai are de platit", a declarat Marioara Gatej, inspector- sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului Galati. Cele noua amenzi aplicate sucursalelor bancare si institutiilor financiare vinovate de astfel de abuzuri sunt in valoare totala de 115.000 lei.

Cazul cel mai flagrant a fost cel descoperit la o institutie financiara, EFG, care a aplicat comisioane ce majorau la mai mult decat dublu suma imprumutata. Spre exemplu, un client care a imprumutat 2.300 lei de la EFG a fost obligat sa plateasca 7.000 lei. EFG a primit cea mai mare amenda aplicata de OJPC Galati, 49.000 lei. Sucursalele bancilor comerciale au scapat mai ieftin: Bancpost Galati a fost amendata cu 23.000 de lei, Volksbank Galati, cu 10.000 de lei, Piraeus Bank Galati, cu 8.000 de lei, OTP Bank Galati. cu 7.000 de lei, Alpha Bank Galati. cu 6.000 de lei, iar sucursalele galatene ale Bancii Romanesti, CEC, ING Bank si ABN Amro Bank au primit cate o amenda de 3.000 de lei. Trei dintre banci intentioneaza sa conteste in instanta amenzile aplicate de Protectia Consumatorului.

Amenzile politiei
Bancile comerciale sunt amendate si de politisti. Patru banci din Braila au fost amendate, saptamana trecuta, intr-o actiune de verificare a securitatii spatiilor unde se manipuleaza, se depoziteaza si se transporta valori monetare.
Politistii au verificat 14 banci, iar patru dintre acestea au primit amenzi in valoare de 4.000 lei, intrucat au fost descoperite diverse aspecte legate de nerespectarea obligatiilor legale, cea mai mare problema constatata fiind lipsa protectiei bancomatelor externe sediilor bancare.
Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Braila, subinspector Jenel Sogor, in perioada urmatoare, politistii vor vizita 51 de unitati financiar-bancare, 25 de case de schimb valutar si amanet, precum si statiile de distribuire a carburantilor din Braila, pentru a vedea daca sunt aplicate prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Cele mai citite

Salariile din România au crescut cu 7,5% în 2024, conform unui studiu

Salariile angajaților din România au înregistrat o creștere medie de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, potrivit studiului salarial realizat de Mercer Marsh...

Absență uriașă pentru Real Madrid! Mbappe s-a accidentat și va lipsi 3 săptămâni

Superstarul celor de la Real Madrid, Kylian Mbappe, va lipsi de pe teren pentru următoarele trei săptămâni, în urma unei accidentări suferite în meciul...

Infractorii cibernetici vizează rețelele de publicitate online pentru distribuirea de malware, avertizează experții

Experții în securitate cibernetică de la Eset, producătorul de soluții antivirus, atrag atenția asupra noilor tactici ale infractorilor cibernetici care utilizează rețelele de publicitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă