20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRaul Jiet, distrus de excavarile ilegale

Raul Jiet, distrus de excavarile ilegale

Raul Jiet, care strabate orasul hunedorean Petrila, a fost distrus de excavarile ilegale. De la izvoare pana la varsare, raul a fost compromis, iar fenomenul de eroziune a solului nu a intarziat sa apara. Zona este de o frumusete aparte, iar raul care serpuieste printre munti atrage multe persoane dornice de o iesire la iarba verde.

Albia raului Jiet, care strabate teritoriul orasului Petrila si al satelor limitrofe, a devenit locul preferat pentru cei care au nevoie de pietris sau piatra ca materiale de constructii. Cu masini de mare tonaj sau cu lopata, zeci de oameni sapa zilnic in albia Jietului si incarca materialele de constructie in rabe sau remorci. Activitatea ilegala a starnit mania localnicilor, care vad cum pe zi ce trece ecosistemul este distrus chiar sub nasul autoritatilor. Unul dintre cei care a luat atitudine este parintele Jura, cel care a amenajat si o pastravarie in aceasta zona. "Este o mafie a excavarilor ilegale. Fenomenul este deosebit de distructiv, au aparut deja eroziunile, pana la argila. Raul este complet distrus de la izvoare pana la varsare", spune parintele Jura.

Urmele excavarilor sunt vizibile. Malurile Jietului au fost regularizate, ultima data dupa inundatiile din aceasta primavara, cu fonduri de la bugetul local.
Masinile de mare tonaj au distrus insa munca administratiei publice locale. Din drumul principal au fost "amenajate" cai de circulatie adiacente, care duc pana pe malul apei. Pietrisul si bolovanii sunt luati in cupele excavatoarelor si incarcati direct in rabe. Afacerea s-a dezvoltat, pentru ca sunt destui clienti pentru materialele necesare in constructii, mai ales ca preturile sunt modice. Administratia locala din Petrila este la curent cu aceste practici si sustine ca incearca sa le stavileasca, dar deocamdata fara nici un rezultat. "stim despre excavarile ilegale de pe Jiet, insa mai este o problema. Sunt firme care au aprobare de la Apele Romane pentru a lua piatra din albia raului. Noi nu suntem de acord cu colectarea pietrisului din rau si chiar am luat pozitie in acest sens prin Biroul de Mediu. Dupa inundatiile din aceasta primavara, primaria a rezolvat problema regularizarii albiei raului, s-au reparat podetele, s-au montat praguri de fund si alte lucrari necesare. Aceste excavari distrug, efectiv, ceea ce s-a reparat", a declarat primarul orasului Petrila, Ilie Paducel.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă