Dupa ce politicienii si presa din Italia au avut in ultimii doi ani numeroase accese de xenofobie fata de romii romani din Peninsula, la Milano mai multe mame si profesoare au pus bazele unei retele de protectie prin care isi pun la dispozitie locuintele pentru a gazdui copii ai familiilor de romi romani evacuati din taberele de nomazi.
La Milano, mai multe familii de italieni "fara prejudecati" au decis sa le ofere adapost in propriile case unor romi de origine romana evacuati din taberele de nomazi, scrie revista catolica Famiglia Cristiana in ultimul sau numar. Publicatia noteaza ca, la Milano, problema taberelor de nomazi "a fost rezolvata expeditiv, asa cum fac unele gospodine cu praful din salon: scuturand carpa pe fereastra". In acest timp, evacuarile sunt "sablon": agenti in echipamente de asalt, buldozere si excavatoare care matura acoperisurile de tabla, buteliile, micile sobe, jucariile si ghiozdanele copiilor care merg la scoala.
Potrivit revistei italiene, viceprimarul orasului si al partidului de extrema dreapta Liga Nordului, Ricardo De Corato, se bucura de evacuarea nomazilor pentru ca astfel s-au restituit "bucati de teritoriu orasului, care va organiza Expo 2015". Jurnalistii italieni considera ca evacuarea face parte dintr-un "joc foarte util scopurilor electorale", mai ales ca in Italia alegerile municipale se apropie, fiind programate sa aiba loc pe 13 aprilie. Presedintele Partidului Initiativa Romaneasca, Giancarlo Germani, ne-a spus ca "acest lucru nu se intampla numai de alegeri, dureaza de ani de zile, pentru ca formatiunea de centru-dreapta duce o campanie impotriva nomazilor care sunt intr-o situatie foarte grea". Voluntari ai Comunitatii catolice Sant’Egidio, citati de publicatia italiana, spun ca, pe data de 16 februarie, la Segrate, in provincia Milano, au fost evacuate "nuclee familiale de cinci sau sase ori in aceeasi zi, la distanta de cateva ore", iar o singura evacuare costa 30.000 de euro.
Giancarlo Germani a explicat pentru Romania libera ca, la Roma, de pilda, unde s-a terminat campania de evacuare, nomazii sunt "redistribuiti in teritoriu, in localitati mai mici, unde se pot integra mai bine, si stau in casute mai mici, de lemn". Totusi, nomazii, la Milano, isi strang putinele lucruri pe care le au in saci de plastic, le incarca in carucioare de supermarket sau in masini si dispar apoi in neant sau in cartierul Viale Ortles, insa numai mamele si copiii mici, pentru ca tatii, adolescentii, tinerii si varstincii nu mai au loc, noteaza Famiglia Cristiana.
Copiii care frecventau zilnic scoala sunt nevoiti sa schimbe institutia de invatamant sau, in cel mai rau caz, ajung in strada pentru a cersi, astfel ca, la Segrate, din cei 36 de copii care mergeau la scoala datorita unui proiect al Comunitatii Sant’Egidio, au mai ramas doar 15. "si totusi, nu cream probleme nimanui", le-a spus jurnalistilor italieni George Paun, tatal Cristinei si al Florinei, care au fost evacuati de patru ori pana in prezent. Mai multe mame si profesoare din Via Pini s-au mobilizat si, pentru prima data in intreaga Italie, au pus bazele unei retele fragile de protectie, mai ales a copiilor celor evacuati.
Acestia beneficiaza de o masa calda, de o baie si de un acoperis deasupra capului. Francesca Amendola il gazduieste la ea acasa pe Marius, unul dintre copiii de romi evacuati din Segrate: "In seara evacuarii a venit la mine sa doarma. Sora sa, Cristina, este gazduita de invatatoarea ei. In ziua evacuarii din Segrate ratacea prin tabara. L-am dus acasa si i-am dat de mancare, s-a spalat, iar apoi l-am dus la scoala. Noi ii aratam solidaritatea noastra, dar aceste sentimente nu ii tin de foame". O alta mama, Assunta Vincenti, povesteste ca familiile acestor copii "ar dori sa munceasca si sa inchirieze mici apartamente in zona pentru a putea sa-si trmita copiii la scoala. Nu sunt cuvinte pentru a descrie stradaniile noastre din ultimele luni: pentru a procura saltele, aragazuri, butelii, jucarii de Craciun, haine, pantofi, alimente, sa-i ducem sa-si faca dus si sa plateasca amenzile pentru cersit".