11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRascoala pe strada Revolutiei

Rascoala pe strada Revolutiei

Locatarii unui cartier de saraci din municipiul hunedorean Lupeni s-au rasculat in noaptea de duminica spre luni, nemultumiti de faptul ca nu beneficiaza de energie electrica. Oamenii care locuiesc pe strada Revolutiei nu au curent de ani de zile, insa revolta s-a declansat ca urmare a faptului ca angajatii “Electrica” au luat cablurile de pe stalpi, pentru ca mai multi locuitori furau energie electrica.

Conflictul a fost aplanat, ieri dimineata, dupa ce reprezentantii protestatarilor au discutat cu primarul municipiului si cu reprezentantii “Electrica”.  In nucleul rascoalei s-au aflat circa 100 de persoane ce locuiesc pe strada Revolutiei – un cartier de case darapanate, unele cu folii in loc de acoperis, aflate in proprietatea societatii de gospodarie comunala – si care au iesit in strada. Oamenii, care platesc 100.000 de lei vechi/luna drept chirie catre societatea de gospodarie, nu mai au contracte cu furnizorul de energie de mai multi ani, iar de circa patru ani nu mai au nici macar contoare in casa.
Protestul s-a declansat insa ca urmare a faptului ca angajatii “Electrica” au strans cablurile de curent de pe stalpi, la care erau bransati ilegal cei mai multi localnici de pe strada Revolutiei. O buna parte a celor din zona nu au nici o sursa de venit si traiesc din ajutorul acordat social de Consiliul Local, de circa 900.000 lei/persoana.
“Platim toate taxele la zi, avem chitantele pentru chirie, apa si celelalte cheltuieli, dar nu ne baga nimeni in seama, pentru ca suntem marginalizati. Cei mai multi traiesc din ajutorul social, lucreaza la ghena de gunoi, iar cativa avem pensii”, a declarat unul dintre nemultumiti, Alexandru Kovaci.
Pe de alta parte, protestatarii sustin ca primarul le-a garantat ca o sa-i sprijine sa aiba din nou curent in locuinte, insa totul a ramas la stadiul de promisiune de campanie electorala si ei tot in intuneric stau. Dupa o noapte de proteste, cu cauciucuri aprinse in mijlocul strazii si cu tanci “inarmati” cu foi pe care scria “Vrem curent”, actiunea a continuat in aceasta dimineata in fata Primariei, iar un grup de protestatari a purtat negocieri cu edilii si reprezentantii “Electrica” pentru detensionarea situatiei.

Conflict politic

Primarul Cornel Resmerita a declarat, la finalul intalnirii cu reprezentantii nemultumitilor, ca s-a luat hotararea ca suma necesara rebransarii celor circa 30 de locuinte, adica 160 de milioane de lei vechi, sa fie suportata din bugetul Consiliului Local si sa fie recuperata in timp din banii acordati drept ajutoare sociale. “Greseala este a lor, pentru ca in tot acest timp nu si-au facut contracte cu «Electrica». S-a propus sa plateasca intreaga suma Consiliul Local si lor sa li se retina banii pana la stingerea datoriei”, a mai spus edilul. Pe de alta parte, Resmerita este convins ca actiunea saracilor de pe strada Revolutiei este un “conflict politic”, generat de partidele din Alianta “D.A.”.

Cele mai citite

Categoria Capul plecat mantinela nu-l atinge

Tanczos Barna, senator UDMR, despre PNL, lăsat în ofsaid de președintele Iohannis:  „PNL-ul s-a izbit cu capul de mantinelă”. Source link

Cum alegi parasolarul auto ideal

Parasolarele auto sunt accesorii utilizate pentru a proteja interiorul mașinii de razele solare intense, reducând acumularea de căldură și protejând materialele din interior de...

VIDEO Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: „În 2024 putem termina ce am început în 1989“

Elena Lasconi şi-a depus, marţi, candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. Președinta USR a declarat că îi reprezintă pe românii care se simt trădați...
Ultima oră
Pe aceeași temă