5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRaportul CIA - adoptat de PE, in ciuda criticilor

Raportul CIA – adoptat de PE, in ciuda criticilor

Dupa un an de ancheta, Parlamentul European (PE) a adoptat raportul intocmit de socialistul italian Claudio Fava, care condamna presupusele activitati ale CIA pe continent si acuza guverne si servicii secrete europene pentru ca au acceptat si au ascuns aceste practici in diferite ocazii. Documentul este insa “subtire” in privinta dovezilor – fapt ce a dat nastere unor formulari ciudate, inclusiv in privinta Romaniei – si a creat o falie in plenul legislativului de la Strasbourg.
Dupa dezbateri aprinse, raportul a fost adoptat cu 382 de voturi pentru, 256 impotriva si 74 de abtineri. “Desi documentului i-au fost aduse 270 de amendamente, majoritatea acestora au fost respinse.
Cel mai numeros grup din PE, Popularii Europeni (PPE-DE), a votat impotriva, invocand lipsa dovezilor care sa sustina acuzatiile la adresa unor state europene. “Ancheta a esuat. Este deprimant sa vezi ca speculatiile si presupunerile au umplut locul care trebuia ocupat de fapte”, a declarat purtatorul de cuvant al PPE-DE, Jan Gawronski.
La polul opus, eurodeputatii socialisti l-au felicitat pe Claudio Fava pentru ancheta, apreciind ca raportul este “echilibrat si bazat pe fapte”.

Anchete in fiecare tara

In varianta adoptata, PE condamna faptul ca “tarile europene nu au exercitat controlul necesar asupra spatiului lor aerian si a aeroporturilor, inchizand ochii la cursele efectuate de CIA, utilizate pentru transferul ilegal al detinutilor”. Comisia de ancheta a inventariat “cel putin 1.245 de zboruri operate de CIA care au patruns in spatiul aerian european in perioada 2001-2005”, desi “nu toate acestea au fost utilizate pentru transferul de prizonieri”.
Eurodeputatii incurajeaza guvernele si parlamentele europene sa lanseze (sau sa continue) investigatiile independente pe acest subiect. De asemenea, ei cer Consiliului European “sa faca presiuni asupra tuturor guvernelor in cauza pentru a furniza informatii complete si obiective”. In acelasi spirit s-a pronuntat si comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, care a cerut membrilor UE “sa dezvaluie adevarul, chiar daca acesta deranjeaza”. Cererea este motivata prin faptul ca o serie de tari europene, cum ar fi Austria, Italia, Marea Britanie, Portugalia si Polonia, au manifestat lipsa de cooperare in cadrul anchetei.
Pe de alta parte, PE solicita autoritatilor din cele 27 de state membre UE sa exercite un control politic sporit asupra serviciilor secrete. De asemenea, raportul cere inchiderea bazei de la Guantanamo si solicita statelor europene sa pledeze pentru eliberarea imediata a cetatenilor si rezidentilor lor detinuti ilegal de autoritatile americane.

Fara urmari pentru Romania

In privinta Romaniei si a controversei legate de gazduirea unui centru de detentie al CIA, raportul este echivoc, mentionand un numar de 21 de escale ale unor avioane CIA. “Comisia temporara CIA nu exclude ca pe teritoriul romanesc sa fi operat clandestin servicii secrete americane; nu s-a obtinut nici o dovada clara care sa contrazica acuzatiile privind existenta unui centru secret de detentie pe teritoriul romanesc” – iata formularea care i-a nemultumit pe parlamentarii romani.
“Nu se poate vorbi despre centre de detentie fara dovezi clare. Raportul este plin de inexactitati, exceland doar in ipoteze”, a declarat Marian Jean Marinescu (PPE-DE) in plenul de la Strasbourg.
Sefa Comisiei speciale de ancheta din Romania, Norica Nicolai, afirma ca raportul Fava nu va afecta tara noastra in niciun fel. “Domnul Fava a avut (…) o comportare incorecta fata de noi, pentru ca unul dintre reprosurile sale a fost ca nu am facut demersuri pe teritoriul statului american pentru a elucida aceste aspecte. (…) Este absolut jenant si penibil sa reprosezi unui stat membru ca nu a luat o masura pe care nu o poate lua in competentele pe care le are”, a spus Nicolai.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă