12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialRaport: Atacatorii care au organizat atentate în Occident sunt bărbați tineri, cunoscuți...

Raport: Atacatorii care au organizat atentate în Occident sunt bărbați tineri, cunoscuți autorităților. În ultimii trei ani, 395 de persoane au fost ucise și peste 1.500 au fost rănite

Autorii atacurilor jihadiste comise în Europa și în Statele Unite erau, în mare parte, bărbați tineri și cunoscuți autorităților, potrivit unui studiu universitar care a analizat atentatele produse, în ultimii trei ani, în Occident, informează AFP, citat de Agerpres.

Raportul, intitulat „Jihadistul de lângă noi. Radicalizare și atacuri jihadiste în Occident”, arată că, începând de la proclamarea „califatului” de către organizația Statul Islamic (SI), pe 29 iunie 2014, în Occident au fost comise 51 de atentate, într-un număr de 8 state. Cea mai afectată a fost Franța, cu 17 atacuri, urmată de SUA, cu 16, și de Germania, cu șapte. Bilanțul victimelor este de 395 de morți și cel puțin 1.549 de răniți.

Din cei 65 de atacatori, 63 erau bărbați, adică 97%. Din numărul total, 43 de atacatori și-au pierdut viața, 21 au fost arestați, iar unul este în continuare căutat. În marea lor majoritate, autorii erau tineri, cu vârsta medie de 27,3 ani. Cel mai tânăr avea 15 ani, iar cel mai vârstnic 52 de ani.

Potrivit datelor raportului, 73% dintre atacatori erau cetățeni ai statului unde au comis atacul, 14% aveau reședința legală în țară ori erau în vizită legală dintr-un stat apropiat, 5% erau refugiați sau solicitanți de azil, în timp ce 6% se aflau în mod ilegal în țara respectivă ori așteptau să fie expulzați. Pe de altă parte, 17% erau convertiți la islam, iar 82% erau deja cunoscuți într-un mod sau altul de autorități, 57% aveau un trecut infracțional și 18% aveau la activ o detenție. În schimb, numai 18% fuseseră în străinătate pentru a lupta pe un teren de război.

În ce privește atacurile propriu-zise, în 8% din cazuri ordinul a venit direct de la lideri ai SI, în 26% din cazuri atentatorii nu aveau legături cu SI sau cu alte grupări jihadiste, iar în restul de 66% autorii aveau o formă de conexiune cu SI ori cu alte grupări, dar au acționat în mod autonom, mai relevă raportul.

Documentul a fost redactat după un studiu aprofundat de cercetătorii Lorenzo Vidino, Francesco Marone și Eva Entenmann, în cadrul Programului privind extremismul, al Universității George Washington din capitala americană, al ISPI (Institutul de Studii de Politică Internațională) de la Milano și al ICCT (Centrul Internațional pentru contraterorism) de la Haga.

 

Cele mai citite

“N-a fost vorba în niciun moment de suicid.” Adrian Mititelu junior, internat la spital

Adrian Mititelu Jr. a avut parte de o perioadă dificilă după meciul dintre FC U Craiova și Dinamo. Implicat intens în activitatea echipei, el...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...
Ultima oră
Pe aceeași temă