» Bursele sunt verzi, investitorii incearca primele flotari optimiste. S-a atins fundul sacului sau e vorba de un banal rebound?
» Semnale pentru investitorii pe termen lung: volumele cresc, piata imobiliara isi stopeaza declinul, bancile nu mai raporteaza pierderi.
» La volume de 1-3 milioane euro zilnic, la BVB isi fac simtita prezenta doar speculatorii. Cum acestia isi marcheaza profitul la 10-20% crestere, revenirea bursei se anunta cu sughituri.
Va amintiti revenirea bet-fi din noiembrie, dupa o prabusire spectaculoasa cu o luna inainte? De la 10.000 de puncte s-a ajuns la 16.000 destul de re-pede. Apoi vestile proaste din marile economii ale lumii au continuat sa curga, autoritatile au inceput sa vorbeasca tot mai des despre recesiune si in Romania, iar indicele SIF-urilor a intrat, in martie, sub 8.000 puncte. In momentul realizarii acestui articol indicele se chinuia sa treaca de 10.000 puncte, dupa o revenire in ultimele doua saptamani ce depaseste 20 de procente. Deja-vu?
Sa vedem ce a declansat acest mic raliu pe pietele externe. Cateva rapoarte mai optimiste din partea unor banci cu pierderi mari (Citigroup, Bank of America, dar si JP Morgan) ce arata ca in primele luni ale anului acestea au mers pe profit (banuim ca doar operational). O crestere peste esti-mari a numarului autorizatiilor de constructie in SUA si ceva declaratii ale oficialilor Fed si Guvernului SUA ca economia ar putea sa isi revina in partea a doua a anului. De aici si pana la cresteri de peste 100% pe Citigroup, de pilda, n-a fost decat un pas, dar sa nu uitam ca pretul unei astfel de actiuni coborase de la 47 dolari la inceputul crizei la 1 dolar pe 9 martie.
Cat va tine de aceasta data entuziasmul? In opinia noastra, stirile care au declansat raliul din prezent sunt destul de firave, iar miscarea e mai mult tehnica. Avem cateva saptamani de respiro inainte de aparitia rezultatelor companiilor pe primul trimestru al anului si nu credem ca acestea vor fi bune, dimpotriva. Mare atentie deci la momentul in care vor reveni scaderile si fiti pre-gatiti sa marcati profitul iesind la timp din piata. SIF-urile sunt acum principalul vehicul pentru speculatii la BVB: cand sentimentul investitional e slab, e profitabil sa shortezi SIF-uri (se vand contracte futures la Sibiu). Cand pietele externe au momente de revenire, e bine sa cumperi spot SIF-uri si la BVB.
Incheiem cu o intrebare retorica: daca in 2007, ultimul an recent de glorie la BVB, numarul investitorilor activi nu trecea de 30.000, ce viitor are bursa autohtona daca recesiunea globala se prelungeste? La volume sub 3 milioane de euro zilnic, majoritatea societatilor de brokeraj sunt in pierdere, amenintate de faliment. Singura motivatie care le impiedica sa traga obloanele o reprezinta actiunile pe care le detin la BVB, cu un pret in scadere si acestea.
Indicii BVB au crescut in luna martie, dupa scaderile abrupte inregistrate in prima parte a anului. Desigur, asemenea cresteri sunt tentante, insa contextul general ramane unul incert si agitat. Strategia recomandabila ramane una de asteptare, insa recentele cresteri impun o urmarire mai atenta a bursei, pentru a depista conturarea unor eventuale tendinte noi sau a unor posibilitati de speculatie." Razvan Pasol, director general