8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialPSD îi lasă pe români fără Euroviziune. În schimb cu plagiate

PSD îi lasă pe români fără Euroviziune. În schimb cu plagiate

PSD ne dă un recital, arătând cum ar conduce ei țara dacă ar fi la putere. Educația și TVR sunt victimele aparente, dar cum tot românul se uita la Euroviziune sau are o pensie normală, nu una specială, ce face majoritatea controlată de PSD din Parlament afectează pe mult mai multă lume. Și cum PSD, deși are majoritatea, are alibiul guvernului tehnocratic care ia șuturi de peste tot și calcă în diverse străchini sub pretextul că ei conduc țara, tupeul său în a se atinge de lucruri teoretic de neatins este mult mai mare decât când erau la guvernare. Cert au putere mai mare decât Guvernul,  opoziție fără nici un fel de inhibiții.

Să încep cu problema TVR. Managerul TVR, pentru cine nu știe, e Parlamentul României, deci, dacă TVR are datorii și a ajuns să fie exclusă din clubul televiziunilor publice europene, e vina majorității parlamentare. Nu că s-a uitat în altă parte cât TVR era prost și corupt condusă de managementul numit tot de Parlament, pentru că, din păcate, nu s-a uitat. A trântit practic managementul și raportul de activitate anual an după an, împiedicându-i astfel pe cei numiți să exercite vreo autoritate reală și transformându-i în mărunți cheltuitori pe lângă nomenclatura televiziunii, cea care conduce de facto instituția în orice anotimp și are marile decizii pe mână, oameni ca Irina Radu, Cristian Zgabercea sau Titi Dincă. Când i s-a părut că știrile nu sunt chiar complet subordonate, PSD a numit în premieră oameni care lucraseră pentru ei, precum Claudiu Lucaci, direct la știri, o încălcare a oricăror principii acceptate în Uniunea Europeană a televiziunilor, sau Euroviziune, cum o știm noi, deși numai prin competiția de muzică. Dar care are reguli, norme, coduri de comportament și unde România e oaia neagră de foarte mult timp, la egalitate cu Grecia, drept țara cu cea mai mare intervenție politică în televiziune.

Cât de mare, vedeți din mobilizarea contra Monicăi Ghiurco, unicul candidat legal selectat, dar pe care majoritatea refuză să o numească, deși această majoritate a numit Consiliul care a ales-o. Iar Monica Ghiurco, care nu e manager, ci realizator, a pornit promovată de Adrian Năstase, așa că nu poate fi contra ei decât faptul că are totuși un pic de demnitate profesională – nu vrea ca televiziunea să fie anihilată, că asta e opțiunea PSD. Lichidarea, ca să poată ajunge de la politruci-șefi la politruci sută la sută, eliminându-i pe ceilalți. Or, lichidarea nu e necesară. TVR poate fi rentabilizată ușor, prin transferarea Canalului 3 către Consiliile Județene – la câți bani pun anual în infrastructură pentru cele mai proaste drumuri din Europa și la câte festivaluri susțin își permit și TV regionale, în loc să bage mereu TVR în faliment cu el.

Creșterea taxei se justifică cu un program bun de restructurare și de redresare a audienței pe publicul general și pe publicurile specifice, minoritare, ale unei televiziuni publice – copii, minorități de tot felul, agricultori etc. Sigur că publicul trebuie să capete ceva în schimb pentru banii săi, mai mult decât acum (trebuie spus că la crize, gen Charlie Hebdo, TVR își arată utilitatea, redacția externă făcând acele emisiuni netabloide și profe­sionale pentru care merită să ai televiziune publică), dar de asta avem indicatori gen costul emisiunii pe audiență public țintă, ca să avem o programare pe care ne-o face publicul, și nu directorii corupți de programe care îi concediază la TVR pe realizatorii celor mai populare emisiuni, ca Guran sau Pătraru. Pe scurt, TVR se poate restructura fără concedieri, cine ar trebui să plece sunt doar cei care conduc, sub toate mandatele. Dar pe aceia îi ține în brațe PSD, de aici datoriile și pierderea Euroviziunii.

A doua arie în care PSD ne scoate din Europa e educația. Deja un Consiliu al Rectorilor condus de fostul ministru Câmpeanu (și controlat în mare măsură de PSD) a găsit că nu există instrumente legale contra cadrelor didactice care pronunță lucrările scrise în pușcărie drept științifice (ceea ce e fals). Același CNR a făcut serioase presiuni la minister ca să castreze din start legislația (nenecesară oricum, era cadru legal) pentru a rezolva problemele lipsei de calitate a doctoratului. Tot Ecaterina Andronescu l-a lăsat moștenire MEN pe dl Mirescu, cel care și-a schimbat prenumele după ce a fost forțat să demisioneze data trecută, dar a revenit să nenorocească programa școlară în continuare (ceea ce face).

Oamenii ei umplu CNACTDU, dar de teamă că se va reuși schimbarea acestei instituții (unde domnește fostul secretar de stat Prisăcaru, caz de DNA, ca și dna Andronescu, nu de trecut legi) deja au modificat ordonanța cu doctoratele, ca să fie siguri că orice politruc poate ajunge doctor și în continuare, ca și până acum. Deci PSD controlează programa, doctoratul și plagiatul, având mâna întâi în procesul de distrugere a învățământului. Ideea că universitățile se pot autoregla, pe care i-o vânduseră și lui Dacian Cioloș la un moment dat, e, cum am spus din start, o prostie. Universitățile noastre suferă din lipsă de control și incapacitate de autoreglare; ca atare, a rezolva problema dându-le mai multă autonomie e de Gâgă. Întrebați-vă ce a făcut Comisia de etică a Universității de Medicină din Timișoara cu plângerea mea la Cristi Bușoi, care s-a făcut doctor cu o compilație. Au trecut de două ori cele 30 de zile legale de răspuns și cum mi-ați răspuns dvs., așa mi-au răspuns și ei.

Lumea neperformantă – pe alocuri ucigașă – care e sectorul public românesc pentru care Guvernul Cioloș plătește toate oalele sparte este în mare măsură opera PSD. Lumea unor organisme de control ca ­ARACIS sau Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor care doar dau acreditări, dar niciodată nu le retrag, comisiile de doctorate, care sunt precum masoneriile, îi introduc pe nou-veniți în rețeaua lor veche de profitori corupți, printr-o procedură care nu are nimic de-a face cu lumea academică și penitenciarele, în țara unde PSD a trecut o lege prin care pușcăriașii scapă de pedeapsă scriind lucrări științifice.

PSD nu a evoluat și rămâne o calamitate. Poziția lor bună în sondaje se datorează slăbiciunii alternativei. Dacă nu există o alternativă bună la ei însă, trebuie creată una. Că până să ajungem la alegeri ne conduce deja PSD chiar mai rău decât când era Ponta.   

Cele mai citite

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...

Marcel Ciolacu: PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că PSD se retrage de la formarea Executivului şi va vota în Parlament un Guvern de dreapta Marcel Ciolacu a...

Klaus Iohannis, apel la partide: Reveniți la masa discuțiilor!

Președintele Iohannis a declarat de la Bruxelles că un Guvern minoritar nu este o soluție Klaus Iohannis a declarat de la Bruxelles, unde se află...
Ultima oră
Pe aceeași temă