UPDATE 21.30: În București, protestul s-a încheiat în jurul orei 21.00, în Piața Constituției. Reprezentanții manifestanților nu au solicitat o întrevedere cu ministrul Muncii, Grațiela Gavrilescu. Un nou protest împotriva defrișărilor ilegale a fost anunțat pentru data de 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului.
Mitinguri pe tema defrișărilor abuzive au avut loc și în Cluj, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Baia Mare, Drobeta Turnu Severin, Brașov, Tulcea și Miercurea Ciuc.
UPDATE: Ajunși la Palatul Cotroceni, după o oprire și în fața Palatului Victoria, protestatarii au strigat: „Codrul verde nu se mai vede“, „Toate partidele taie pădurile“, „Mafia desfrișează, Iohannis protejează“ și „Dacă vrei să nu-ți pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba!“.
Potrivit Hotnews, la manifestare au participat circa 5.000 de bucurești. De asemenea, la Cluj ar fi manifestat aproximativ 1.000 de persoane.
UPDATE 18.00: Iohannis va discuta în CSAT despăduririle ilegale
UPDATE 17.30: Sute de persoane protestează, de la ora 16,00, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, din București, față de despăduririle abuzive, conform Agerpres.
Citește și: Afacerea Schweighofer: Întâlniri subterane care pun în pericol pădurile ţării
Protestatarii scandează lozinci precum: ‘Toate partidele ne taie pădurile!’, ‘Uniți salvăm pădurea, o apărăm!’, ‘Așteptăm la DNA fabrica de cherestea!’ sau ‘Pădurea noastră nu e marfa voastră!’.
Potrivit organizatorilor, manifestanții vor pleca, la ora 17,30, spre sediul Guvernului României din Piața Victoriei, după care se vor deplasa spre Palatul Cotroceni, iar în final se vor îndrepta spre Ministerul Mediului din Piața Constituției.
–
Sâmbătă, 9 mai, în zona intrării în Parcul Herăstrău din București și în alte 40 de oraşe din ţară și străinătate dintre care enumerăm: Alba Iulia, Baia Mare, Arad, Constanța, Viena, Paris, Roma sau Frankfurt, va avea loc un marș de protest.
Este primul protest de anvergură internațională al cărui subiect este legat de defrișările ilegale de pădure.Protestul are loc pe fondul întoarcerii legii Codului Silvic din Parlament de către Klaus Iohannis cu privire la compania austriacă care s-a ocupat de exploatarea materialului lemnos.
Citește și: Ponta: Codul Silvic, sprijinit de PSD, va fi dezbătut de deputații juriști
Evenimentul este organizat si avizat de mai multe ONG-uri și este total apolitic. Unicul scop al protestului este salvarea pădurilor, cu ajutorul unei legislaţii care să protejeze atât pădurile de tăierile masive şi abuzive, cât şi comunităţile locale de monopolul câtorva companii care acaparează aproape tot lemnul de pe piaţă, acest lucru având consecinţe deosebit de grave pentru industria autohtonă de prelucrare a lemnului.
Protestatarii cred că actualul Cod Silvic are nevoie de modificări substanţiale. Aceste modificări trebuie foarte atent dezbătute şi stabilite, împreună cu oameni de specialitate şi reprezentanţi ai ONG-urilor din domeniu.