3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialPROTEST de amploare la RAAN. Care sunt cerințele angajaților

PROTEST de amploare la RAAN. Care sunt cerințele angajaților

Peste 600 de salariați ai platformelor Romag Prod și Romag Termo din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN) au refuzat, luni dimineață, să intre la lucru în tura I, protestând în fața unităţilor şi cerând Guvernului bani pentru funcționarea companiei până la închiderea controlată, relatează Mediafax

Protestele pe platformele din fața unităților Romag Prod și Romag Termo ale RAAN din Drobeta Turnu Severin au început, luni, la ora 7.00, când ar fi trebuit să se facă schimbul de tură. 

Astfel, aproximativ 300 de angajați care ar fi trebuit să intre în tura I la Romag Prod au rămas în fața unității, aceeași situație fiind și la Romag Termo.

Citește și: Prejudiciu de 7 milione de euro la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare

Liderii de sindicat și șefii celor două unități au discutat cu oamenii, explicându-le care este situația în privința restanțelor salariale și a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicaliștilor, să îi furnizeze pentru funcționarea în continuare a celor două unități, până la închiderea controlată a instalațiilor.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este și vicepreședinte al confederației Energetica din cadrul Blocului Național Sindical, prin protestul organizat luni dimineața salariații au cerut asigurarea de urgență a fondurilor necesare pentru plata salariilor și funcționarea RAAN până la epuizarea duratei de viață a instalațiilor de la sucursala Romag Prod.

„În primul rând, plata salariilor la zi, deoarece avem o întârziere din luna mai, în al doilea rând este lipsa finanțării. Ni s-a promis acordarea a 25 de milioane la sfârșitul lunii iunie, pentru finanțarea în continuare a funcționării unităților noastre până la oprirea controlată a producției de apă grea. Totodată, noi am cerut ca oprirea să se facă fără a influența mediul, în sensul consumării tehnologice a gazului din instalații și apoi, procedurile clare, prevăzute de proiectant, privind scoaterea tuturor substanțelor toxice din instalație și predarea lor în condiții de siguranță a mediului”, a declarat Florin Rogobete.

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanțarea de către Guvern a închiderii controlate a instalațiilor unității în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local și chiar transfrontalier.

„Aceste instalații, fiind incluse în categoria de interes național deosebit, nu pot fi oprite oricum. Există proceduri de oprire în regim de avarie, personalul este instruit, știe ce are de făcut în această situație, dar nu există posibilitatea legală de a opri aceste instalații. În aceste condiții, riscul major este de a avea o poluare extraordinară locală, deoarece acest hidrogen sulfurat se evacuează și se arde într-un sistem de facle, dar cantitatea imensă care ar trebui arsă în aceste condiții de avarie conduce în mod cert la impact de mediu și la impact transfrontalier de mediu. Aceste instalații trebuie purificate, trebuie curățate de hidrogenul sulfurat. Trebuie lăsate într-un regim în care, oricine ar veni după noi să le demonteze, să nu sufere și există acest risc extraordinar de mare. Acest hidrogen sulfurat este o substanță cu efecte neurotoxice, acționează extraordinar de repede și în cantități foarte, foarte mici. Este suficient, spre exemplu, o inspirație de hidrogen sulfurat, nu în concentrație foarte mare, te amețește imediat, cazi lat și durează ore până să îți revii”, a explicat Watzlavek.

Citește și: Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, în insolvenţă prin OUG

El a arătat că oprirea controlată a unităților ar asigura și măsuri sociale în cazul angajaților.

„Instalațiile sunt într-un regim de oprire, ajungere la punctul zero, dar nu poți să le oprești dintr-odată. În mod normal, instalațiile își sfârșesc durata de viață anul viitor, în luna aprilie. Dacă oprirea se face în mod controlat, cu finanțe de la stat, așa cum au fost stabilite în programe anterioare, la închiderea duratei de viață a instalațiilor, practic, nu poți spune că oamenii vor avea de suferit, vor pleca, normal, cel puțin 800-900 de oameni de pe această platformă (Romag Prod – n.r.), rămânând o parte din ei pentru gestiunea apei grele care este deja produsă și se află în depozitele locale. Dacă, însă, finanțele nu vin și ajungem în stadiul opririi bruște, toți oamenii vor fi afectați, pentru că practic se intră în regim de faliment, dar există un mare risc în aceste condiții, pentru că falimentul ne exonerează de obligația de a gestiona apa grea care a fost produsă până la ora actuală”, a spus directorul Romag Prod.

Ulterior, angajații Romag Prod au hotărât să intre la lucru, în jurul orei 11.00, pentru a-i înlocui pe colegii din tura III, însă cei de la Romag Termo refuză să facă acest lucru, sindicaliştii spunând că protestul lor este autorizat până la ora 15.00.

Salariaţii urmează să participe, marţi, la un marș de protest pe o distanţă de aproximativ nouă kilometri, de pe platformele pe care lucrează până la sediul Prefecturii Mehedinți.

Tot marți, la Bucureşti va avea loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special și reprezentanți ai Ministerului Energiei.

Președintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunţa, sâmbătă, că angajații platformelor Romag Termo și Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajați ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acțiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promiși pentru funcționarea companiei până la sfârșitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Angajaţii Minei Husnicioara sunt solidari cu salariaţii RAAN care protestează luni, urmând să participe alături de ei la marşul programat marţi.

El spunea că angajaţii nu au primit lichidarea pentru luna mai, banii de salarii fiind folosiți pentru cumpărarea de materie primă în vederea funcționării companiei până la sfârșitul lunii iulie.

Prin acțiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcționare, pentru cărbune și păcură, salarii și oprirea în regim de siguranță.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcție de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Cele mai citite

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă