3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialRegia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, în insolvenţă prin OUG

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, în insolvenţă prin OUG

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, cu 245 de voturi „pentru”, 51 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, ordonanţa de urgenţă 85/2013 privind declanşarea procedurii insolvenţei la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu-Severin, anunţă Mediafax.

Împotriva ordonanţei s-au pronunţat în plenul Camerei reprezentanţii PDL şi ai PPDD, care au spus că nu votează „o pseudoinsolvenţă” şi care au criticat faptul că, în timp ce sute de agenţi economici sunt afectaţi de intrarea în insolvenţă a acestei regii autonome, administratorul judiciar al acesteia primeşte un onorariu de sute de mii de euro.

Preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD), a precizat că proiectul de lege are ca obiect de reglementare declanşarea procedurii de insolvenţă în scopul evitării încetării activităţii RAAN şi al asigurării protecţiei juridice necesare pentru siguranţa în exploatare, având în vedere incapacitatea de plată în care se află această regie.

Citeşte şi: Acţionarul Astra Vagoane Arad şi Romvag Caracal, în faliment

Deputaţii PSD au spus că susţin acest act normativ deoarece reprezintă modalitatea de a salva un agent economic de o importanţă deosebită în economia României, cu implicaţii fundamentale în dezvoltarea programului energetic românesc. Ei au mai spus că această regie care în 2005 era cu datoriile la zi, pe profit, fără niciun credit bancar, a ajuns la ora actuală cu mari datorii către furnizorii de energie primară şi către sistemul bancar.

Ordonanţa a fost adoptată şi de Senat, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Guvernul a stabilit, prin Ordonanţă de Urgenţă şi prin derogare de la unele prevederi legale, intrarea în insolvenţă a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin, păstrând dreptul regiei de a-şi conduce activitatea, de a administra şi a dispune de bunurile din proprietatea sa.

Prin OUG nr. 85/2013, publicată în Monitorul Oficial în data de 10.09.2013, Guvernul a decis ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să intre în insolventă şi a stabilit, totodată, anumite condiţii speciale care vor fi aplicate acestei proceduri.

Executivul a justificat atunci această procedură prin inexistenţa unei legi speciale care să reglementeze procedura insolvenţei în cazul regiilor autonome.

Măsurile excepţionale sunt justificate şi prin faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin are nevoie de o protecţie juridică, fiind o companie strategică a economiei naţionale, care operează cu instalaţii şi substanţe pentru producerea apei grele şi a produselor conexe, cu înalt grad de periculozitate şi complexitate.

„Incapacitatea de plată în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta-Turnu Severin poate conduce la încetarea activităţii, fapt ce poate produce catastrofe ecologice, fiind ştiut faptul că în instalaţiile R.A.A.N. – sucursula ROMAG PROD – se vehiculează 500 tone de hidrogen sulfurat, gaz toxic, letal şi exploziv, ce trebuie ars, în caz de sistare a producţiei de apă grea rezultând o cantitate însemnată de SO2, substanţă ce produce ploi acide cu influenţe negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zonă, cu efecte transfrontaliere”, se arată în actul normative respectiv.

După intrarea în insolvenţă, RAAN îşi menţine dreptul de administrare, precum şi dreptul de administrare a bunurilor proprietate publică şi dreptul de a dispune asupra bunurilor aflate în proprietatea sa.

Administratorul judiciar al RAAN este SCP Tudor Asociaţii SPRL, în timp ce administrator special este Dan Andruşca.

Pe lista creditorilor, întocmită de administratorul judiciar al RAAN se află peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN îniante de deschiderea procedurii de insolvenţă. Toate au de recuperat de la regia de stat 1,890,836,106.26 lei.

Una dintre cele mai mari restanţe pe care RAAN o are este către Compexul Energetic Oltenia pentru plata cărbunelui livrat, creanţa fiind de 207,723,795.53 de lei.

Două societăţi din Drobeta Turnu Severin care au de recuperat creanţe de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare au atacat în instanţă decizia de intrare în insolvenţă a companiei, invocând aspecte de neconstituţionalitate, dosarul urmând să fie trimis de Tribunalul Mehedinţi la CC.

Administratorul judiciar al RAANn, Tudor & Asociaţii, solicită un onorariu de 30.000 euro pe lună şi 3% din sumele distribuite creditorilor de către compania aflată în insolvenţă.

Onorariul fix, de 135.000 lei lunar, figurează în planul de reorganizare al companiei, elaborat de Tudor & Asociaţii, precum şi în procesul verbal al Adunării Creditorilor din 29 noiembrie, unde suma respectivă nu a fost votată.

„Ţinând cont că în programul de plăţi s-a introdus şi onorariul administratorului judiciar, aşa cum a fost negociat cu comitetul creditorilor din 10.01.2014 (ca parte integrantă în structura programului de plăţi şi a cash-flow-ului), prin votarea planului propus de administratorul judiciar se prezumă aprobat onorariul de către creditorii care votează planul de reorganizare”, se arată în planul de reorganizare, care va fi supus aprobării Adunării Creditorilor.

Iniţial, creditorii RAAN au fost convocaţi pentru sfârşitul lunii ianuarie, dar şedinţa a fost amânată, potrivit unor surse din companie, pentru luna martie.

Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Tanczos Barna are nevoie de o situație finală și clară a deficitului pentru a putea face bugetul pentru 2025

Bugetul pentru 2025 ar putea fi votat la finalul acestei luni. Inițial, discuția a fost pentru prima parte, însă lucrurile s-au schimbat după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă