Maria și Ion Tudor și cele două fiice ale lor, o puternică familie de oameni de afaceri din Râmnicu Vâlcea, care dețin, printre altele, stațiunea balneară Olănești cu 22 de izvoare minerale, sunt în vizorul procurorilor, fiind suspectați de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul investigat de anchetatori ar fi de 10 milioane de euro.
Maria Tudor (foto) a fost dusă sub pază la audieri la Parchetul Tribunalului Vâlcea. Tot acolo ar fi ajuns și cele două fiice ale ei, ca și alte șase persoane care au administrat firmele acestei familii. “Au ridicat acte cu niște pământuri ale familiei. În rest, nu ne aparține nimic, aparține societății. Nu am concesionat eu sau soția mea cele 22 de izvoare de la Olănești, ci societatea Olănești Riviera SA”, a declarat Ion Tudor a declarat pentru „România liberă“, imediat după percheziții. Acesta nu a vrut să ofere alte informații despre afacerile familiei sale sau despre acuzațiile de evaziune și spălare de bani deoarece “nu sunt în dispoziția de a putea da informații”.
Mariei Tudor i s-a făcut rău în timpul anchetei ( ar fi leșinat de două ori) și a fost dusă cu ambulanța la spitalul din Râmnicu Vâlcea. A fost adusă din nou la audieri deoarece nu ar fi avut nimic grav. Ea și fiicele ei au fost puse sub control judiciar de anchetatori. Tot sub control judiciar au fost puși și administratorii firmelor controlate de familia Tudor.
Din cercetările efectuate până acum, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006-2016, administratorii a 10 societăți comerciale din județele Vâlcea și Constanța, controlate de membrii familiei Tudor, ar fi apelat la un mecanism financiar-fiscal de obținere ilegală a foloaselor. “Prin diminuarea obligațiilor fiscale și prin achiziționarea de active la prețuri subevaluate, ori prin înregistrarea unor operațiuni comerciale fictive semnificative, pentru creșterea nereală a cheltuielilor deductibile (produsele facturate nu au figurat în conturile specifice de stocuri ale furnizorului sau serviciile nu au fost prestate), ar fi eludat obligațiile fiscale datorate bugetului de stat”, susțin oamenii legii.
Cum s-a construit o avere
Familia Tudor ar fi prins cheag din afaceri cu carburanți, apoi s-a profilat pe turism. În 2001 ar fi dat lovitura, reușind să preia activele stațiunii balneare de la Olănești (SC Olănești SA) și să dețină controlul asupra a 22 de izvoare minerale concesionate pe 20 de ani, spune un consilier local sub protecția anonimatului. Tot atunci s-ar fi ales și cu terenurile din stațiunea Olănești, și cu Hotelul Riviera din Mamaia, spune consilierul local. “Nu ar fi reușit fără sprijinul PSD. Între 2001 și 2004 a fost sprijinit de membrii Guvernului Năstase, iar din 2008 Ion Tudor s-a lipit de PD”, a declarat sursa citată.
În 2011, Ion Tudor ar fi fost numit pe criterii politice șef al Inspectoratului Județean de Construcții din Vâlcea, în condițiile în care soția sa, Maria Tudor, ar fi deținut și afaceri în construcții. Când a fost numit în funcția publică, Ion Tudor a ieșit din afaceri, în locul lui intrând fiicele sale. Și-a dat demisia din funcția publică în 2013.
Familia Tudor deține și postul de televiziune “Vest TV”, precum și firma Lifi Tour. Hotelurile ar fi pe numele membrilor familiei. Familia Tudor deține mai multe terenuri, printre care și unul de circa 3.000 de metri pătrați în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea. De asemenea, a cumpărat la licitație publică Hotelul Alutus și Uzina Mecanică din Râmnicu Vâlcea.
Până acum, împotriva familiei Tudor s-au depus mai multe plângeri penale, clasate cu “neînceperea urmăririi penale”.
ANRM: Licența pentru apele minerale, valabilă până în 2022
Agenția Națională a Resurselor Minerale a transmis „României libere“ că licența de exploatare a apei minerale din perimetrul Olănești a fost acordată, în 2001, societății Olănești SA pentru o perioadă de 20 de ani și că e valabilă până în 2022. “În anul 2005, ANRM, pe baza documentelor depuse conform legii, a aprobat transferul licenţei de concesiune pentru exploatare de la S.C. OLANEȘTI S.A. către S.C. OLANEȘTI RIVIERA S.A” (deținută de familia Tudor – n.n.).
Poziție. Agathon: “Izvoarele de la Olănești nu trebuiau concesionate”
Fostul ministru al Turismului din perioada 2001-2004, Dan Matei Aghaton, susține că nu a făcut altceva decât să respecte legislația. “Era normal să vând activele de la Olănești. Am făcut, așa cum era legal, licitație. Tudor a câștigat. Nu eu le-am concesionat izvoarele minerale, care, după părerea mea, trebuiau să rămână în administrarea statului”, a explicat fostul ministru pentru „România liberă“. Accesul la izvoarele minerale costă 20 de lei de turist.