Ministerul Sănătății a inițiat un proiect de asistență medicală pentru locuitorii cartierului Ferentari, din sectorul 5 al Capitalei. Proiectul își propune dezvoltarea asistenţei medicale primare în Ferentari, în contextul în care locuitorii din acest cartier, majoritatea romi, se confruntă cu probleme de sănătate din cauza condițiilor de viață într-un mediu insalubru şi cu boli cronice legate de consumul de droguri injectabile.
În cadrul proiectului, autoritățile vor asigura asistenţa medicală primară în cartier, organizația ONG Carusel va oferi la fiecare început de săptămână seringi pentru consumatorii de droguri injectabile, iar în școli vor fi realizate acţiuni de prevenţie sanitară. De asemenea, va fi analizată problematica bolilor cronice cu preocuparea de cunoaştere integrată a mizelor de sănătate publică.
Un studiu, realizat la sfârșitul anului în Ferentari de organizația Médecins du Monde din Franţa, a arătat că o serie de boli grave, cum ar fi HIV, hepatitele, tuberculoza şi alte afecţiuni respiratorii au o incidență în creștere în rândul locuitorilor din acest cartier. Locuitorii sunt persoane defavorizate, provenite adeseori din minoritatea rromă, printre care mulți copii, femei singure și persoane fără acte de identitate.
Studiul a fost realizat la cererea Ministerului Sănătății din România și finanțat de Ambasada Franței pentru a obține date actualizate și fiabile, care să servească drept bază pentru orice acțiune din domeniul sanitar şi social în cartier.
„Proiectul Ferentari” a fost elaborat de Ministerul Sănătății în colaborare cu Ambasada Franței din România și va fi implementat alături de mai mulţi parteneri, printre care Primăria Sectorului 5, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Societatea de Salvare – Fundaţia SABIF, organizaţiile neguvernamentale Carusel şi Centrul de Politici pentru Rromi şi Minorităţi, arată un comunicat al MS.