0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Procurorul general Lazăr respinge propunerile ministrului Toader: Afectează independența Justiției. Inspecția...

VIDEO. Procurorul general Lazăr respinge propunerile ministrului Toader: Afectează independența Justiției. Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM

UPDATE 16.30: Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu şefii de parchete din ţară, că instituţia pe care o conduce va exprima un punct de vedere atunci când va vedea proiectele scrise pentru că  "diavolul se ascunde în amănunte". 

"S-a discutat la nivel principial. Cred că am învăţat să apreciem doar atât când avem ceva scris. Procurorii DIICOT şi-au exprimat opinia. Când vom vedea proiectele scrise pentru că ştiţi că diavolul se ascunde în amănunte. Trebuie să vedem nuanţele. Dacă aceste principii fac parte din legile justiţiei, considerăm că nu sunt binevenite", a declarat, marţi, procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

 

UPDATE 15,05: Procurorii nu și-au însușit propunerile de "lege ferenda" formulate de ministrul Tudorel Toader, "pentru că unele dintre ele afectează independența Justiției", a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, după întâlnirea cu procurorii șefi.

"Inspecția Judiciară trebuie să rămână la CSM", a subliniat Augustin Lazăr.

"Chiar dacă se testează piața ideilor cu asemenea propuneri care vizează independența Justiției, noi trebuie să dăm un răspuns. Deși am fi preferat să vedem un proiect de lege", a spus procurorul general.

Pe de altă parte, Lazăr a respins ideea ca în Ministerul Justiției să se înființeze o Direcție specială care să ancheteze magistrați, explicând că această atribuție revine, în prezent, unui Birou din cadrul DNA, iar ideea de a se înființa o structură nouă este menită doar să reducă din obiectul de activitate al DNA. Procurorul general a sugerat că această propunere pare să vină de la o persoană din afara sistemului judiciar.

Toate observațiile formulate de cei 2500 de procurori din România vor fi sintetizate și înaintate ministrului Justiției, Tudorel Toader, a precizat Augustin Lazăr.


UPDATE 09,40: Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, înainte de întâlnirea cu procurorii şefi, că este necesară o analiză a modificărilor legislative propuse de ministrul Tudorel Toader, întrucât unele dintre ele, dacă ar fi aplicate, ar “afecta mersul Justiţiei”.

"Pentru că mai mulţi colegi şi-au arătat îngrijorarea pentru propunerile care au fost expuse public de ministrul Justiţiei, a apărut că fiind necesară o analiză a procurorilor generali asupra principalelor probleme care au fost propuse pentru a se modifică legile justiţiei. Sunt câteva idei important a fi analizate pentru că, în măsura în care ele s-ar pune în aplicare ar afecta mersul justiţiei. Urmează să se analizeze de către procurorii generali şi vom prezenţa o sinteză după această şedinţă", a declarat Augustin Lazăr.


Conducerea Direcției Generale Anticorupție (DNA) a respins aproape în totalitate propunerile anunțate de ministrul Tudorel Toader privind reforma Justițiiei.

Procurorul general Augustin Lazăr se întâlnește, marţi, la București, cu procurorii şefi ai Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel din România, pentru a discuta proiectul de modificare a legilor Justiţiei anunţat de ministrul Tudorel Toader.

Ședinţa Consiliului Consultativ al procurorilor este programată la ora 11 la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Din Consiliul Consultativ fac parte procurorii şefi ai celor ai 15 Parchete de pe lângă Curţile de Apel.

Întâlnirea de marți intervine în contextul în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de lege privind legile Justiţiei, care ar aduce modificări în statutul procurorilor şi judecătorilor, în organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Una dintre propuneri este trecerea Inspecției Judiciare din subordinea CSM în aceea a ministrului Justiției.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă