Conform datelor rezultate din ancheta procuroriilor DIICOT, membrii grupului de criminalitate organizată, prin activitatea desfăşurată în perioada 2006 şi până în prezent, au creat un prejudiciu SC Romvag, prin abuz în serviciu şi delapidare în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei. Aceștia au introdus banii respectiv în circuitele comerciale de persoane şi societăţi comerciale la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate. Mai mult, inculpații au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei.
Așadar, prin ordonanţele din 27 aprilie 2016 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Cristian Burci, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– „constituirea unui grup infracţional organizat”, patru infracţiuni de „instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată faţă de Dinoiu Ion, Danciu Mihai, Gheocov Clara Clementina şi persoana decedată Enache Dumitru şi patru infracţiuni de „instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată, faţă de Dinoiu Ion, Gheocov Clara Clementina, Danciu Mihai şi peroana decedată Enache Dumitru,
-“instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, faţă de Turcu Denisa, în formă continuată, ”spălare de bani” în formă continuată, şi șapte infracţiuni de „instigare la spălare de bani”, în formă continuată, faţă de Străulea Ioana Daiana, Barbu Viorel, Ştefan Ion-Eugen, Stancu Vilson, Mitroi Silviu, Turcu Denisa, Gheocov Clara Clementina,
– trei infracţiuni de „instigare la evaziune fiscală” faţă de Gheocov Clara Clementina, Dinoiu Ion şi persoana decedată Stănescu Arin.
Citește și: De ce au cerut procurorii ARESTAREA omului de afaceri Cristian Burci
Clara Clementina Gheocov este acuzată de: „aderarea la un grup infracţional organizat”,delapidare cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată şi „abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată, aflate în concurs real, „ spălare de bani” în formă continuată,„evaziune fiscală”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi „uz de fals”
În cazul lui Ion Dinoiu au fost reținute infraccțiunile de „aderare la un grup infracţional organizat”, „delapidare cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată şi „abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată, aflate în concurs real și „evaziune fiscală”.
Vilson Stancu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de „aderarea la un grup infracţional organizat”, ,„complicitate la delapidare” şi „complicitate la abuz în serviciu” faţă de Gheocov Clara Clementina și ”spălare de bani” în formă continuată.
De asemenea, prin ordonanţa din 28 aprilie 2016 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Denisa Turcu, pentru săvârşirea infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat”, „abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”,„ spălare de bani” în formă continuată, 2 (două) infracţiuni de „complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave”, în formă continuată, faţă de Dinoiu Ion şi persoana decedată Enache Dumitru, 2 (două) infracţiuni de „instigare la evaziune fiscală” faţă de Gheocov Clara Clementina şi persoana decedată Stănescu Arin.
De ce era S.C. Romvag S.A. Caracal atât de râvnită
S.C. Romvag S.A. Caracal este fosta Întreprindere de Vagoane Caracal care a fost înfiinţată în 1970, fiind proiectată ca fiind unul din cei mai mari producători de material rulant din România.
Societatea Romvag SA Caracal pe vechiul nume Întreprinderea de Vagoane Caracal, din anul 1973, când a început să producă efectiv, a construit şi vândut peste 75.000 vagoane din care mai mult de 2/3 au fost destinate exportului, atât în ţări din fosta URSS, cât şi în ţări ca Franţa, Germania, Elveţia, Marea Britanie, etc., fiind pentru o perioadă unul din cei mai mari exportatori mondiali de vagoane de marfă.
În anul 1990, în baza Legii nr. 15/1990, Întreprinderea de Vagoane a fost reorganizată ca societate comercială pe acţiuni cu denumirea de SC Romvag SA, acţionar majoritar fiind statul român. La înfiinţare, capitalul social al societăţii era de 715.000.000 ROL, valoarea nominală a unei părţi sociale fiind de 25 000 ROL.
Între anii 1990-1994, capitalul social a fost majorat ajungând la 33.197.000.000 ROL, acţionar fiind Fondul Proprietăţii de Stat cu 70% şi Fondul Proprietăţii Private cu 30%.
În anul 1996, a avut loc o diminuare a capitalului social până la valoarea de 30.968.500.000 ROL conform procesului verbal al Curţii de Conturi din 14.04.1996.
După anul 1997, structura acţionariatului s-a modificat fiind formată din Fondul Proprietăţii de Stat, Societatea de Investiţii Financiare Oltenia, ca succesoare a Fondului Proprietăţii Private, precum şi alţi acţionari minoritari. Până în luna noiembrie 2002, societatea era o companie de stat.
În noiembrie 2002, în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat între APAPS şi Karsdorfer Eisenbahngesellschft (Germania), firma germană a cumpărat 59,99% din acţiuni devenind astfel acţionar majoritar. Tranzacţia a fost finalizată la data de 04.09.2003.
În martie 2004, împotriva acţionarului german s-a deschis procedura de faliment, fapt ce a determinat ca în luna mai 2004 International Railway Systems SA Luxemburg a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la KEG GERMANY astfel, SC Romvag SA a devenit membră a grupului IRS din care făceau parte societăţile SC Astra Vagoane SA Arad şi SC Meva SA Drobeta Turnu-Severin.
După preluarea SC Romvag SA în anul 2004, de grupul IRS, o perioadă societatea şi-a desfăşurat activitatea în bune condiţii, continuându-şi trendul ascendent atât în ceea ce priveşte producţia de vagoane, cât şi exportul acestor produse, precum şi părţi componente ale vagoanelor de marfă.
De când a ”intervenit” Burci și cum s-a constituit gruparea
Anchetatorii arată că, ”practic, începând cu anul 2006, inculpatul Burci Cristian-Ionel prin faptul că era acţionar a foarte multe societăţi comerciale din cadrul grupului IRS Luxemburg, împreună cu alte persoane au pus la punct un sistem financiar-contabil de natură a devaliza SC Romvag SA Caracal, în sensul că aceştia prin diferite manopere financiar-contabile, au intrat în posesia sumelor de bani pe care SC Romvag SA le deţinea în conturi, sume de bani care erau destinate susţinerii producţiei, achiziţionării de materiale în vederea susţinerii producţiei, plata personalului angajat, care se ridica la peste 4.000 muncitori, precum şi plăţii taxelor la bugetul consolidat al statului.
Astfel, începând cu anul 2006, inculpatul Burci Cristian-Ionel, a iniţiat constituirea un grup infracţional organizat, împreună cu Străulea Ioana-Daiana şi Turcu Denisa, la care ulterior au aderat Gheocov Clara – Clementina , Dinoiu Ion, Danciu Mihai, Barbu Viorel, Ştefan Ioan Eugen, Stancu Vilson şi Mitroi Silviu, având drept scop săvârşirea de infracţiuni economice respectiv, delapidare, complicitate la delapidare, instigare la delapidare, abuz în serviciu, complicitate la abuz in serviciu, spălare de bani, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Care era rolul fiecărui membru al rețelei în circuitul financiar de tip „suveică”
Din actele de urmărire penală a rezultat faptul că anterior demarării activităţii de devalizare a SC Romvag SA Caracal, inculpatul Burci Cristian-Ionel, împreună cu alte persoane care erau acţionari la IRS SA Luxemburg, au împuternicit prin procură notarială pe inculpata Turcu Denisa, care la acea dată era vicepreşedinte al societăţii, să le reprezinte interesele în relaţiile comerciale şi financiare cu terţe persoane.
Ulterior, din dispoziţia inculpaţilor, la data de 19.05.2006, între SC Romvag SA Caracal, reprezentată de directorul general, inculpatul Dinoiu Ion, şi directorul economic, Enache Dumitru, în prezent decedat, şi IRS SA Luxemburg, reprezentată de inculpata Turcu Denisa, s-a încheiat contractul nr. 1167, prin care SC Romvag SA Caracal urma să împrumute IRS SA Luxemburg, cu diferite sume de bani până la concurenţa sumei de 3.000.000 euro.
În preambulul contractului se menţionează faptul că IRS SA Luxemburg are nevoie de fonduri, iar SC Romvag SA Caracal are mai mult numerar lichid decât necesarul desfăşurării activităţilor sale de producţie, situaţie contrazisă în fapt de evidenţele contabile ale societăţii, de la acea dată.
Din verificările efectuate, a rezultat faptul că acest contract era în principal destinat devalizării SC Romvag SA şi sustragerii lichidităţilor acestei societăţi, în condiţiile în care la preluare SC Romvag SA, grupul IRS se angajase să facă diferite investiţii în vederea dezvoltării producţiei şi nicidecum să retragă sume de bani din contabilitatea societăţii şi să îi folosească în alte scopuri decât cele de producţie şi, pe de altă parte, SC Romvag SA Caracal avea la data respectivă o linie de credit de circa 4.000.000 euro, din care se folosiseră circa 3.000.000 euro şi mai avea furnizori neachitaţi în valoare de 11.455.721 lei, ce reprezenta aproximativ 3.300.000 euro. Mai mult decât atât, în contractul respectiv se preciza că suma dată ca împrumut, a fost împrumutată fără dobândă, acţiunea fiind de natură a cauza o pagubă şi a prejudicia interesele legitime ale SC ROMVAG SA Caracal. La art. 3 al contractului s-a menţionat că împrumutul, aşa cum am arătat mai sus, va fi fără dobândă şi pe o perioadă de maxim 11 luni de la semnarea contractului, iar la art. 6 se precizează că SC Romvag SA Caracal este pregătit să avanseze acest împrumut fără garanţii.
În baza acestui contract, începând cu data de 22.05.2006, SC Romvag SA Caracal prin reprezentanţii săi, respectiv inculpatul Dinoiu Ion şi persoana decedată Enache Dumitru, a început semnarea dispoziţiilor de plată în contul IRS SA Luxemburg, deschis la Raiffeisen Bank, Sucursala Bucureşti, plătind o sumă de 2.274.000 euro. La data de 15.07.2006, între SC Romvag SA Caracal, reprezentată de inculpatul Dinoiu Ion, în calitate de director general şi IRS SA Luxemburg, reprezentată de inculpata Turcu Denisa, s-a încheiat un act adiţional la contractul de împrumut nr. 1167, prin care s-a stabilit majorarea sumei împrumutate de la 3.000.000 euro, până la 7.500.000 euro, celelalte condiţii rămânând neschimbate. În baza acestui act adiţional au fost plătite mai multe tranşe de bani până la concurenţa sumei de 4.825.000 euro, sumă plătită până la data de 15.11.2006, activitate ce denotă perseverenţa infracţională a inculpaţilor împotriva subiectului pasiv SC ROMVAG SA, cu intenţia directă şi premeditată de prejudiciere a acesteia.
Astfel, SC Romvag SA Caracal a dat cu titlu de împrumut IRS SA Luxemburg suma de 7.099.000 euro. O parte din suma de bani împrumutată de IRS SA Luxemburg, respectiv 5.000.000 euro, au fost folosiţi pentru majorarea de capital social şi emiterea de noi acţiuni la SC Servtrans Invest, iar International Railway System SA prin achiziţionarea acestora să devină acţionar majoritar cu 95,2322 procente din acţiunile SC Servtrans Invest SA Bucureşti, societate înfiinţată de numitul Dumitru Creştin, în anul 2001 şi controlată ulterior, după ieşirea acestuia din societate tot de el şi de către inculpatul Burci Cristian prin intermediul International Railway Systems SA Luxemburg şi International Railway Services SA Luxemburg
Astfel, folosind un circuit financiar de tip „suveică” pentru pierderea controlului legal al sumelor de bani împrumutate şi îngreunarea descoperirii circuitului creat în scopul disimulării şi al spălării sumelor de bani s-a procedat la conversia sumei de bani din lei în euro la BCR Caracal, după care au virat sumele de bani către International Railway Systems SA Luxemburg în contul de euro al acestei societăţi, deschis la Raiffeisen Bank , Sucursala Bucureşti.
În aceeaşi zi, sumele încasate au fost transferate în contul SC Servtrans Invest SA Bucureşti, cont deschis la Raiffeisen Bank Bucureşti, unde au fost transformate din nou în lei şi virate la furnizorii acestei ultime societăţi. O parte din acest împrumut a fost restituit SC Romvag SA, însă suma împrumutată a rămas la 5.329.985 euro, echivalentul a 18 978 630 lei, sumă ce nu a fost restituită nici până în prezent. Dându-şi seama de nelegalităţile făcute prin acordarea acestui împrumut, care nici până în prezent nu a fost restituit, la 31.12.2007 inculpaţii Dinoiu Ion şi Turcu Denisa au semnat un nou act adiţional în care termenul de rambursare a fost stabilit 30.06.2009.
Cum se ”pierdeau” banii împrumutați ilegal
La 30.06.2009 , inculpatul Dinoiu Ion nu mai era director general, fiind înlocuit de Danciu Mihai, care în realizarea aceluiaşi scop infracţional, în sensul de a se pierde suma de bani împrumutată ilegal către IRS SA Luxemburg, sumă care reprezenta începutul devalizării SC Romvag SA, suspectul Danciu Mihai şi inculpata Turcu Denisa, au semnat un nou act adiţional prin care termenul de restituire a fost stabilit la 30.12.2009, termen care nu a fost respectat, suma de bani nu a fost restituită, în condiţiile în care SC Romvag SA Caracal, la această dată, nu mai există ca entitate.
La data de 20.01.2010, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a întocmit un raport de inspecţie fiscală constatând că în conformitate cu prevederile legale persoana juridică nu poate avea decât acele drepturi ce corespund scopului ei stabilit prin lege, actului de înfiinţare sau statut. În această situaţie societăţile comerciale înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990 se pot asocia în vederea efectuării de acte de comerţ, însă acordarea de împrumuturi fără dobândă nu reprezintă un act de comerţ.
Având în vedere cele constatate, organele fiscale au stabilit taxe şi impozite fiscale sustrase de la plata către bugetul de stat în sumă de 441.826 lei, la care se adaugă suma de 472.609 lei penalităţi de întârziere pentru perioada 2006-2009.
Totodată s-a făcut menţiunea că aceste sume reprezintă dobânda de 6% pe an la suma împrumutată de SC Romvag SA către IRS SA Luxemburg.
Cum s-a preluat controlul asupra banilor tranzacționați de SC Romvag SA
În continuarea activităţii infracţionale a grupului infracţional organizat, condus de inculpatul Burci Cristian Ionel, şi în definitivarea devalizării SC Romvag SA Caracal, la data de 12.06.2007, la Camera de Comerţ a cantonului Ticino, Elveţia, localitatea Lugano, a fost înregistrată societatea IRS Industries Gmbh Lugano, Elveţia, având ca acţionar majoritar, cu 100% din acţiuni pe International Railway Systems SA Luxemburg iar inculpatul Burci Cristian Ionel, apare ca fiind manager cu drept de semnătură.
Imediat după înfiinţare, între SC Romvag SA şi IRS Industries Gmbh Lugano s-a încheiat un contract de fabricaţie şi prevedea printre altele următoarele clauze: IRS Industries Gmbh Lugano va prelua producţia celor trei fabrici în vederea valorificării pe pieţele externe; cele trei fabrici nu au voie să încheie contracte pentru producţia realizată cu beneficiari din România, decât cu acordul titularului de contract, respectiv IRS Industries Gmbh; cele trei fabrici vor suporta toate cheltuielile de producţie, transportul producţiei la locul de livrare, precum şi toate cheltuielile legate de licenţe de export sau alte autorizări necesare; reprezentanţii IRS Industries Gmbh Lugano dar şi clienţii producţiei (ai vagoanelor produse) au dreptul, cu o notificare prealabilă, să inspecteze fabrica şi procesul de producţie; garanţiile, în general de 24 luni, vor fi suportate de către fabricant care va efectua cu promptitudine toate reparaţiile pe cheltuială proprie; la terminarea sau expirarea contractului, toate sumele devin imediat scadente şi plătibile; părţile contractante nu pot vinde, transfera sau cesiona, drepturile şi obligaţiile oferite sau impuse de contract.
Contractul a fost semnat din partea SC Romvag SA Caracal de către numitul Mitran Marian, iar din partea societăţii din Elveţia de inculpata Turcu Denisa, în calitate de reprezentant al societăţii.
Semnarea acestui contract, în aparenţă, era benefic pentru SC Romvag SA Caracal, dar în realitate, prin introducerea în circuitul financiar al IRS Industries Gmbh Lugano, membrii grupului de criminalitate organizată, nu au făcut altceva decât să aibă un control total asupra sumelor de bani ce făceau obiectul tranzacţiilor. Dovada acestui fapt este că în urma contractului producţia SC Romvag SA era livrată scriptic la IRS Industries Gmbh Lugano dar în realitate producţia fizică era livrată direct beneficiarilor anteriori printre care amintim Căile Ferate Germane, Căile Ferate Austriece, precum şi altor parteneri comerciali vechi ai societăţii.
Faptul că prin încheierea acestui contract s-a încercat şi s-a reuşit devalizarea SC Romvag SA Caracal este demonstrat şi prin aceea că până la intrarea în insolvenţă la 04.11.2010, diferenţa între valoarea mărfurilor livrate, facturate şi valoarea sumelor încasate de la IRS Industries Gmbh Lugano a ajuns la aproximativ 15.000.000 euro.
Cum dispăreau banii
De remarcat că şi după intrarea în insolvenţă de către SC ROMVAG SA, s-a continuat livrarea de produse finite, fapt ce a dus la majorarea sumelor neîncasate la aproximativ 17.500.000 euro.
Din actele de urmărire penală rezultă faptul că inculpatul Burci Cristian-Ionel precum şi ceilalţi membrii ai grupului infracţional organizat au avut ca intenţie clară însuşirea sumelor de bani obţinute din vânzarea mărfurilor produse de SC Romvag SA Caracal, lucru dovedit şi de faptul că deşi IRS Industries Gmbh Lugano avea lichidităţi în conturi importante sume de bani au fost virate în conturile unor persoane fizice, printre care inculpatul Burci Cristian-Ionel, iar prin intermediari către diferite persoane juridice afiliate grupului IRS SA Luxemburg în detrimentul SC Romvag SA Caracal, fapt ce a condus în final la atragerea stării de insolvenţă cu toate că societatea avea creanţe de încasat care puteau să satisfacă cererile creditorilor însă inculpaţii, nu numai că nu au demarat nicio activitate de recuperare a creanţelor, ci din contră, prin diferite manopere financiar-contabile şi prin introducerea în circuitul financiar de alte societăţi comerciale şi persoane fizice, au încasat sume de bani care aparţineau în realitate SC Romvag SA Caracal.
Prin activităţile desfăşurate de membrii grupului de criminalitate organizată, respectiv devalizarea SC Romvag SA Caracal, s-a creat artificial ideea că la SC Romvag SA nu ar exista sume de bani pentru continuarea activităţii, deşi, aşa cum am arătat mai sus, societatea dăduse diferite sume de bani împrumut către alte entităţi din grup ( 5.300.000 euro ) şi avea de încasat în urma producţiei livrate importante sume de bani ( aproximativ 17.500.000 euro) .
Pe de altă parte, pentru a accentua lipsa banilor la SC Romvag SA Caracal , în perioada aprilie-octombrie 2008, aproximativ 7.000.000 euro ajunse în contul IRS Industries Gmbh Lugano pentru mărfurile produse şi livrate de SC Romvag SA au fost redirecţionate către SC Astra SA Arad şi SC Meva Drobeta Turnu Severin.
La SC Romvag SA Caracal s-a creat artificial ideea că nu ar exista sume de bani disponibile pentru continuarea activităţii deşi în perioada aprilie-octombrie 2008, aproximativ 7 milioane euro ajunse în contul IRS Industries Gmbh Lugano – Elveţia pentru mărfurile produse şi livrate de SC Romvag dar au fost redirecţionate către SC Astra Arad şi SC Meva SA Dr. Tr. Severin ceea ce a condus la introducerea SC Romvag SA ca parte a creditului sindicalizat în valoare de 96.000.000 euro din care a primit doar 22.000.000 deşi a garantat cu întregul patrimoniu evaluat la aproximativ 203.000.000 lei, aproximativ 60.000.000 euro. Ţinând cont că sumele de bani nu au fost încasate de către producătorul SC Romvag SA Caracal şi nu mai existau resurse pentru continuarea producţiei, SC Romvag SA Caracal a fost introdusă într-o activitate de CLUB LOAN unde, împreună cu ceilalţi doi producători de vagoane din România, SC Meva SA Drobeta Turnu Severin şi SC Astra SA Arad, dar şi alături de IRS Industries Gmbh Lugano şi MSV Metal Studenka Slovacia, au participat în calitate de împrumutaţi cu suma de 96.000.000 euro, de la un consorţiu de patru bănci unde agent garantator a fost RBS Bank. În această situaţie, SC Romvag SA Caracal a fost introdusă nejustificat ca parte a unui credit sindicalizat în valoare de 96.000.000 euro, din care a primit doar 22.000.000 euro, deşi a garantat cu întregul patrimoniu, evaluat la aproximativ 203.000.000 lei, aproximativ 60.000.000 euro.
Contractul de credit a fost semnat în ziua de 09.10.2008, la Singapore, de reprezentantul desemnat de toate cele cinci societăţi codebitoare, în persoana inculpatei Turcu Denisa.
Banii, reinvestiți fictiv
Sumele de bani au fost destinate în principal refinanţării creditelor existente, astfel că SC Romvag SA a beneficiat scriptic de suma de 22.000.00 euro, dar a folosit suma în principal pentru refinanţarea creditelor existente, respectiv 12 800 000 euro contracte de împrumut la ING Bank, din care un contract de 10.000.000 euro contractat cu numai 45 zile înainte – 26.08.2008, 2 400 000 euro contract de împrumut la ABN AMRO Bank, 1.200.000 de euro un contract la RBS Bank, 2.850.000 euro pentru achitarea unor datorii la SC Astra SA Arad şi doar 2.515.250 euro a fost suma ca a primit-o pentru continuarea producţiei.
Din suma de 22.000.000 euro, SC Romvag SA Caracal a primit numerar doar aproximativ 2.500.000 euro restul de 19.500.000 euro fiind folosiţi la refinanţarea creditelor deja existente din care un credit de 10.000.000 euro fusese contractat la INK Bank doar cu 45 zile înainte ca SC Romvag SA Caracal să fie atrasă în această „capcană„ .
SC Romvag SA Caracal, ca de altfel şi ceilalţi producători de vagoane aveau în octombrie 2008 credite bancare totale de aproximativ 85.000.000 euro garantate cu cash flow – ul şi contractele în derulare dar datorită faptului că intermediarul IRS Industries Gmbh Lugano, societate unde inculpatul Burci Cristian era director, a folosit sumele de bani în interesul personal al membrilor grupului infracţional, pentru continuarea producţiei a fost nevoie de un credit mare care să acopere sumele de bani sustrase de grupul infracţional.
De remarcat că ulterior, reprezentanţii societăţilor desemnate cu reorganizarea producătorilor de vagoane s-au înscris la masa credală a IRS Industries GMBH Lugano cu suma de aproximativ 72.000.000 euro .
Refinanțarea păguboasă
În aceste condiţii, membri grupului infracţional condus de inculpatul Burci Cristian Ionel, pentru continuarea producţiei, au preferat să obţină un credit sindicalizat la care să participe toate băncile la care producătorii de vagoane aveau credite deja contractate , să refinanţeze creditele existente dar să garanteze noul credit cu întreg patrimoniu al celor trei producători de vagoane .
Dacă nu procedau de această manieră, sumele de bani ce veneau în conturi de la beneficiarii externi ar fi fost la dispoziţia băncilor care probabil le-ar fi încasat în baza vechilor contracte de creditare iar membri grupului infracţional nu ar mai fi avut aceste sume la dispoziţie .
Pentru refinanţare, având în vedere suma mare de împrumutat, băncile au solicitat garanţii solide şi s-a ajuns ca pentru refinanţarea celor 85.000.000 euro dar şi primirea unor sume modeste în comparaţie cu cifrele de afaceri ale producătorilor să se garanteze cu întreg patrimoniu al celor trei producători ce a fost executat ulterior şi valorificat pentru doar o treime din valoarea creditului .
In aceste condiţii atât băncile au fost prejudiciate cu peste 65.000.000 euro deoarece au reuşit să valorifice patrimoniile producătorilor cu aproximativ 30.000.000 euro dar şi producătorii care după executarea bănicilor s-au trezit trei societăţi ce mai deţin doar un nume şi o arhivă.
Cu ocazia controalelor efectuate de organele fiscale au fost identificate facturi emise, pentru prestări servicii fictive pentru care nu s-au putut prezenta, conform legislaţiei în vigoare, situaţii de lucrări sau prestări servicii efectuate. Printre acestea se arată că SC Romvag SA Caracal a înregistrat în evidenţele contabile 50 de facturi fiscale emise de SC IRS Management Bucureşti, în valoare de 3.686.806 lei din care 625.399 lei TVA, dar în spatele acestor facturi nu există o susţinere economică.
În facturile emise de SC IRS Management Bucureşti această societate trebuia să acorde consultanţă şi colaborare, suport operaţional, servicii financiare, reprezentare în faţa organelor fiscale, analiză a pieţei şi estimări, dar din documentele puse la dispoziţia organelor fiscale nu au putut dovedi pentru ce s-au achitat aceste facturi, evidenţierea din actele contabile a acestor cheltuieli având la bază operaţiuni fictive cu scopul de a scoate bani din SC ROMVAG SA, cărora inculpaţii au încercat să le dea o turnură aparent legală.
Inclusiv în perioada de reorganizare, SC Romvag SA reprezentată de Danciu Mihai şi reprezentanta RVA Insolvency SPRL au semnat un nou contract de consultanţă care prevedea în general aceleaşi servicii din contractul anterior dar o plată lunară de maxim 14.000 euro fără TVA.
Organele fiscale au constatat că suma de 625.399 lei reprezentând TVA dedus la aceste facturi, a fost dedusă ilegal, deoarece SC Romvag SA avea personal angajat care prin fişa postului putea efectua majoritatea serviciilor trecute în contractul încheiat cu IRS Management Bucureşti.
În baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au înregistrat 2 facturi fiscale emise de SC Servtrans Invest SA Bucureşti în valoare de 470.627 lei din care 75.142 lei TVA, facturi care de asemenea, nu au susţinere economică. Referitor la cele două facturi mai sus menţionate s-a constatat că suma de 75.142 lei a fost dedusă ilegal întrucât SC Servtrans Invest SA Bucureşti a facturat iar SC Romvag SA Caracal a acceptat şi achitat prestări servicii neefectuate şi în afara contractului încheiat între cele două societăţi.
Ion Dinoiu a cerut insolvența SC Romvag SA Caracal
La data de 04.11.2010, reprezentantul SC Romvag SA Caracal, în persoana inculpatului Dinoiu Ion, a solicitat intrarea în insolvenţă a SC Romvag SA. La masa credală organele fiscale s-au înscris cu suma de 13.268.261 lei reprezentând taxe şi impozite datorate bugetului de stat, dar în procesul de reorganizare suma alocată taxelor şi impozitelor a fost zero. Pentru a se ajunge la o asemenea sumă reprezentanţii SC Romvag SA, în mod deliberat şi premeditat, au ascuns creanţe de aproximativ 30.000.000 euro datorate de către acţionarul majoritar şi societăţile afiliate.
Cele mai mari sume ascunse şi netrecute la masa credală au fost împrumutul de 5.300.000 euro acordat încă din 2006 la Internaţional Railway System SA Luxemburg şi cei 15.000.000 euro neîncasaţi de la IRS Industries Gmbh Lugano. Este neexplicabil cum asemenea sume nu au fost trecute la masa credală în condiţiile în care în perioada de reorganizare SC Romvag SA a continuat livrarea de vagoane către IRS Industries Gmbh Lugano iar datoria s-a majorat de la 15.000.000 euro la 17.500.000 euro.
Prin aceste manopere frauduloase, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 13.268.261 lei, sumă pe care nu a mai primit-o din motivele mai sus menţionate.
Impozit ascuns
La data de 06.07.2012, întreg patrimoniu SC Romvag SA a fost vândut printr-un contract de întreprindere la SC Astra Rail Industries Arad pentru suma de 33.247.305 lei, iar la 15.10.2012, printr-o încheiere a Tribunalului Olt, SC Romvag SA a ieşit din insolvenţă îndeplinindu-şi programul de reorganizare. La ieşirea din reorganizare, SC Romvag SA a înregistrat venituri în valoare de 121.712.528 lei reprezentând datorii anulate din pasivul bilanţier în urma programului de reorganizare, dar şi cheltuieli de exploatare în valoare de 40.839.474 lei. În mod normal, în asemenea situaţii diferenţa dintre veniturile realizate şi cheltuielile de exploatare aferente trebuiau impozitate cu 16%, dar pentru a se sustrage de la plata către bugetul de stat a unui impozit pe profit de 8.300.000 lei, reprezentanţii SC Romvag SA au procedat la efectuarea unor artificii contabile menite să ascundă impozitul pe profit.
În acest sens, se constată că la sfârşitul anului 2012, SC Romvag SA avea constituite provizioane pentru deprecierea creanţelor 100.034.245 lei, iar pentru a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate au încercat ca suma de 64.637.274 lei ( aproximativ 17.500.000 euro) să o considere o sumă deductibilă fiscal şi implicit neimpozabilă.
Pentru a ajunge la această situaţie, reprezentanţii SC Romvag SA nu au ţinut cont că SC Romvag SA şi IRS Industries Gmbh Lugano sunt societăţi afiliate iar Codul Fiscal interzice deductibilitatea creanţelor între societăţi afiliate şi mai mult, au prezentat organelor fiscale şi o copie xerox a unui document emis de Biroul de Falimente din Lugano, din care reieşea că la această societate elveţiană IRS Industries Gmbh s-a pronunţat o hotărâre definitivă de faliment, aspect invocat şi susţinut în mod nelegal şi netemeinic, documentul în cauză fiind doar rezultatul unui mecanism infracţional declanşat de către inculpaţi, prin care obţineau sentinţa în primă instanţă, la solicitarea lor prin invocarea unor motive nejustificate, iar ulterior, la instanţa de control obţineau o decizie de casare a hotărârii primei instanţe. Ulterior, foloseau actul emis de prima instanţă, prezentându-l în mod fraudulos, cu intenţie directă, cunoscând că situaţia nu este reală, pentru a induce în eroare organele judiciare şi fiscale din România, în contextul legislativ în care situaţia este de natură să producă efecte juridice doar dacă hotărârea emisă ar fi rămas definitivă.
Din consultarea site-ului oficial al Registrului Comerţului din Lugano, cantonul Ticino, reiese că IRS Industries Gmbh Lugano este activă şi în prezent, deci sumele datorate de această societate la SC Romvag SA trebuiau impozitate.
La data de 25.03.2013, reprezentanţii SC Romvag SA au depus declaraţia 101 la organele fiscale fără evidenţierea veniturilor, deşi existau, aşa cum s-a precizat mai sus, cel puţin două motive pentru ca sumele să fie impozitate şi impozitul plătit la bugetul de stat, inducând astfel în eroare organele fiscale prin folosirea unui mijloc fraudulos, alterat de către inculpaţi, cu intenţie directă în realizarea scopului infracţional final.
Copia e-mail-ului de la Registrul Comerţului din Lugano a fost folosită de Gheocov Clara –Clementina, director la SC Romvag SA Caracal, inclusiv la controalele organelor fiscale efectuate în cursul anilor 2014 şi 2015 şi nu a ţinut cont că în cursul anului 2013 SC Romvag SA a fost înscrisă la masa credală a IRS Industries Gmbh Lugano, deci nu era închisă prin faliment .
În situaţia în care SC Romvag SA s-a înscris la masa credală la IRS Industries Gmbh Lugano şi deci a luat cunoştinţa că societatea din Lugano este activă, reprezentanţii SC Romvag SA trebuiau să facă o declaraţie 101 rectificativă şi să reconsidere veniturile ce anterior fuseseră considerate deductibile, aspect ce a fost evitat prin acest mecanism, de către inculpaţi.
Facturi fără conţinut economic
Prin activitatea membrilor grupului infracţional condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel la care au aderat şi alţi membrii, respectiv persoane din conducerea SC Romvag SA sau din conducerile altor societăţi din grupul IRS SA Luxemburg, precum şi alte persoane care figurau ca asociaţi la alte societăţi comerciale (în principal prieteni şi cunoştinţe ale liderului grupului de criminalitate organizată) au înregistrat în contabilitate facturi fără conţinut economic, ceea ce a dus la diminuarea bazei impozabile cu suma de 4.157.033 lei şi implicit diminuarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat cu suma de 700.542 lei (50 facturi IRS Management Bucureşti şi 2 facturi S.C. Servtrans Invest SA Bucureşti).
De asemenea, prin neaducerea la masa credală a creanţelor datorate de grupul de firme IRS la SC Romvag SA Caracal în valoare de aproximativ 30.000.000 euro, SC Romvag SA s-a sustras de la plata unor taxe şi impozite în valoare totală de 13.268.261 lei, sumă ce nu a fost admisă la masa credală din lipsa disponibilităţilor băneşti.
La ieşirea din insolvenţă, SC Romvag SA a beneficiat de ştergerea unor datorii în valoare totală de 121.712.528 lei iar după scăderea cheltuielilor de exploatare aferente şi impozitarea acestei diferenţe ar fi rezultat un impozit suplimentare de 8.300.534 lei.
Pentru a se sustrage de la plata acestui impozit, inculpata Gheocov Clara – Clementina , director general la SC Romvag SA a dispus întocmirea şi depunerea la organele fiscale a declaraţiei 101 în care nu sunt evidenţiate veniturile realizate din ştergerea datoriilor. Inculpata Gheocov Clara – Clementina a uzat de unele artificii contabile şi a diminuat baza impozabilă evidenţiind contabil ca sume deductibile creanţele datorate de o societate afiliată, deşi deprecierea creanţelor datorate de societăţile afiliate nu poate fi deductibilă. Mai mult pentru a induce în eroare organele fiscale a prezentat o copie xerox a unui e-mail din care rezulta că la IRS Industries Gmbh Lugano se pronunţase o hotărâre de faliment, dar în realitate societatea este activă şi în prezent.
Din cele enumerate mai sus rezultă că bugetul de stat a fost păgubit cu suma totală de 25.646.825 lei (625 399 lei + 75 142 lei + 13 268 261+11 678 022 lei).
Cum își însușea gruparea lui Burci banii obținuți ilegal
Începând cu anul 2006, grupul infracţional organizat condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel a început să-şi însuşească importante sume de bani apelând la diferite metode:
la 19.05.2006 au ridicat de la SC Romvag SA sub forma unui împrumut 7.099.000 euro pe care i-au folosit la cumpărarea de acţiuni la SC Servtrans Invest SA Bucureşti, o altă societate controlată de membrii grupului infracţional, pentru a disimula sumele le-au convertit din lei în euro, le-au virat în contul International Railway System Luxemburg şi din acest cont la SC Servtrans Invest SA Bucureşti. La prima vedere tranzacţia pare un împrumut între societăţi afiliate dar faptul că sumele de bani au fost trecute prin conturile firmei luxemburgheze şi folosite la majorarea capitalului social la o societate deja controlată, denotă că încă de la început nu a mai existat intenţia de returnare a împrumutului.
şoferii liderului grupului infracţional Burci Cristian-Ionel, şi-au înfiinţat societăţi comerciale şi au început să acorde consultanţă. Astfel, Barbu Viorel şi Ştefan Ion-Eugen, au înfiinţat SC ERP Investment&Management Bucureşti şi SC ERPC Holding şi au încasat de la SC Romvag SA Caracal următoarele sume: 91.801 lei la 25.01.2006, 240.000 lei 08.06.2006, 164.761 lei la 21.06.2006, 80.000 lei la 23.03.2008, acestea fiind doar sumele identificate de organele de control, în realitate putând exista şi alte sume neidentificate.
în perioada 19.04.2007 – 17.07.2007, SC Romvag SA Caracal a virat către S.C. Welldone SRL Bucureşti suma de 645.930 lei în baza unor facturi fără conţinut economic
Stancu Vilson, un alt membru al grupului infracţional a primit importante sume de bani de la IRS Industries Gmbh Lugano, sume pe care le ridica în numerar sau le vira în conturile numiţilor Burci Cristian-Ionel şi Străulea Ioana-Daiana, din Monaco şi Franţa.
Sumele primite sunt : 41 000 euro la 06.05.2009, 41 000 euro la 11.06.2009, 55 000 euro la 19.06.2009, 41 000 euro la 02.07.2009, 100 000 euro la 09.07.2009, 41 000 euro la 23.07.2009, 130 000 euro la 05.08.2009, 100 000 euro la 28.08.2009, 60 000 euro la 02.10.2009, 100 000 euro la 08.10.2009, 41 000 euro la 09.11.2009, 75 000 euro la 17.11.2009, 43 000 euro la 27.11.2009, 100 000 euro la 09.12.2009.
Cum se împărțeau banii
Stancu Vilson a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano aproape 1.000.000 euro în condiţiile în care această societate avea de achitat către SC Romvag SA aproximativ 15.000.000 euro.
Burci Cristian-Ionel a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 850.136 euro în conturi personale din Bucureşti, Monaco şi Lyon(Franţa).
în aceleaşi condiţii, în perioada 2007-2010, IRS Industries Gmbh Lugano a virat în conturile International Railway System Luxemburg suma de 1.145.500 euro.
S.C. International Railway System Bucureşti a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 5.830.800 euro.
SC Domalu Property Grup Bucureşti a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 179.584 euro, iar după ce şi-a schimbat denumirea în SC Exclusiv Travel Management Bucureşti a mai primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 1.371.281 euro.
IRS Services Luxemburg a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 10.150 euro.
SC ICIM SA Arad a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 182.209 euro
SC ICPV SA Arad a primit de la IRS Industries Gmbh Lugano suma de 52.074 euro
Firma de Avocatură Drinceanu şi Asociaţii, firmă apropiată a grupului IRS a primit suma de 273.253 euro.
Se poate observa că în condiţiile în care SC Romvag SA nu şi-a primit contravaloarea mărfurilor livrate către IRS Industries Gmbh Lugano, această societate a achitat unor persoane fizice şi juridice aproximativ 11.000.000 euro, toate aceste persoane fizice şi juridice făcând parte din grupul de firme şi persoane condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel.
La câteva zile după ce inculpata Gheocov Clara – Clementina a depus în fals declaraţia privind veniturile realizate, în conturile SC Romvag SA existau aproximativ 2.000.000 şi în loc să îi folosească la plata impozitelor, au preferat să îi împrumute la societăţi afiliate grupului.
Inculpatul Burci Cristian-Ionel, la 29.03.2013, a intrat în acţionariatul My Global Media Network SRL Bucureşti, astfel că această societate a devenit afiliată cu SC Romvag SA Caracal şi între cele două societăţi s-a încheiat un contract de împrumut prin care SC Romvag SA a împrumutat My Global Media Network SRL iniţial cu suma de 2.000.000 lei şi ulterior, printru-un alt contract şi un act adiţional al acestuia, cu încă 100 000 euro.
Din cei 2.296.576 lei, suma de 1.292.580 lei au ajuns în conturile My Global Media Network SRL, iar diferenţa a fost virată din dispoziţia reprezentanţilor My Global Media Network SRL la firma cipriotă Ponteniaco Enterprises Limited.
Atât sumele de bani ajunse în conturile My Global Media Network SRL, cât şi cele ajunse în conturile Ponteniaco Enterprises Limited, au fost virate către alte persoane fizice şi juridice, trecând prin mai multe conturi ale acestora şi ajungând în final să fie ridicate în numerar, cum este cazul lui Stancu Vilson, sau cheltuite pentru organizarea de mese pentru grupul infracţional , cum este cazul sumei de 142.000 lei, ridicată din conturile Ponteniaco Enterprises Limited de către Mitroi Silviu. În final, din suma de 2.296.576 lei, la SC Romvag SA nu s-a mai întors nimic.
La începutul lunii septembrie 2014, SC Romvag SA Caracal era înscrisă la masa credală şi avea de primit de la SC Servtrans Invest SA Bucureşti suma de aproximativ 200.000 euro, pe care urma să o primească în tranşe trimestriale.
Creând aparenţa unei nevoi pentru o sumă de bani, membrii grupului infracţional au încheiat cu SC Grampet SA un contract de cesiune de creanţă, prin care au cedat drepturile de încasare a celor 200.000 euro la această societate, pentru suma de 100 000 euro. Cu ocazia semnării contractului de către inculpata Gheocov Clara – Clementina s-a plătit la SC Romvag SA echivalentul a 35.000 euro, iar diferenţa de 65.000 euro a fost virată de SC Grampet SA la cererea membrilor grupului infracţional direct în conturile SC My Global Media Network SRL Bucureşti, fără ca echivalentul a 65.000 euro să mai fie evidenţiaţi contabil la SC Romvag SA Caracal.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate a împrumuturile acordate, inculpata Gheocov Clara Clementina a prezentat organelor de cercetare mai multe decizii ale Consiliului de Administraţie de la SC Romvag SA Caracal semnate de inculpatul Stancu Vilson, Frăsineanu Tatiana Alina , Mănescu Cătălin.
Din verificările caietului cu procese verbale ale Consiliului de Administraţie de la SC Romvag SA Caracal a rezultat că în aceste consiliile respective, reprezentanţii acţionarului minoritar SIF 5 Oltenia au solicitat expres restituirea împrumutului şi nicidecum acordarea de noi împrumuturi la My Global Media Network SRL Bucureşti (noile împrumuturi 100.000 euro). Mai mult la verificarea datelor indicate pe deciziile Consiliilor de Administraţie prezentate de inculpata Gheocov Clara Clementina indică că la aceste date nu au avut loc şedinţe şi deci nu se puteau emite asemenea decizii.
Se poate observa că prejudiciul creat SC Romvag SA se compune atât din 100.000 euro, la care s-a renunţat prin semnarea contractului de cesiune de creanţă, dar şi cealaltă 100.000 euro, care în condiţiile mai sus menţionate a ajuns în conturile My Global Media Network şi mai departe la membrii grupului infracţional, condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupului de criminalitate organizată condus de Burci Cristian-Ionel au săvârşit fapte penale care intră sub incidenţa legii penale şi care au dus la devalizarea unei societăţi comerciale de importanţă deosebită la vremea respectivă, deşi prin contractul de preluare, societatea care a preluat trebuia să facă investiţii şi nicidecum să o distrugă în totalitate şi de la o societate cu aproximativ 4000 de angajaţi, să rămână decât o clădire de câţiva zeci de metrii pătraţi.
”Caracatița” lui Burci
– începând cu anul 2006 inculpatul BURCI CRISTIAN-IONEL a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat împreună cu Străulea Ioana Daiana şi Turcu Denisa la care ulterior au aderat Gheocov Clara Clementina, Dinoiu Ion, Danciu Mihai, Barbu Viorel, Ştefan Ioan Eugen, Stancu Vilson, Mitroi Ioan Silviu, grup ce avea drept scop săvârşirea de infracţiuni în vederea prejudicierii SC ROMVAG SA Caracal şi bugetului consolidat al statului;
– la data de 19.05.2006, împreună cu STRĂULEA IOANA DAIANA, în calitate de asociat a grupului IRS, au mandatat-o şi au determinat-o pe TURCU DENISA, în condiţiile în care aceasta cunoştea situaţia financiară a SC Romvag SA Caracal, fiind vicepreşedinte şi director economic la International Railway Systems SA Luxemburg şi situaţiile financiare ale tuturor societăţilor din grupul IRS, să semneze contractul de împrumut nr.1167 (pentru 3 milioane euro) şi actul adiţional din 15.07.2006 (majorarea împrumutului la 7,5 milioane euro) cu SC Romvag SA Caracal, şi totodată inculpatul BURCI CRISTIAN IONEL i-a determinat pe DINOIU ION şi persoana decedată Enache Dumitru, în calitate de director general şi respectiv director economic al SC ROMVAG SA Caracal să încheie acest contract din partea SC ROMVAG SA, în condiţii dezavantajoase pentru societatea ale cărei interese erau obligaţi să le reprezinte, iar ulterior să vireze la IRS Luxemburg, în total suma de 7.099.000 euro, în mai multe tranşe, iniţial pentru o perioadă de 11 luni după care au prelungit în mod repetat termenele de rambursare, la final suma de 5.300.000 euro nemaifiind restituită.
– la data de 30.06.2009, l-a determinat pe DANCIU MIHAI, în calitate de director general la SC ROMVAG SA Caracal, să semneze un act adiţional al contractului de împrumut nr 1167/19.05.2006, prin care a prorogat termenul de rambursare al acestuia până la data de 30.12.2009, acţionând astfel în mod contrar obligaţiilor conferite de funcţia pe care o ocupa, respectiv urmărirea recuperării imediate a împrumutului ce aducea prejudicii SC ROMVAG SA Caracal, societate pe care o reprezenta în relaţia cu debitorul IRS Luxemburg,
– la sfârşitul lunii martie 2013, după ascunderea sursei impozabile a SC Romvag SA Caracal şi declararea în fals că societatea nu înregistrează datorii la bugetul de stat, inculpatul a cumpărat 33.34 % din acţiunile SC Global Media Network SRL Bucureşti şi i-a determinat pe membrii grupului infracţional Gheocov Clara Clementina (director la SC ROMVAG SA) şi Stancu Vilson ( persoană cu drept de semnătură la SC Global Media Network SRL Bucureşti) să încheie un contract de împrumut, în condiţii dezavantajoase pentru societatea ale cărei interese era obligată să le reprezinte şi în baza căruia, suma de 2.000.000 lei a fost virată de la SC Romvag SA la SC My Global Media Network SRL Bucureşti; ulterior, prin intermediul conturilor mai multor persoane fizice şi juridice române şi străine, o mare parte din aceste sume au ajuns la Burci Cristian-Ionel sau la alţi membrii ai grupului infracţional, respectiv Stancu Vilson, Mitroi Silviu Ioan dar şi la societăţi controlate de grupul infracţional;
– din sumele de bani ce aveau ca destinatar SC Romvag SA Caracal şi reprezentau contravaloarea mărfurilor încasate de la beneficiarii externi, sume ce se încasau doar prin intermediul IRS Industries Gmbh Lugano în conturi deschise în România, conform Contractului de fabricaţie din 2007, importante sume de bani în loc să fie achitate la beneficiarul real SC Romvag SA Caracal, au fost achitate la diverse persoane fizice şi juridice, române şi străine şi nu au mai ajuns să achite contravaloarea mărfurilor livrate situaţie în care s-a apelat la credite bancare împovărătoare (edificator este cazul inculpatului Stancu Vilson care într-o perioadă de 6 luni a primit în contul bancar deschis la Raiffeisen Bank Bucureşti, de la IRS Industries Gmbh Lugano drepturi salariale de 930.000 euro – parte importantă din sume erau ridicate în aceeaşi zi în numerar sau au fost virate în conturile inc Burci Cristian Ionel şi Străulea Ioana Daiana, conturi deschise la Raiffeisen Bucureşti , la Monte Carlo şi în Franţa;
– a dispus înregistrarea în evidenţele SC Romvag SA Caracal, a unor contracte şi facturi fără conţinut economic, ajungându-se în situaţia paradoxală ca şoferul inculpatului (Barbu Viorel) să încaseze importante sume de bani de la SC Romvag SA Caracal, cu titlu fictiv de consultanţă economică;
– împreună cu ceilalţi membrii ai grupului infracţional, a pus bazele unui mecanism complex prin care importante sume de bani au plecat de la producătorii de vagoane din România, SC ROMVAG SA, SC MEVA SA Severin şi SC ASTRA ARAD, la societăţi afiliate din Luxemburg şi Elveţia, sume ce au rămas la dispoziţia acestora, nemaiexistând asupra lor un control al autorităţilor române;
– împreună cu Străulea Ioana Daiana, au hotărât şi controlat obţinerea unui împrumut de 7.500.000 euro de la Romvag SA Caracal deşi această societate avea credite bancare şi furnizori neachitaţi şi au folosit împrumutul pentru dobândirea de acţiuni la o altă societate. Pentru a disimula provenienţa banilor, inculpatul şi ceilalţi membri ai grupului infracţional :
– au încheiat în martie şi aprilie 2006, două contracte de împrumut cu SC Servtrans Invest SA Bucureşti pentru suma de 5.000.000 euro ;
– au împrumutat aceeaşi suma în baza altui contract de împrumut de la SC Romvag SA Caracal ;
– au convertit suma din lei în euro şi au transferat-o într-un cont al unei societăţi cu sediul în Luxemburg (IRS SA – acţionarul majoritar al SC Romvag SA Caracal), contul fiind deschis la Raiffeisen Bank Bucureşti,
– au transferat suma la SC Servtrans Invest SA Bucureşti, societate controlată tot membri grupului infracţional deoarece acţionarii acesteia erau International Railway Systems SA Luxemburg şi International Railway Service Luxemburg; ulterior, suma de 5.000.000 euro a fost folosită la majorarea capitalului social al Servtrans şi din sumă împrumutată a devenit sumă folosită pentru dobândirea de acţiuni care nu a făcut decât să schimbe proporţiile de deţinere a acţiunilor iar participaţia International Railway Systems SA Luxemburg a crescut de la 11 % la 95 %, iar suma nu a mai fost niciodată restituită la SC Romvag SA Caracal;
– începând cu anul 2006, grupul infracţional organizat condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel a început să-şi însuşească importante sume de bani apelând la diferite metode;
– în condiţiile în care SC Romvag SA nu şi-a primit contravaloarea mărfurilor livrate către IRS Industries Gmbh Lugano, această societate a achitat unor persoane fizice şi juridice aproximativ 11.000.000 euro, toate aceste persoane fizice şi juridice făcând parte din grupul de firme şi persoane condus de inculpatul Burci Cristian-Ionel,
– la începutul anului 2008, la SC Romvag SA Caracal s-a creat artificial ideea că nu ar exista sume de bani disponibile pentru continuarea activităţii deşi în perioada aprilie-octombrie 2008, aproximativ 7 milioane euro ajunse în contul IRS Industries Gmbh Lugano – Elveţia pentru mărfurile produse şi livrate de SC Romvag, au fost redirecţionate către SC Astra Arad şi SC Meva SA Dr. Tr. Severin, ceea ce a condus la introducerea SC Romvag SA într-o activitate de tip „CLUB LOAN” unde, împreună cu ceilalţi doi producători de vagoane din România, SC Meva SA Drobeta Turnu Severin şi SC Astra SA Arad, dar şi alături de IRS Industries Gmbh Lugano şi MSV Metal Studenka Slovacia, au participat în calitate de împrumutaţi cu suma de 96.000.000 euro, de la un consorţiu de patru bănci unde agent garantator a fost RBS Bank. În această situaţie, SC Romvag SA Caracal a fost introdusă nejustificat ca parte a unui credit sindicalizat în valoare de 96.000.000 euro, din care a primit doar 22.000.000 euro, deşi a garantat cu întregul patrimoniu, evaluat la aproximativ 203.000.000 lei, aproximativ 60.000.000 euro;
– în septembrie 2014, SC Romvag SA Caracal avea de încasat de la SC Servtrans Invest SA Bucureşti suma de aproximativ 200.000 euro, fiind înscrisă la masa credală şi acceptată în planul de reorganizarea al acesteia, Gheocov Clara Clementina, fără o decizie a Consiliului de Administraţie a cesionat creanţa deţinută pentru suma de 100.000 euro plătibilă până la 30.09.2014; prin această manoperă frauduloasă, SC Romvag SA Caracal a pierdut 100.000 euro doar prin cesionarea creanţei pe care o încasa în rate, fără a avea o nevoie urgentă de bani la aceea dată; sumele de bani fiind trecute prin mai multe conturi pentru a li se pierde urma, ajungând în final la Stancu Vilson, Burci Cristian, s.a; pentru disimularea sumelor de bani rezultate din valorificarea creanţei cu 100.000 euro, membrii grupului infracţional au dispus la 23.09.2014, virarea sumei 154.0000 lei în contul fiduciar al SC Romvag SA Caracal, deschis pe numele SCA Drinceanu