2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialProcedură stomatologică în premieră pentru România

Procedură stomatologică în premieră pentru România

Durerile mari de cap, de spate sau de coloană pot fi cauzate de ocluzia dentară (mușcătura) greșită, care mai poate provoca și alte probleme: deteriorarea lucrărilor dentare (coroane, punți), dureri articulare, dinți fracturați, scrâșniri de dinți, îmbătrânirea mult mai rapidă a dinților sau chiar pierderea lor.

Toate aceste probleme pot fi cauzate de un simplu implant, la aplicarea fațetelor dentare sau în cazul oricărei intervenții stomatologice. De aceea, medicii stomatologi trebuie să ia foarte serios în calcul toate aceste riscuri atunci când încep un plan de tratament.

Există soluții la îndemână, pentru că stomatologia a ajuns în viitor. Noile tehnologii din domeniu au trans­format cele mai complicate intervenții într-o rutină atunci când sunt efectuate de medici foarte bine pregătiți. Tratamentele sunt realizate întâi pe calculator, pentru a se ști de la început care va fi rezultatul final, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Un exemplu este examenul ocluzal cu T-SCAN, o tehnologie digitală de ultima oră, care analizează mușcătura pacientului din punct de vedere funcțional și estetic și oferă un diagnostic precis, astfel încât medicul să știe foarte precis ce intervenții trebuie făcute pentru a rezolva problemele. „Acest tip de examen duce la îmbunătățirea rezultatelor clinice, dispariția simptomatologiei de traumă ocluzală (mobilitate dentară, dureri la mușcătură, în articulație, dureri de cap), minimizarea forțelor distructive și reglarea ocluziei. Un alt avantaj este acela că pacientul poate vizualiza pe ecran toate acestea și ast­fel înțelege mai bine nevoia de tratament și fazele acestuia”, a explicat dr. Monica Hazizi.

Examenul ocluzal cu T-SCAN este simplu, nedureros și permite vizualizarea simultană a zonelor cu probleme, într-o singură ședință.  Dr. Costin Marinescu un reputat profesor român care a lucrat 8 ani în Statele Unite ale Americii și, în ultimii 5 ani, în Germania, a efectuat această procedură în exclusivitate în România în wee­kendul care a trecut. 

„Pacientul trebuie doar să muște un senzor subțire, cu forma anatomică a gurii, conectat la aparatul T-SCAN. Un monitor preia imagini care conțin date exacte ale punctelor de contact: localizarea contactelor pe fiecare dinte în parte, numărul contactelor, ordinea în care se produc, și intensitatea forței pe care o dezvoltă fiecare contact în parte”, explică dr. Costin Marinescu. De cele mai multe ori echilibrarea ocluziei implică șlefuirea selectivă a dinților sau lucrărilor dentare, dar este foarte important ca medicul curant 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Prima mutare pe axa Rapid – Genoa! David Ankeye împrumutat în Liga 1

Atacantul nigerian David Ankeye, împrumutat de la Genoa până la finalul sezonului, va debuta în Liga 1 sub culorile Rapidului. Salariul său va fi...

Noi critici pentru Boupendza! Marius Șumudică nu revine asupra deciziei sale: „Mai presus decât Rapid nu este nimeni”

Aaron Boupendza se confruntă cu consecințele acțiunilor sale după revenirea în România, iar Marius Șumudică rămâne ferm în decizia de a-l exclude temporar din...

Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump: O zi a schimbării și a păcii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat luni pe președintele american Donald Trump și a declarat că învestirea republicanului este 'o zi a schimbării și,...
Ultima oră
Pe aceeași temă