5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Problema numarul unu - retrocedarea proprietatii"

„Problema numarul unu – retrocedarea proprietatii”

Retrocedarea proprietatilor continua sa fie marea problema cu care se confrunta autoritatile judetului Constanta. Stadiul aplicarii legilor privind retrocedarile este unul dintre criteriile ce vor fi luate in considerare de Ministerul Administratiei si Internelor in momentul in care vor cantari activitatea prefectului si a aparatului din subordine. Reprezentantul Guvernului in teritoriu considera ca dialogul cu primarii localitatilor, indiferent de culoarea politica, a intrat pe fagasul normal. Nici una dintre parti nu se mai implica politic in relatiile dintre administratiile locale si Institutia Prefectului.
– Domnule prefect, care este stadiul aplicarii legilor proprietatii in judet?
– In sedinta publica cu primarii, desfasurata in urma cu cateva zile, am atentionat ca trebuie sa finalizam, in cel mai scurt timp, aplicarea legilor fondului funciar. Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii ne-a atentionat ca in luna februarie vom avea un control pe aceasta tema si este posibil ca finalizarea verificarilor sa se soldeze si cu aplicarea sanctiunilor. Angajatii prefecturii au primit sarcina sa trimita adrese la primarii prin care sa atraga atentia asupra necesitatii urgentarii procedurilor privind retrocedarea proprietatilor. Directia Agricola are sarcina sa faca un punctaj pentru tot ce inseamna pasune coroborat cu numarul de animale din fiecare sat in asa fel incat sa pastram pasunea pentru animale, iar excedentul sa fie pus la dispozitia comisiilor locale pentru punerile in posesie. Cu toate acestea, lucrurile merg foarte greu…
– A fost solutionat conflictul dintre Corbu si Sacele? La un moment dat, primarii au sustinut ca se pot intelege amiabil cu privire la suprafetele de pe Grindul Lupilor care apartin fiecareia dintre localitati.
– Situatia de la Corbu si Sacele va fi rezolvata, se pare, la tribunal. Se va cere sprijinul instantei de judecata pentru a rezolva conflictul dintre administratiile locale cu privire la Grindul Lupilor. Chiar am primit o adresa de la Corbu prin care ni se aduce la cunostinta ca nu se va mai elibera niciun titlu de proprietate pana nu se rezolva situatia terenurilor, pe baza unei decizii a instantei care va stabili cine este indreptatit sa primeasca teren in zona.
– Care sunt obiectivele pe care si le-a propus Prefectura Constanta pentru acest an?
– La sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie se va face evaluarea activitatii pe anul trecut. Se va analiza activitatea prefectului si a subprefectilor in 2006. Noi pregatim deja un raport in acest sens, dupa care vom stabili impreuna cu evaluatorii obiectivele pentru anul in curs. Eu imi doresc sa finalizam aplicarea legilor proprietatii, nu numai a Legii 247, care este un punct slab nu numai la Constanta, dar si a Legii 10, unde avem mari probleme in municipiul Constanta, la Eforie, in general in localitatile mari. La Legea 9 trebuie sa finalizam aplicarea, in conditiile in care se lucreaza intens la completarea dosarelor depuse de beneficiar si care nu pot fi validate tocmai pentru ca lipsesc acte doveditoare. Cu aceeasi situatie ne confruntam in ce priveste aplicarea legii privind despagubirile pentru cei care si-au abandonat bunurile in Basarabia si Bucovina. Dar aici este vorba depre un numar mic de dosare si este ceva mai usor de rezolvat dialogul cu cei implicati.
– Am intrat in Uniunea Europeana, dar greul abia acum incepe. Cum abordati acum problema legata de informarea cat mai corecta a cetatenilor judetului si atragerea investitorilor straini?
– Ne vom implica, in continuare, in tot ce tine de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Proiectele derulate cu parteneri externi au avut rezultate foarte bune. Vizitele pe care le-am intreprins in diferite tari ale Europei au fost benefice atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru primarii care astfel au avut ocazia sa vada, la fata locului, cum functioneaza administratiile locale in tarile membre UE. Au fost lectii ce vor fi utile in activitatea din viitor a alesilor locali. Este necesar sa ne adaptam din mers la noile conditii si am convingerea ca vom depasi obstacolele, care de altfel sunt inerente, in ce priveste mentalitatea si viziunea asupra lucrurilor. Trebuie sa spun ca sunt incantat de relatia pe care o avem cu vecinii bulgari. Am initiat infratiri intre localitati din judetul Constanta si cele din Bulgaria, care sper sa aiba rezultate in timp. Eu vreau ca oamenii sa inteleaga ca deschiderea aceasta nu este numai necesara, dar si benefica pentru cetatenii fiecareia dintre localitatile care au o astfel de relatie cu vecinii din sud. Ca sa nu mai vorbim despre oportunitatea de a ne promova din punct de vedere economic. Trebuie ca prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie sa ne facem cunoscuti. In judetul Constanta exista posibilitati care nu sunt inca valorificate. Orice am spune noi, sansa noastra este la investitorii de mare forta care, din pacate, sunt prea putini. Noi ne vom continua efortul de a atrage investitii straine prin intermediul consulatelor sau al altor relatii pentru a face judetul cunoscut in tarile membre ale Uniunii Europene pentru binele locuitorilor din zona.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă