7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialProblema gunoaielor din Harsova, fara rezolvare

Problema gunoaielor din Harsova, fara rezolvare

» Intrarea in localitate este "strajuita" de mormane de deseuri. Autoritatile locale nu au resurse financiare pentru a construi o groapa de gunoi.

Normativele europene impun Romaniei inchiderea gropilor de gunoi si amenajarea unora ecologice, in caz contrar urmand a fi aplicate, din luna iunie a anului viitor, sanctiuni usturatoare. Numai ca multe administratii publice locale nu au nici posibilitatea de a inchide gropile de gunoi aflate pe teritoriul administrativ propriu, nici pe aceea de a infiinta unele noi, iar inchiderea gropilor de gunoi de la nivel local presupune transferul deseurilor.  
De cele mai multe ori insa, costul de transport ridica pretul pe tona de gunoi foarte mult, astfel incat locuitorii din zonele rurale, in special, nu au posibilitatea achitarii taxelor necesare desfasurarii acestei activitati. Un exemplu in acest sens este si orasul Harsova, acolo unde, la intrare, iti ureaza "bun venit" o coscogeamite groapa de gunoi. Conform unor cercetatori, suprafata pe care aceasta a fost amenajata ar putea adaposti o serie de morminte tumulare, adica ar fi de interes pentru societatea academica, dar si pentru istoria noastra.

Dincolo de acest interes, administratia locala nu prea stie pe unde sa scoata camasa in privinta gropii de gunoi. "Ma intreb si eu, numai statul nu se intreaba", spune, referitor la ce se va intampla cu acel loc, primarul Harsovei, Tudor Nadrag. "Statul stie ca de la mijlocul anului viitor o sa fie amendat pentru fiecare zi de intarziere in inchiderea acestor gropi", a mai spus acesta. Singura solutie pe care Nadrag o vede se afla in Master Planul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Dobrogea, constituita la nivelul judetului, unde, printr-un proiect realizat de Consiliul Judetean Constanta, va fi realizata o statie de transfer deseuri.

"Se vor colecta selectiv deseurile din Harsova si localitatile invecinate, dupa care le vom transporta la groapa ecologica de la Medgidia unde vom fi dirijati sa le transportam. Sper ca prin aceasta statie de transfer, o data cu accesarea ei, sa fim dotati si cu doua-trei gunoiere autocompactoare care sa ne ajute. Sigur, vom suporta numai motorina, nu si pretul pe kilometru ca sa le inchiriem de la cineva. pentru ca atunci chiar ar fi grav." Cat priveste existenta unor vestigii sub gropa de gunoi, Nadrag lasa acest lucru pe seama specialistilor, sustinand ca au existat descoperiri "mai spre santier, niste morminte ale unor generali romani, cand s-au facut obiectivele industriale din zona".

Cele mai citite

Denis Ciobotariu, dorit de Dinamo și Rapid! Sepsi negociază prelungirea contractului

Fundașul Denis Ciobotariu, aflat în centrul unei lupte pentru transfer între Dinamo și Rapid, își continuă negocierile cu Sepsi pentru prelungirea contractului. Denis Ciobotariu, fundașul...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă