17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialPrizonierii intunericului

Prizonierii intunericului

» Handicapul presedintelui filialei din Constanta l-a ajutat sa-i inteleaga pe orbi
si sa lupte pentru drepturile lor.

» Tehnologia a distrus frumusetea unei lecturi
la biblioteca Braille.

In apropierea garii din Constanta troneaza o cladire mare, alba, care te indeamna sa-i treci pragul. Vizitatorii sunt primiti cu ospitalitate inca de la intrare, pe usa putand fi zarita urarea "Bun venit!". Intr-un alt colt este afisata cu modestie titulatura instiutiei: Asociatia Nevazatorilor din Romania, Filiala Constanta (ANRCt). Primii pasi in interiorul cladirii iti lasa un gust amar. Pe holurile mari si goale nu poate fi vazuta tipenie de om. Intr-un birou de la etajul unu, un barbat trecut de prima tinerete asteapta, parca, pe cineva care sa-l tina de vorba macar zece minute.
Acesta este presedintele Filialei Interjudetene Constanta-Tulcea a Asociatiei Nevazatorilor, Petru Pop span. O femeie a venit in graba, soptindu-i la ureche "aveti vizitatori". Petru Pop span este una dintre persoanele care nu se mai bucura de frumusetea naturii si persoanelor din jur. Presedintele ANRCt s-a intors repede spre coltul amenajat pentru vizitatori si fara a fi intrebat de doua ori a povestit cu tristete cum si-a pierdut partial vederea in urma unui accident. "Am fost si noi niste copii nebuni. La varsta de noua ani ma jucam cu gasca mea de prieteni la Bistrita-Nasaud, judetul unde m-am nascut. Tin minte ca ma leganam pe creanga unui mesteacan, iar un alt copil s-a prins de aceeasi creanga, moment in care ramura s-a rupt. Am cazut si m-am lovit puternic la cap. Am suferit o hemoragie interna care mi-a afectat nervul optic. De atunci reusesc cu greu sa mai disting ceea ce este in jurul meu si totul este alb sau negru", a declarat Petru Pop span.

Intelegi mult mai usor daca esti unul de-al lor

Presedintele ANRCt este de parere ca accidentul din copilarie l-a ajutat foarte mult in meseria pe care o practica si o iubeste. Acesta a declarat ca persoanele cu handicap pot fi intelese doar de oameni care trec prin aceeasi suferinta. Drept dovada, majoritatea presedintilor care au in subordine asociatii pentru persoanele cu handicap sunt incadrati in aceeasi categorie de invaliditate. De asemenea, sotia lui Petru Pop si-a pierdut in totalitate vederea. Barbatul povesteste cu mandrie cum, in anul 1896, regina Elisabeta a infiintat la Bucuresti Asezamantul Orbilor, organizatie careia i s-a recunoscut oficial titulatura dupa zece ani de functionare. "Regina Elisabeta a avut grija de fiecare nevazator in parte. In anul 1912, aceasta a luat legatura cu presedintele Americii din acea vreme si a reusit sa aduca in tara prima masina de tiparit Braille. Asezamantul s-a dezvoltat rapid dupa al doilea razboi mondial, cand au fost aduse foarte multe persoane care ramasesera mutilate in urma razboiului. In anul 1955, nevazatorii au facut demersuri pentru a infiinta Asociatia Orbilor din Romania, care peste doi ani urma sa devina Asociatia Nevazatorilor din Romania. In anul 1962 a fost deschisa si Filiala de la Constanta. Timp de 40 de ani ne-am desfasurat activitatea intr-un alt sediu, insa am fost nevoiti sa ne mutam pentru ca locul  fost retrocedat. Din 2003 ne-am instalat in noua cladire", a declarat presedintele asociatiei judetene.  


"Multi am fost, putini am ramas"

Daca in anul 1962, filiala de la Constanta inregistra cateva zeci de orbi, in prezent, la ANRCt sunt inscrisi peste 1600 de nevazatori. Chiar daca numarul persoanelor cu handicap s-a inmultit, cladirea este mai goala ca niciodata. De la nou-nascuti la varstnici, nimeni nu calca de prea multe ori pragul institutiei. Conducerea ong-ului este de parere ca tehnologia a facut ca salile sa fie in mare parte goale.
Daca inainte exista frumusetea unei lecturi "pipaite", acum au aparut diverse cd-uri care au transformat cititul intr-un simplu fond sonor. Biblioteca zace de patru ani neatinsa. "Primaria Constanta ne-a promis ca ne va acorda 10.000 lei pentru amenajarea bibliotecii. Nu mai exista acelasi interes pentru acest loc pentru ca majoritatea nevazatorilor prefera sa stea acasa si sa asculte o poveste la calculatorul propriu. Poate este si din cauza faptului ca nu mai avem in stoc decat carti vechi", a adaugat presedintele ANRCt. Din sutele de oameni care beneficiaza de consilierea asociatiei pentru orbi, maximum 20 mai ajung, zilnic, sa isi petreaca timpul liber intr-una din salile cladirii.

UNDE
Varsta-record

Presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Constanta, a sprijinit mii de persoane de-a lungul anilor in care a fost la conducerea institutiei. In istoria sediului de pe strada Traian va ramane un batran, in varsta de 102 ani, care a fost mutilat in urma celui de-al doilea razboi mondial. Majoritatea membrilor ANRCt au fost victimele razboaielor mondiale sau copii si nevestele acestora.

SPECIALISTUL
» Ar acorda sprijin daca ar avea cui

"De zeci de ani suntem alaturi de persoanele care si-au pierdut vederea si facem tot posibilul pentru a le oferi o viata mai usoara. Noi le intocmim toate actele de care au nevoie si ii consiliem in orice domeniu au nevoie. Este adevarat ca foarte putine persoane mai aleg sa vina pe aici, avand in vedere ca sunt directionati de comisia de expertiza catre Directia Judeteana de Asistenta Sociala. Acestia trebuie sa stie ca noi nu le oferim doar sfaturi, ci si un loc unde sa-si petreaca timpul liber, ii trimitem la scoli si ii ajutam cu diverse obiecte special create pentru orbi. Luna trecuta au intrat in atentia Asociatiei Nevazatorilor din Romania, Filiala Constanta, sase cazuri."
Petru Pop Span

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă