0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrioritatea AFDJ Galați, siguranța navigației pe Dunăre

Prioritatea AFDJ Galați, siguranța navigației pe Dunăre

Unul dintre obiective este asigurarea adâncimii în situațiile când fluviul are debit scăzut .Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi are printre priorități implementarea mai multor proiecte de dezvoltare a infrastructurii și îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie, implementarea unor servicii referitoare la sistemul de informaţii fluviale, realizarea unui sistem de management al căii navigabile şi armonizarea activităţii cu celelalte administraţii de pe Dunăre, din Austria până în România.

Printre proiectele de infrastructură se află cel de îmbunătăţire a condiţiilor de navigaţie pe sectorul Călăraşi–Brăila prin lucrări de regularizare pentru îmbunătăţirea capacităţii de transport. De la Baziaş până la Sulina, există parametri diferiţi ai șenalului navigabil de la un sector la altul, până la Porţile de Fier 2 (200 metri lăţime şi 3,5 metri adâncime), în aval de Porţile de Fier 2 până la Brăila (150-180 m lăţime şi 2,5 metri adâncime) şi de la Brăila până la Sulina şi, implicit, la Marea Neagră (7 metri adâncime). În anumite condiţii hidrologice, debitul scade mult şi adâncimile devin insuficiente. ”Trebuie să asigurăm adâncimile în zonele predispuse la depunerea sedimentelor, fie prin dragaj, fie prin alte lucrări de regularizare, de dirijare a curentului etc.

Tipul acesta de probleme este inclus în proiectele majore pentru infrastructură de cale navigabilă din Europa, fac parte dintre cele care asigură Coridorul Rin–Dunăre şi sunt la diferite etape de realizare. Pe Călăraşi–Brăila, pe sectorul comun româno-bulgar, în lungime de 488 km, suntem la etapa de revizuire a unui studiu existent, mai sunt cele ce privesc îmbunătăţirea apărărilor de mal pe Canalul Sulina”, a declarat directorul AFDJ Galați, Valerică Anghel. Alte proiecte importante sunt cel de realizare a unei reţele geodezice de sprijin pe Dunăre, care reprezintă suportul pentru toate activităţile AFDJ, în special pentru măsurători de hidrologie, de hidrografie, realizarea de hărţi de navigaţie electronică, pe care AFDJ le are în responsabilitate pentru toată reţeaua de căi navigabile interioare, pe Dunăre şi pe Canalul Dunăre–Marea Neagră.  

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă