22.8 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialPrimul Ford oltenesc, "Transit Connect"

Primul Ford oltenesc, “Transit Connect”

» Ford a preluat ieri oficial Automobile Craiova.

» Prima masina produsa din 2009 va fi modelul "Transit Connect".

» Ulterior, uzina va fabrica un automobil de clasa mica.

Ford Motor Company a preluat ieri in proprietate Automobile Craiova SA (ACSA) in cadrul unei ceremonii fastuoase, la care au participat John Fleming, presedintele pentru Europa al companiei americane, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, membrii Comisiei de privatizare, parlamentarii de Dolj si reprezentantii autoritatilor locale. Cu aceasta ocazie, delegatia Ford a anuntat tipul de masina ce va fi produs la Craiova. "Prima masina produsa la Craiova, la mijlocul lui 2009, va fi «Transit Connect», model care la ora actuala este produs si in Turcia. Din 2010 vom fabrica o noua masina. Este un automobil de capacitate mica, nu este vorba despre Fiesta, si va fi produs in exclusivitate in Romania si destinat exportului. Va fi un autoturism de tip white-space si va fi ceva mai scump. Nu va fi la concurenta cu Dacia Logan", a precizat John Fleming. Acesta a adaugat ca in 2009 intentia este sa se produca 30.000 de modele "Transit Connect", iar in anul urmator, cu 15.000 mai multe. In perioada imediat urmatoare Ford isi va desemna o echipa de 30-35 de oameni care se vor afla permanent la fabrica din Craiova. Ford nu a stabilit deocamdata daca va merge mai departe pe actualul sistem de distributie.

Actele finale de preluare s-au semnat, unele anexe ale contractului de privatizare raman secrete. Acest aspect l-a sesizat presedintele Traian Basescu, care s-a aratat deranjat de secretomania ce priveste unele parti ale contractului: "Sunt 13 anexe secrete ale contractului. Unele dintre ele raman secrete, precum planul de afaceri sau camera de informare. Orice informatie care ar fi putut scapa din planul de afaceri al Ford ar fi avut contrapondere in planul de afaceri al competitorilor. Este de discutat daca trebuie sa ramana secrete salariile membrilor romani din Consiliul de Administratie sau planul de mediu. Nu inteleg de ce atata secretomanie".

Tot ieri salariatii ACSA au primit si un prim raspuns placut de la americani, referitor la salarii. "Discutam cresterile salariale in orice tara in care mergem", a spus John Fleming.
Ford Craiova porneste la drum cu o datorie de 27 de milioane de euro catre Ministerul Finantelor, suma pe care Comisia Europeana a considerat-o ajutor ilegal de stat. "Ford a preluat compania cu aceasta datorie pe care o va plati in perioada urmatoare", a precizat Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare de la ACSA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă