La Babadag s-a desfasurat, ieri, in premiera o misiune de parasutare a doua grupe de lupta formate din militari americani si romani.
Aplicatia "Proof of Principle" se dovedeste a fi cel mai complex exercitiu militar romano-american organizat pe teritoriul tarii noastre pana acum. Dupa insusirea tacticilor de lupta din Irak, romanii au participat la un desant mixt. Scenariul aplicatiei a prevazut desantarea a doua formatiuni de cate 30 de oameni fiecare, prima pentru securizarea poligonului, iar cea de-a doua cu atributii de comandament. Parasutarea s-a facut de la aproximativ 300 de metri, din doua aeronave C130 Hercules, special pregatite, apartinand armatei americane. Desi conditiile atmosferice au fost nefavorabile, respectiv vant puternic si la un moment dat s-a pierdut legatura cu solul, militarii nu au vrut sa abandoneze misiunea. Odata ajunsi la Babadag, militarii au "curatat" zona de inamici si au pregatit terenul pentru instalarea comandamentului. Operatiunea nu a durat mai mult de o ora, timp suficient insa pentru parasutisti sa-si indeplineasca obiectivele. Militarii romani s-au aratat incantati dupa primul salt impreuna cu americanii. Echipamentul celor doua forte nu difera prea mult, mai ales ca parasutistii Batalionului 60 Baneasa-Otopeni au primit un nou tip de parasute, moderne, mult mai usor de folosit decat vechile mijloace tehnice. In plus, procedurile de pregatire sunt aproape identice, cu exceptia numarului de sarituri anuale de pregatire, care in cazul romanilor este dublu fata de membrii "Airborne US Army".
30 de kilograme pentru fiecare parasutist
Echipamentul standard, respectiv cele doua parasute, hamul si restul elementelor de mici dimensiuni, cantareste 30 de kilograme. La acestea se adauga pistolul-mitraliera de calibru 5,45 standard NATO si nelipsitul cutit de comando. Selectia viitorilor parasutisti este extrem de riguroasa, iar in cazul armatei romane absolut toti membrii echipelor speciale sunt voluntari.