Sorin Grindeanu a susţinut prima conferinţă de presă, în calitate de premier desemnat, alături de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Grindeanu a declarat că intenţionează ca, miercuri, la ora 21.00, să convoace prima şedinţă de Guvern, în care să dea ordonanţa de organizare a Cabinetului şi proiectul de lege de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară. Totodată, premierul desemnat a afirmat că este deschis discuţiilor cu UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor din România.
„Dacă propunerea noastră pentru calendarul învestirii va fi respectată, în aceeaşi seară vom face prima şedinţă de Guvern. Aşa cum a anunţat domnul preşedinte Dragnea, suntem deschişi să avem discuţii cu UDMR-ul şi cu reprezentanţii minorităţilor din România. Am văzut că alte formaţiuni politice au anunţat, înainte să vadă lista Cabinetului, că nu votează. Mi se pare o abordare greşită”, a declarat Sorin Grindeanu
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Sorin Grindeanu a mărturisit că a primit vestea desemnării printr-un SMS semnat, simplu, Klaus Iohannis. Premierul desemnat a mărturisit că nu avea numărul de telefon al şefului statului şi a crezut că este o glumă, dar după ce a primit confirmarea din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a răspuns liderului de la Cotroceni, mulţumindu-i pentru încrederea acorsată.
„Azi dimineaţă am primit un SMS de la domnul preşedinte Klaus Iohannis, eu nu aveam numărul dânsului. L-am sunat pe domnul preşedinte Dragnea, neavând numărul preşedintelui Iohannis. În aceste zile te poţi aştepta la orice. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată”, a spus premierul desemnat, Sorin Grindeanu.
Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul desemnat, Sorin Grindeanu, au prezentat calendarul învestirii noului Guvern, după ce, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind desemnarea lui social-democratului Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Cel care a deschis conferinţa de presă a fost şeful PSD, Liviu Dragnea.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, vineri, decretul privind desemnarea lui Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. Grindeanu are la dispoziție 10 zile pentru a-și alege miniștrii și a se prezenta cu formula noului cabinet în fața Parlamentului pentru votul de învestitură.
Cine este Sorin Grindeanu, actualul șef al CJ Timiș și fost deputat
Sorin Grindeanu s-a născut în data de 5 decembrie 1973, în Caransebeș, este căsătorit și are doi copii. În anul 1992, a absolvit Liceul Traian Doda din Caransebeș, iar în anul 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Și-a început activitatea profesională în anul 1998 când, pentru doi ani, a ocupat postul de preparator la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2000 – 2001 a fost asistent la aceeași facultate.
Din luna noiembrie 2001 și până în 2014 a fost director la Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș. Din anul 2005, timp de trei ani a muncit în domeniul privat, iar din anul 2008 până în 2012 a devenit viceprimar al municipiului Timișoara. În anul 2012, la alegerile parlamentare a fost ales deputat de Timișoara, însă a demisionat din Parlament în 29 iunie 2016, când a câștigat alegerile locale și a fost ales președinte al Consiliului Județean Timiș, funcție pe care o ocupă în prezent.
Premierul propus de PSD, Sorin Grindeanu, ar beneficia de lobby deosebit de puternic în interiorul partidului, cât și în zona serviciilor secrete, ceea ce l-ar putea determina pe președintele Klaus Iohannis să îl desemneze la șefia Executivului, potrivit Impact Press, care citează surse importante de pe lângă Palatul Cotroceni.
În perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat poziția de ministru pentru Societatea Informațională, în Guvernul Ponta.
În anul 1996 s-a înscris în PDSR, care ulterior a devenit PSD, ocupând mai multe funcții. Din anul 1998, până în 2001 a fost vicepreședinte la organizația de tineret a PSD Timiș, din 2002 a fost membru în Biroul Executiv județean al PSD Timiș și membru în Consiliul Național al TSD. În anul 2003 a fost ales președinte executiv al PSD Timiș, iar în 2005 a fost ales președinte al PSD Timișoara și primvicepresedinte al PSD Timiș.
În anul 2015 el a fost ales președintele PSD Timiș, funcție pe care o ocupa și în prezent.
Potrivit declarației sale de avere, Sorin Grindeanu are, împreună cu soția sa, Mihaela, două terenuri intravilane, unul în comuna Giroc cumpărat în anul 2005, de 503 mp, și un altul cumpărat în anul 2011, de 270 mp, în Timișoara. Soția lui Grindeanu mai deține un teren intravilan de 2,8 hă în comuna Banloc din județul Timiș. Familia Grindeanu mai deține și o casă în comuna Giroc din județul Timiș, potrivit celei mai recente declarații de avere postată pe site-ul Consiliului Județean Timiș. Locuința a fost construită în anul 2007. La capitolul autoturisme, Grindeanu a trecut în declarația de avere un motociclu ATV pe care l-a cumpărat în anul 2009. În luna martie, actualul lider al PSD Timiș a vândut un apartament cu sumă de 30.000 de euro.
Citește declarația de avere integrală aici: Averea premierului propus de PSD, Sorin Grindeanu: Președintele Consiliului Județean Timiș deține trei terenuri și are un împrumut de 44.000 de euro
Deciziile politice din tinerețea premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, sunt interesante. Deși președintele Consiliului Județean Timiș a fost crescut de un bunic care a fost deținut politic, studentul în anul V Sorin Grindeanu a decis, la vârsta de 23 de ani, să se înscrie în Partidul Democrației Sociale din România (PDSR), deși mai explicabil ar fi fost să se se alăture Convenției Democrate, care fusese victorioasă în alegerile parlamentare din 3 noiembrie 1996.
Sorin Grindeanu a acordat și două împrumuturi, unul de 83.000 de lei și altul de 20.000 de euro către o societate comercială la care soția să este acționar. El are și un credit contractat în anul 2007, scadent în anul 2035, în valoare de 44.868 euro. La venituri, Grindeanu a trecut indemnizația de 7.610 lei de la Parlamentul României, 86.228 lei salariul că ministru și 8 lei venituri și dobânzi. Pe lângă veniturile soției, în declarația de avere a social-democratului apare și o donație de 10.000 de euro de la tatăl său, Nicolae Grindeanu.
Cariera politică a lui Sorin Grindeanu este una foarte interesantă pentru că își are rădăcinile în plină guvernare Adrian Năstase și este marcată de trei lideri ai Partidului Social Democrat, cel mai cunoscut dintre ei fiind Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și lider social-democrat important până când a intrat în vizorul procurorilor DNA care au anchetat Dosarul Romsilva… citește mai departe aici …
Citește și opinii la cald pe tema desemnării lui Sorin Grindeanu ca premier:
Silviu Sergiu, senior editor: Klaus Iohannis l-a acceptat pe Sorin Grindeanu premier. Steaua lui Dragnea a început să apună | REACȚIE LA CALD: Nu mă aștept însă ca Grindeanu să iasă din front. Deocamdată. Cel puțin până la votul de învestitură din Parlament. Până atunci, Grindeanu pășește încă pe nisipuri mișcătoare. Orice poziție de forță în relația cu Liviu Dragnea este riscantă. Desigur, PSD nu-și poate trânti în Parlament propriul guvern, dar Liviu Dragnea ar avea dovada perfectă că se impune întărirea controlului Partidului asupra Guvernului.
Tudor Artenie, comentator: Ecuațiile președintelui Iohannis: Refuzul primei nominalizări poate fi privit și în această cheie, a echilibrării raporturilor de putere. Putem bănui mai multe motive care au stat la baza refuzului: riscul de securitate, lipsa deciziei în forul de conducere a PSD sau avântul dlui Liviu Dragnea care a cerut partidului un ”cec în alb”. Era mai corect pentru public să fi motivat refuzul, dar laconismul este una dintre armele favorite din arsenalul președintelui. Strategia a reușit, iar PSD a schimbat nominalizarea.