Consilierii locali de la Tortomanu au discutat si au adoptat, ieri, rectificarea bugetului localitatii. Disensiunile dintre primar si unul dintre alesi au iesit iar la suprafata. Nu este pentru prima oara cand primarul Gheorghe Panait si reprezentantul Partidului Conservator in Consiliul Local Tortomanu se „inteapa” reciproc. De aceasta data, la baza disensiunilor a stat un proiect de hotarare privind cheltuielile efectuate pentru lucrari la una dintre unitatile de invatamant din localitate, pentru care a cerut aprobarea consilierilor abia acum. „Consilierul conservator a cerut explicatii privind intarzierea cu care a fost elaborat un proiect pentru aprobarea cheltuirii a peste 4.000 RON. Si mie mi s-ar fi parut normal sa se convoace o sedinta extraordinara pentru a aproba cheltuirea sumelor. Banii au fost folositi in august, iar acum e trecut de jumatatea lunii noiembrie…”, a declarat reprezentantul PD in Consiliul Local Tortomanu, Viorel Ocnasescu. Pentru ca nu a gasit intelegere in randul alesilor, primarul a parasit sedinta.
Toane de edil
Primarul de Tortomanu are propriile metode prin care ii pedepseste pe consilierii care ii sunt ostili. „La sedinta care s-a tinut in luna august, alesii care s-au abtinut ori au votat impotriva au fost invitati sa paraseasca sala in care se tinea sedinta. Oricine isi da seama ca era vorba despre consilierii care nu se afla de partea primarului. La sedinta de ieri am avut parte de un astfel de tratament. De aceasta data primarul nu s-a mai adresat direct… Prin viceprimar ni s-a transmis ca trebuie sa plecam, dar la intalnirea cu primarul trebuie sa ramana social-democratii”, a sustinut Viorel Ocnasescu. Reactia edilului a venit dupa comentariile legate de adoptarea proiectului privind cheltuirea banilor publici dar, mai ales, dupa ce consilierul conservator Petre Prisacaru a vrut sa vada procesele verbale intocmi-te la sedintele anterioare. Unii dintre alesi au vrut sa verifice daca procesele-verbale de sedinta reflecta exact ceea ce s-a intamplat. Primarul Gheorghe Panait a refuzat sa puna la dispozitie documentele. Banuiala ca in procesele-ver-bale s-ar fi strecurat unele „inadvertente” legate de exprimarea votului. Prisacaru este decis sa nu lase lucrurile in acest stadiu: va cere justitiei sa-l oblige pe primar sa respecte legea.
Procedura respectata
Cetatenii din Tortomanu au semnat in cunostinta de cauza pentru organizarea referendumului prin care se va decide eliberarea din functie a primarului Gheorghe Panait. „Oamenii cand au aflat ca este vorba despre eliminarea actualului primar au semnat imediat. Prefectura a cerut respectarea procedurilor legate de organizarea unei consultari a populatiei care implica verificarea autenticitatii semnaturilor si legalizarea tabelelor”, a declarat Viorel Ocnarescu. In Tortomanu sunt aproximativ 1900 de locuitori din care peste 1300 cu drept de vot. Conform legii, numarul persoanelor care trebuie sa se pronunte pentru schimbarea primarului trebuie sa fie de jumatate plus unu. Reprezentanti ai comunitatii locale sustin ca aproape toata suflarea din Tortomanu vrea sa se prezinte la urne pentru a alege un nou primar. Organizarea alegerilor anticipate depinde insa de rezultatul referendumului ce va fi organizat in cazul in care se va constata ca au fost indeplinite conditiile prevazute de lege.