3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialPrimarul nostru, stăpânul nostru?

Primarul nostru, stăpânul nostru?

Noua primăriţă a Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat abrupt, într-o zi de duminică, că nu mai dorește străzi din centrul Capitalei blocate cu activități de weekend, că se face exces de evenimente cultural-sportive stradale.

Era supărată mai ales de concertele din Piaţa Constituţiei şi de programul “Via Sport”, care se desfăşoară, de şase ani încoace, în weekend-urile de vară, pe Şoseaua Kiseleff. După două săptămâni, a trecut la fapte, anunţând organizatorii că anulează protocolul prin care se aprobase ca de vineri, ora 22 până duminică, ora 14, pe durata verii, pe porţiunea de şosea dintre strada Arh. Ion Mincu şi Muzeul Antipa să fie închis traficul maşinilor, spre a fi organizate acolo diverse activităţi sportive.

Oficial, n-a fost o interdicţie: “Nu s-a interzis niciun eveniment sportiv. A fost rugat un organizator să accepte alte locaţii, tot interesante şi accesibile, dar a refuzat. Avem două motive pentru solicitarea de relocare: necesitatea marcajelor stradale (foarte afectate), precum şi fluidizarea traficului” – a spus Firea, răspunzând unei întrebări pe HotNews.ro. Răspunsul ne face să bănuim că primăriţa are o părere foarte proastă despre capacitatea intelectuală a bucureştenilor: chiar crede cineva că nu se puteau trasa cu var câteva linii pe cei 750 de metri într-o noapte, alta decât cea de weekend?

Nu ştiu cât de tare se aglomera traficul dinspre Piaţa Presei spre Piaţa Victoriei, sâmbăta şi duminica, până la prânz. Ca bucureştean motorizat, am observat o oarecare aglomerare doar duminica seara, când coboară de la munte cei plecaţi în weekend, dar atunci Şoseaua Kiseleff era deja redeschisă. Tot ca bucureştean, ştiu însă că trăiesc în cea mai poluată capitală europeană.

Cât despre locaţia oferită ca alternativă (platoul din dreptul Liceului Şincai al Parcului Tineretului), aici cineva (se face că) nu înţelege ideea centrală a programului care se derula în Kiseleff sub motto-ul “Stop trafic! Start joc!”. Desigur, sunt destule alte locuri (nu excesiv de multe) în care se poate juca tenis sau baschet, dar aici ideea este alta. Este vorba de a oferi pietonilor, într-o perioadă în care circulaţia auto este mai redusă (vara, pe timpul concediilor), un spaţiu care în mod obişnuit este destinat traficului de maşini. În felul acesta se creează o situaţie inedită, simpatică, care stimulează oameni care în mod normal fac prea puţină mişcare să profite de cadrul insolit pentru a face sport sau, pur şi simplu, a se plimba. Este un concept – “pietonizare, pedestrianizare” – adoptat tot mai frecvent în marile oraşe europene (exemple recente – Champs Elysées în Paris, Oxfort Street în Londra) prin care se recunoaşte adevărul simplu că beneficiarii spaţiului urban trebuie să redevină oamenii.

Desigur, există şi argumente în favoarea deciziei luate de către primăriţă. Admit că a primit scrisori de la oameni deranjaţi de “ştrangularea” [sic!] traficului. Dar e clar că sunt şi mulţi bucureşteni care apreciau tradiţia eliberării ocazionale a şoselei de trafic şi poluare, am văzut numeroase luări de poziţie pe reţelele sociale, joi e programat un flash-mob în faţa Primăriei; ce-i drept, e firesc ca un ne-bucureştean să valorizeze mai degrabă fluiditatea traficului.

Tocmai asta mă deranjează mai mult în acţiunea doamnei Firea: modul de adoptare a deciziei. Dacă e clar că există două puncte de vedere opuse, ar fi fost normal ca Primăria să fi organizat o dezbatere publică, în baza căreia să ia o decizie documentată. Ar fi trebuit măsurate avantajele şi dezavantajele fiecărei soluţii. În locul dezbaterii, primăriţa a decis în baza argumentului că “am văzut eu că era coadă de maşini”. Nu a existat măcar o minimă discuţie în Consiliul General. Ar fi fost, de asemenea, în regulă dacă doamna Firea şi-ar fi anunţat în campania electorală recent încheiată intenţia de a opri programul “Via Sport”. Atunci ar fi putut invoca scuza că bucureştenii s-au pronunţat prin vot asupra chestiunii. Dar n-am văzut nicio referire la această temă în amplul program electoral al candidatei social-democrate.

Din păcate, (şi) doamna Gabriela Firea confundă rolul demnitarului ales, acela de persoană aflată în slujba cetăţenilor (“public servant”), cu acela de stăpân care face ce crede de cuviinţă pe moşia primită spre administrare.

 

P.S. Am observat că marcajele de pe Kiseleff au fost frumos refăcute. Înseamnă că, de vineri, se poate relua programul “Via Sport”, nu-i aşa?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă