Doi primari din judeţul Constanţa s-au dat singuri în judecată pentru a obţine sporuri salariale. Unul dintre ei şi-a cerut chiar sporul de vechime pe o perioadă de… 14 ani. Este cazul primarului comunei constănţene Gîrliciu, primarul Constantin Cinpoiaşu, care şi-a acţionat în judecată instituţia pe care o conduce, precum şi Consiliul Local. Astfel, pe rolul Tribunalului Constanţa, secţia contencios administrative, a fost înregistrat dosarul 6262/118/2010 prin care primarul din Gîrliciu reclama plata unor drepturi băneşti. Conform propriei declaraţii, Cinpoiaşu şi-a acţionat în judecată atât comuna „prin primar” cât şi Consiliul Local pentru a-i fi plătite nişte sporuri salariale. Este vorba de sporul de vechime de 25% despre care primarul spune că nu-l are plătit de 14 ani. „Am fost de acord cu toate hotărârile de Guvern, am sperat la mai bine, dar acum nevoile cresc şi este dreptul meu”, şi-a motivate gestul primarulGîrliciu. Acesta a afirmat că deşi Executivul a emis o serie de ordonanţe prin care plata drepturilor câştigate în instanţe este amânată şi eşalonată pentru anii viitori, „are de primit” şi este optimistcă va beneficia, în final, de drepturile cuvenite. Primul termen în acest dosar este fixat pentru 18 iunie. Cazul lui Cimpoiaşu nu este singular.
Gestul primarului din Gîrliciu nu este singular la nivelul primăriilor constănţene. În luna martie a acestui an şi primarul din Pantelimon, Vasile Neicu, s-a reclamat la tribunalul constănţean, în dosarul 3152/118/2010 vizând acordarea de sporuri salariale. Un singur termen de judecată a fost necesar, hotărârea instanţei fiind definitivă şi executorie. Astfel, luna aceasta judecătorii au admis în parte acţiunea primarului îndreptată împotriva comunei reprezentate prin primar. În hotărâre se mai precizează că pârâţii (comuna Pantelimon prin primar şi Consiliul Local Pantelimon) sunt obligaţi la plata către reclamant (primarul comunei Pantelimon) „a unor despăgubiri echivalente cu sporul de vechime pentru perioada 19 martie 2007 şi până la data de 31 decembrie 2009, raportat la indemnizaţia încasată în această perioadă, indexate în raport de indicele de inflaţie, la data plăţii efective”.
Totodată, instanţa de judecată a respins capul de cerere prin care pârâţii erau obligaţi la plata unor despăgubiri echivalente cu premiul lunar de 2% şi premiu anual, ca neîntemeiate. Primatrul din Pantelimon spune că decizia instanţei îi dă „o satisfacţie morală”, deşi cererea de plată a sporului salarial se întindea pe o perioadă de 14 ani şi i s-a dat doar pentru 3 ani de zile. „Vreo 500 de milioane aş fi avut de primit pentru toată perioada cerută”, susţine Neicu, cel care spune că, la salariul de 26 de milioane de lei brut („i-au dat vreo 16 milioane în mână”), nu a calculat cât va primi în urma deciziei judecătoreşti. Oricum, primul gospodar de la Pantelimon pare mulţumit că cel puţin i-a fost acceptată cererea, în condiţiile în care „primarului de la Târguşor i-au respins, dar probabil are salariul mai mare”. Dacă pentru moment Neicu spune că nu e momentul să mai introducă o altă acţiune pentru recuperarea banilor din perioada 1996-2007, nu exclude această posibilitate pentru vremuri mai bune din punct de vedere economic. „Revin peste un an, acum nu e momentul”, a mai declarat gospodarul-şef de la Pantelimon.