Majoritatea primarilor din judeţul Constanţa spun că vor scumpi gigacaloria în această iarnă. De suferit vor avea locuitorii, care vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. În unele oraşe e posibil să se stopeze furnizarea apei calde, în lipsa resurselor financiare pentru acoperirea subvenţiilor.
Edilul-şef al Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, în cadrul ultimei întruniri a consilierilor locali, că, deşi se intră în iarnă cu un preţ al gigacaloriei subvenţionat (în proporţie de 50% de Consiliul Local şi de 45% de bugetul de stat), nu se ştie dacă preţul pe care-l plăteşte populaţia va putea fi menţinut. Motivul îl constituie faptul că „nu vin bani de la Guvernul Boc”, deşi Guvernul nu a anunţat oficial că va sista această subvenţionare, susţine Radu Mazăre.
Primarul Constanţei atrage atenţia asupra faptului că nu ştie ce se va întâmpla anul acesta cu subvenţia guvernamentală, în primirea căreia întotdeauna au existat întârzieri. În mod oficial, se ştie că aceşti bani vor veni de la Centru, în Legea bugetului, susţine edilul constănţean, nefiind prinşi în totalitate, iar de primit municipalitatea primind şi mai puţini.
Fiind vorba de o sumă importantă, aproximativ cinci milioane de euro, edilul are un singur răspuns atunci când este întrebat de unde va mai tăia: nu ştiu. Până una, alta, populaţia va plăti 150 lei/gigacalorie, urmând să vadă dacă din buzunarul guvernamental se vor scurge bani spre teritoriu.
„Depinde de iarnă”
Vremuri grele se anunţă şi în sudul litoralului. Edilul-şef al Mangaliei, Claudiu Tusac, susţine că face, în acest moment, calcule pentru a vedea de unde poate tăia pentru a menţine preţul de 165 lei/gigacalorie. Tusac se plânge că Guvernul a alocat mai puţin de jumătate din suma datorată pentru subvenţia la gigacalorie şi că, cel mai sigur, anul acesta nu vor mai veni bani pentru subvenţie. „Până în decembrie probabil că nu vom mai primi bani pentru subvenţie, iar de la 1 ianuarie o să ne zică: gata, a trecut anul! Acum, depinde şi de iarnă: dacă o să fie precum cea de anul trecut… o să cântăm la pian ca să facem rost de bani”, a declarat primarul municipiului Mangalia. Acesta susţine că suma pe care Guvernul o datorează mangaliaţilor este foarte mare, restanţele fiind din 2007. Numai pentru anul acesta specialiştii administraţiei locale prognozează că Guvernul va avea de dat 2 milioane de lei, pentru anul trecut datoria Executivului fiind de 1,8 milioane de lei. „Nu pot fi şi primărie, şi Guvern”, a mai spus Tusac, care cere imperativ arcului guvernamental să transmită autorităţilor locale „de la început pe ce ne putem baza”.
La Năvodari, gigacaloria este acum 175 de lei. În nordul litoralului, edilul-şef al oraşului Năvodari, Nicolae Matei, susţine că a reuşit să scadă preţul de producţie al gigacaloriei, iar preţul de facturare către populaţie nu a crescut decât cu 5% ca urmare a creşterii TVA. Matei ne-a spus că primăria va veni, şi în această iarnă, cu diferenţa de tarif şi va subvenţiona preţul gigacaloriei dar, dacă nu vin banii pe subvenţie de la guvern, populaţia va plăti mai mult. În condiţiile în care restanţele guvernamentale la zi se cifrează la 6 milioane de lei, Matei vrea să mai scadă preţul de producţie al energiei termice pentru a nu împovăra populaţia. În privinţa speranţei că va primi sumele restante, primarul din Năvodari nu-şi face mari speranţe: „Nu aştept mare sprijin de la Guvern, ne gospodărim cum putem. Năvodariul nu primeşte bani şi pentru că eu sunt pesedist dar şi din cauza contextului economic nefavorabil, al acestei crize economice”, a mai spus Matei care i-a prevenit la ultima şedinţă a CL Năvodari pe aleşii locali să se aştepte la o rectificare de tarif a gigacaloriei.
Medgidia, fără apă caldă
Lovită dur din punctul de vedere al resurselor economice, Medgidia cu greu pare că se poate reface. Din cauza datoriilor către furnizorul de gaze naturale al oraşului medgidienii au rămas fără apă caldă de la începutul lunii septembrie. Situaţia este cu atât mai grea cu cât nici aici nu au venit banii de la Guvern pentru subvenţie iar arieratele pentru iarna 2009 şi 2010 se ridică la 2,3 milioane de lei, sumă enormă pentru un municipiu sufocat de datorii. Deocamdată, pentru săptămâna viitoare, edilul-şef Marian Iordache anunţă majorarea tarifului de 295 de lei/gigacalorie cu 5% urmare a creşterii TVA. „Populaţia plăteste 45% din acest tarif, dar dacă nu vin banii de la Guvern Medgidia este în pericol să rămână fără căldură în această iarnă”, ne-a declarat Iordache. Astfel, tariful suportat de populaţie este de 170 de lei. Întrebat care sunt şansele ca acest lucru să se întâmple, Iordache a precizat că „sunt foarte mari, de 80-90%”.