Conducerea Primăriei Voineasa a anunţat că va face recurs la Curtea de Apel Piteşti imediat ce va primi în scris decizia Tribunalului Vâlcea. Tribunalul a decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari este ilegală, iar aceştia trebuie să îşi primească diferenţele salariale, informează Mediafax.
Primarul localităţii vâlcene Voineasa, Gheorghe Dobrin, spune că, deşi ca salariat se bucură că este posibil să fie returnate diferenţele salariale, este obligat prin lege să atace cu recurs decizia instanţei.
„Noi suntem acum într-o situaţie inedită, ca ordonator de credite. Ca salariaţi ne bucurăm că este posibil să reprimim diferenţele salariale de pe lunile iulie, august şi septembrie, dar pe de altă parte, ca ordonator de credite, conform legii trebuie să atacăm decizia cu recurs. Vom face acest lucru imediat ce vom primi în scris decizia magistraţilor vâlceni. În situaţia în care primăria va pierde şi la recurs, se creează premisele ca toţi salariaţii, inclusiv eu, să reprimim banii înapoi, dar formularea recursului este obligatorie”, a declarat Gheorghe Dobrin (PSD).
Magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis că reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul a şase funcţionari de la Primăria Voineasa şi a doi judecători care au contestat în instanţă decizia de diminuare a salariilor este ilegală, astfel că cele opt persoane ar urma să îşi primească banii înapoi.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, judecător Mariana Vârgă, şase funcţionari de la Primăria Voineasa au dat în judecată instituţia, nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25 la sută, în urma unor decizii guvernamentale.
De asemenea, doi judecători de la Judecătoria Bălceşti au contestat în instanţă măsura de reducere a salariilor.
Magistraţii Tribunalului Vâlcea au dispus, prin două sentinţe, ca instituţiile care au decis tăierea salariilor cu 25 la sută să le returneze banii angajaţilor, în condiţiile în care deciziile au fost considerate ilegale.
Astfel, instanţa a decis ca celor opt persoane să le fie returnate diferenţele salariale pe lunile iulie, august şi septembrie
Vârgă a precizat că deciziile Tribunalului Vâlcea sunt definitive şi executorii, dar pot fi atacate cu recurs în termen de zece zile.
„Instanţa a admis acţiunea reclamanţilor şi a obligat pârâţii la plata diferenţei salarile cuvenite potrivit contractului colectiv de muncă dintre sumele încasate şi cele stabilite prin respectivele contracte, aferente lunilor iulie, august şi septembrie, sume actulalizate cu indecele de inflaţie până la data plăţii efective. Aceste decizii sunt executorii, deci până la formularea unui recurs de către părţile implicate în proces care au pierdut acestea trebuie puse în aplicare. Într-adevăr, ulterior poate fi suspendată aplicarea executării acestor decizii, dar până atunci acestea trebuie puse în aplicare”, a declarat judecător Mariana Vârgă.
În motivarea hotărârii, judecătorii de la Vâlcea susţin că reducerea salariului cu 25 la sută reprezintă o încălcare a dreptului de proprietate, în sensul în care acesta este definit în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Pe rolul Tribunalului Vâlcea mai sunt alte zece dosare care se referă la ilegalitatea măsurii de reducere a salariilor cu 25 la sută