13.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialPrimฤƒria Brฤƒila. Gaurฤƒ de nouฤƒ milioane de euro, la o asfaltare de...

Primฤƒria Brฤƒila. Gaurฤƒ de nouฤƒ milioane de euro, la o asfaltare de 30 milioane euro

 

Este încฤƒ un exemplu pentru modul în care sunt „dedicate” ศ™i derulate contractele de modernizฤƒri de drumuri pe banii statului sau finanศ›ฤƒri europene.

Contractul de 30 milioane euro pentru mo­­­­­der­­­­nizarea Bu­­­le­­­vardului Dorobanศ›i din Brฤƒila intrฤƒ în prelungiri, urmând sฤƒ fie finalizat în 2018, la 5 ani de la termenul iniศ›ial. Pe 18 mai, executatul a dat în judecatฤƒ municipalitatea, contestând o penalizare de 900.000 de lei pentru întârzierea lucrฤƒrilor. Acศ›iunea în instanศ›ฤƒ la Tribunalul Brฤƒila a fost deschisฤƒ de Max Boegl Romania, lider al asocierii Max Boegl–Tancrad–Swietelsky-Euro Construct. Deocamdatฤƒ, în dosarul 954/113/2016, aflat pe rolul Tribunalului Brฤƒila, nu a fost stabilit niciun termen, însฤƒ procesul se anunศ›ฤƒ a fi unul de lungฤƒ duratฤƒ.

Rฤƒmฤƒศ™iศ›e: consolidarea vechiului colector

Pe final de mandat, vechiul Consiliu Municipal Brฤƒila s-a întrunit pentru a aproba prelungirea termenelor de finalizare a trei proiecte cu finanศ›are europeanฤƒ. Printre acestea, modernizarea Bulevardului Dorobanศ›i. În mare parte, lucrฤƒrile au fost finalizate din 2013. Au fost rezolvate instalaศ›iile de apฤƒ ศ™i canalizare ศ™i liniile de tramvai, dar a mai rฤƒmas de realizat consolidarea vechiului colector, aflat la adâncimea de zece metri. Termenul iniศ›ial la care trebuiau finalizate lucrฤƒrile începute în 2011 era 31 decembrie 2013. Pentru consolidarea colectorului a fost prelungit termenul pânฤƒ pe 30 iunie 2016, pentru amânare primฤƒria suportând de la bugetul local 5,8 milioane lei. Vechiul colector este, de fapt, un tunel de 3 kilometri, construit în 1920. A mai fost consolidat în anii ‘80, când au fost montate armฤƒturi metalice în interiorul colectorului. Soluศ›ia stabilitฤƒ iniศ›ial, înlocuirea armฤƒturilor metalice, a fost schimbatฤƒ cu aceea a consolidฤƒrii prin turnarea unor centuri de beton.

Pânฤƒ în luna mai, firma Tancrad realizase consolidarea în proporศ›ie de 80%. Între timp, a apฤƒrut litigiul, a fost deschisฤƒ acศ›iunea în instanศ›ฤƒ de cฤƒtre liderul asocierii ศ™i Tancrad a retras muncitorii ศ™i utilajele. La sugestia Autoritฤƒศ›ii pentru Management al POR, Consiliul Municipal Brฤƒila a prelungit termenul pânฤƒ la 31 decembrie 2018. Se estimeazฤƒ cฤƒ procesul va dura doi ani, iar jumฤƒtate de an finalizarea lucrฤƒrilor.

Afacere anchetatฤƒ de  DNA

Modernizarea Bulevardului Dorobanศ›i are ศ™i ceva conotaศ›ii penale. Anul trecut, fostul primar al Brฤƒilei, Aurel Simionescu, a fost reศ›inut de procurorii DNA Galaศ›i ศ™i a petrecut o perioadฤƒ în arest, fiind suspectat cฤƒ a forศ›at acordarea contractului de 30 de milioane de euro asocierii din care fฤƒcea parte Tancrad SRL Galaศ›i, firma la care îndesa contractele de asfaltฤƒri ศ™i fostul preศ™edinte al CJ Brฤƒila, Gh. Bunea Stancu. În august 2014 ศ™i Bunea Stancu a fost arestat la cererea DNA pentru cฤƒ a acordat firmei Tancrad mai multe contracte prin întocmirea caietelor de sarcini astfel încât acestea sฤƒ fie câศ™tigate doar de Tancrad. Tancrad SRL, ca persoanฤƒ juridicฤƒ, a ศ™i fost inculpatฤƒ în dosarul la DNA al lui Bunea Stancu. Primarul Simionescu a fฤƒcut acelaศ™i lucru, probabil la cererea lui Bunea Stancu, care îi era ศ™ef în PSD Brฤƒila.

În 2012, Autoritatea de Audit din cadrul MDRT a efectuat un control la proiectele finanลฃate prin Axa II a POR ศ™i s-a descoperit cฤƒ la modernizarea Bulevardului Dorobanศ›i fusese o licitaลฃie „cu dedicaลฃie”, pentru cฤƒ prin caietul de sarcini întocmit de Primฤƒria Brฤƒila le fuseserฤƒ impuse participanลฃilor la licitaลฃie mai multe criterii restrictive, care înclinau balanลฃa în favoarea Tancrad. Spre exemplu, una din prevederi le impunea ofertanลฃilor sฤƒ facฤƒ dovada deลฃinerii unor staลฃii de betoane ลŸi mixturi asfaltice la o distanลฃฤƒ de 80 km în jurul Brฤƒilei. Aceastฤƒ prevedere avantaja firmele din Brฤƒila ลŸi Galaลฃi, dar în primul rând Tancrad SA, care are o staศ›ie la Baldovineศ™ti, judeศ›ul Brฤƒila, la distanศ›a de 7 km de Brฤƒila. Din aceastฤƒ cauzฤƒ s-au pierdut 25% din finanศ›are.

Primฤƒria Brฤƒila, pฤƒgubitฤƒ cu 9 milioane euro

Din aceastฤƒ „afacere”, primฤƒria a pierdut sume imense. Autoritatea de Audit din cadrul MDRT a retras 25% din finanศ›are, suma de 7,5 milioane de euro fiind acoperitฤƒ de la bugetul Primฤƒriei Brฤƒila. Municipalitatea a mai pierdut ศ™i cele 5,8 milioane lei, adicฤƒ 1,3 milioane euro, pentru prelungirea termenului lucrฤƒrilor. În total, Primฤƒria Brฤƒila a pierdut aproape 9 milioane euro. Se poate ajunge la o treime din finanศ›are, bani duศ™i pe apa sâmbetei.   

Cele mai citite

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Rodica Nassar รฎl apฤƒrฤƒ pe Ciolacu dupฤƒ gafa lui Ciucฤƒ

โ€žRฤƒspuns corect. Nota 10โ€, este reacศ›ia deputatului PSD Rodica Nassar dupฤƒ ce Nicolae Ciucฤƒ, รฎntrebat ce calitฤƒศ›i are Marcel Ciolacu, pe care el nu...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ