0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria Arad a pierdut asul din maneca in afacerea "CasaRom"

Primaria Arad a pierdut asul din maneca in afacerea „CasaRom”

Compania cu capital grecesc "CasaRom" este din nou in centrul unui scandal in Transilvania. Prefectul din Arad a redactat un raport care arata ca exista o serie de probleme legate de contractul incheiat de compania de constructii cu administratia locala. "CasaRom" a mai provocat un scandal asemanator dupa de firma a primit o concesiune "cu cantec" la Cluj.
Alesii locali au renuntat sa aduca in discutie, la ultima sedinta, referatul de nelegalitate inaintat de prefectul judetului fata de hotararea Consiliului Local Arad prin care a fost aprobat actul aditional al contractului de vanzare-cumparare dintre Primarie si compania multinationala "CasaRom".
Potrivit prefectului Gavril Popescu, hotararea este nelegala, pentru ca printr-un articol al contractului se procedeaza la modificarea unui act administrativ care a produs efecte in sfera dreptului civil. Articolul din contractul initial incheiat intre cele doua parti in 2001 face referire la faptul ca terenul poate fi vandut ulterior cu acelasi pret cu care a fost cumparat. Ori, prin hotararea de la sfarsitul anului trecut, municipalitatea a modificat actul, stabilind ca terenul va putea fi vandut la pretul pietei, ceea ce Prefectura considera nelegal. In aceste conditii, reprezentantul Guvernului in teritoriu a cerut rediscutarea contractului de vanzare-cumparare dintre Primarie si firma "CasaRom".
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a renegociat, anul trecut, clauzele contractuale, reusind sa elimine aproape toate obligatiile asumate de companie. Daca, initial, "CasaRom" avea obligatia sa execute si o serie de investitii in infrastructura, care mai apoi sa intre in patrimoniul Consiliului Local, conform noilor clauze, societatea este absolvita de orice obligatii de aceasta natura. "CasaRom" a primit terenul la un pret simbolic, obligandu-se sa introduca utilitatile, iar apoi sa construiasca locuinte, pe care sa le vanda aradenilor la preturi speciale, intr-un parteneriat cu Primaria. In momentul in care se vinde o casa de catre o firma, aceasta vinde si terenul pe care a construit. Cumparand terenul la doar 5 centi/mp, "CasaRom" ar fi trebuit sa vanda locuintele la un pret mult mai mic, fara a-si diminua profitul.

Nelegalitatea contractului, ascunsa dupa terenuri

Falca a eliminat insa din contractul initial obligatia investitorului de a vinde terenurile adiacente locuintelor construite la acelasi pret la care au fost cumparate sau concesionate de la municipalitate. Edilul a desfiintat astfel principalul atuu al afacerii negociate de fosta administratie, adica acela ca aradenii vor putea achizitiona locuinte in cartierul Subcetate la un pret net inferior pretului pietei. Conform actului aditional semnat de primarul Gheorghe Falca, "CasaRom" poate sa vanda terenul la pretul pietei, adica cu minim 100 de euro metrul patrat, valoare estimata de specialistii imobiliari.
Anul trecut, compania americana "CasaRom" a cedat Primariei municipiului Arad 29 de hectare de teren. Proiectul a trecut de votul consilierilor, insa sedinta Consiliului Local a fost extrem de tensionata in urma criticilor aduse de unii alesi. Intr-o sedinta anterioara, proiectul a fost respins, primind numeroase critici din partea alesilor. Printre cei care s-au opus proiectului au fost consilierii ex-PSD, dar si cativa dintre cei ai Aliantei PNL-PD. Conform proiectului de act aditional, "CasaRom" a cedat Primariei din Arad aproape jumatate din terenul primit de la fosta administratie locala. Dupa o serie de discutii intre cele doua parti, compania americana a cedat 29 de hectare de teren din totalul de 60 primite in 2001, cu titlu de inchiriere si concesiune.
Contractul semnat de fostul primar Popa a fost unul dintre cele mai controversate documente incheiate de fosta administratie. In 2001,  "CasaRom" a castigat o licitatie pentru ridicarea unui cartier de locuinte in zona Subcetate din municipiul Arad, pe o suprafata de 68 de hectare. Mai mult de jumatate din teren a fost vandut ulterior de municipalitate firmei, la pretul simbolic de doar 5 centi pe metrul patrat, restul fiind concesionat investitorilor pe o perioada de 50 de ani. In schimbul terenului obtinut, firma s-a obligat sa construiasca  900 de locuinte la bloc si in case individuale. Primele 72 de case trebuiau terminate in 2002. Firma care anunta investitii totale de 35 de milioane de euro in cartierul rezidential a depasit toate termenele prevazute in contractul incheiat cu Primaria.

Concesiune disputata la Cluj

Reprezentantii "CasaRom" au fost implicati intr-o disputa asemanatoare la Cluj. Fostul primar PRM, Gheorghe Funar, a concesionat companiei cu capital grecesc o zona din cartierul Borhanci, pe care compania "CasaRom" ar fi urmat sa ridice un nou cartier rezidential. Primaria se obliga sa construiasca drumuri si sa doteze terenul cu retele de utilitati, pe socoteala bugetului public. La final, municipalitatea ar fi urmat sa primeasca o serie de locuinte ridicate de "CasaRom". Ani la rand, proiectul a fost blocat. Conducerea "CasaRom" a declarat ca municipalitatea nu si-a respectat obligatiile. Consilierii locali din Cluj au votat rezilierea contractului, dar "CasaRom" a deschis o actiune in contencios administrativ si a obtinut anularea hotararii de consiliu. Cartierul nu este gata, insa, nici azi.

Cele mai citite

Românii au luat cu asalt mall-urile, în a doua zi de Crăciun

În a doua zi de Crăciun, mall-urile din România au fost pline de vizitatori care au venit să profite de reducerile de sezon și...

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

Manchester City – Everton 1-1. Haaland își „îngroapă” echipa

Manchester City - Everton 1-1. City a remizat cu Everton într-un meci din Premier League, care a deschis programul complet al zilei de Boxing...
Ultima oră
Pe aceeași temă