16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPrima autorizare dupa 51 de ani a executiei unui militar american

Prima autorizare dupa 51 de ani a executiei unui militar american

» Presedintele George W. Bush a autorizat executia unui militar american condamnat la moarte, primul act de acest gen in SUA din 1957.

La recomandarea ministrului Apararii, presedintele Bush a confirmat condamnarea la moarte pronuntata in 1988 de Curtea Martiala impotriva soldatului Ronald A. Gray, "pentru multiple acuzatii de crima si viol comise in timp ce acesta era inrolat in armata", a anuntat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino. Spre deosebire de civili, executia militarilor americani condamnati la moarte trebuie sa fie autorizata de seful statului. "Desi aprobarea condamnarii la moarte a unui membru al armatei este o decizie serioasa si dificila pentru un comandant suprem, presedintele apreciaza ca natura acestui caz nu lasa nici o indoiala asupra faptului ca respectiva condamnare a fost corecta si meritata", a precizat purtatoarea de cuvant. Ronald A. Gray, acum in varsta de 42 de ani, fost bucatar in armata SUA, a fost gasit vinovat de Curtea Martiala, in 1988, de violarea si uciderea a doua tinere, una dintre ele civil, iar cealalta militar.

 

Cele doua femei erau din Fayetteville, localitate de langa Fort Bragg, unde acuzatul isi efectua stagiul militar. Prima victima, soldatul Laura Lee Vickery Clay, a fost violata si impuscata de patru ori cu un pistol pe care Gray a recunoscut ca l-a furat, in decembrie 1986. Cea de-a doua victima, Kimberly Anne Ruggles, sofer de taxi in varsta de 24 de ani, a fost injunghiata de sapte ori si lasata sa sangereze pana a murit, in ianuarie 1987. Gray a mai fost gasit vinovat de viol si tentativa de ucidere a unei alte femei militar, Mary Ann Nameth (20 de ani), colega de la Fort Bragg. Nameth l-a identificat pe acuzat ca fiind agresorul sau si a depus marturie impotriva acestuia la proces.  Inaintea lui Bush, ultimul presedinte care a autorizat executia unui militar a fost Dwight D. Eisenhower, in 1957, condamnatul fiind executat in 1958. Dupa Eisenhower, presedintele John F. Kennedy a comutat sentinta unui militar condamnat la moarte in inchisoare pe viata, in 1962.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă