Pretul petrolului ar putea cunoaste o perioada de stabilizare in 2007, dupa recordurile istorice inregistrate anul acesta, estimeaza experti in domeniu citati de AFP. In opinia acestora, productia mondiala de titei va reusi anul viitor sa ajunga din urma cererea, iar punctele de dezordine geopolitica de pe mapamond se vor rari.
„Istoria lui 2006 a fost una a riscurilor geopolitice”, afirma Simon Wardell, analist al centrului de cercetari Global Insight. De aici, explozia pretului petrolului. Daca 2005 a fost un an in care pretul titeiului a crescut ca urmare a cererii uriase din China si SUA, dublata de uraganele din Golful Mexic, in 2006 a fost resimtita teama ca instabilitatea politica sa nu antreneze o penurie de petrol.
Inca din ianuarie reluarea de catre Iran a programului nuclear si riscul unor sanctiuni dictate de ONU impotriva acestei tari au produs un mic seism la burse. Se contura, ca riposta a Teheranului, o intrerupere a exporturilor iraniene de petrol.
In acelasi timp, in Nigeria au inceput atacurile violente ale militantilor separatisti. Incidentele si rapirile de persoane din Delta Nigerului au amputat practic 30% din productia de petrol a acestei tari.
Tendinta crescanda a pretului petrolului a fost stimulata, ulterior, de tirurile de rachete nord-coreene si de razboiul din Liban intre Israel si Hezbollah, de deteriorarea situatiei din Irak, precum si de degradarea relatiilor dintre SUA si Venezuela. Acestor factori li s-au adaugat prognozele meteo nefavorabile, care prevesteau un sezon al uraganelor la fel de intens ca in 2005, dar si inchiderea campului petrolifer de la Prudhoe Bay, din Alaska, din cauza corodarii unui oleoduct.
Rezultatul este stiut. La bursa din New York pretul petrolului a batut record dupa record, culminand cu varful inregistrat in iulie – 78,4 dolari barilul. In august, la bursa din Londra, barilul costa 78,64 dolari. Cu 20 de dolari mai mult decat la inceputul anului si de patru ori mai mult decat la inceputul lui 2002…
„Pana la urma insa pericolele care pandeau in 2006 nu s-au materializat”, remarca Ed Morse, expert la Lehman Brothers, dand ca exemplu absenta uraganelor, ca si a sanctiunilor impotriva Iranului. Consecinta? Barilul, pe care multi il si vedeau urcand pana la suta de dolari, a inceput sa scada.
„Prima de risc, care asta-vara era de 25-30 de dolari, a coborat pana la 15 dolari, iar petrolul se apropie de un pret de echilibru, bazat pe cerere si oferta si situat intre 55 si 60 de dolari barilul”, explica Wardell. In 2007, crede el, pretul „va mai creste probabil in timpul iernii”, apoi se va stabiliza in tot restul anului, „pe masura ce oferta va prinde din urma cererea”.
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) mizeaza pe o crestere cu 1,7% a cererii de petrol in 2007, adica pana la un nivel de 85,9 milioane de barili pe zi. Cauza acestei cresteri este sporirea consumului in China. Dar oferta nu doar va suplini aceasta cerere, ci va permite si crearea de stocuri in lume. Lehman Brothers estimeaza ca pe parcursul anului viitor vor fi extrasi 86,6 milioane de barili pe zi.
Nimeni nu vorbeste insa despre o scadere a pretului petrolului, ci doar despre o stabilizare a lui. Iar unii analisti cred ca aceasta stabilizare se va produce in jurul unui pret mediu de 70 de dolari, fata de 66,4 dolari in 2006. Aceasta, din motivele deja enuntate: riscurile persistente legate de Iran, uragane, terorism…