Președintele Iohannis inspectează, miercuri, Baza Aeriană de la Câmpia Turzii (județul Cluj). Aceasta este cea mai modernă bază aeriană a Armatei Române.
Șeful statului merge la Baza Aeriană 71 împreună cu ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu și cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Aerodromul de la Câmpia Turzii este folosit în comun de militari români și de militari din alte țări NATO, mai ales americani. Acesta este contextul în care Pentagonul a anunțat că una dintre bazele din România care primește bani din SUA pentru modernizare este cea de la Câmpia Turzii. Șase asemenea baze militare din România sunt modernizate cu sprijinul financiar al SUA. Unele dintre ele aparțin Forțelor Aeriene iar celelalte sunt ale Forțelor Terestre Române.
Amintim că, în luna octombrie 2021, șeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul Robert Burke, a venit în România. Oficialul NATO a vizitat mai multe baze militare din România. Comandamentul NATO de la Napoli (Italia) are în subordine și trupele NATO din România. În țara noastră, amiralul a condus personal și un exercițiu militar denumit “Noble Blueprint 21”.
Baza Aeriană 71 va primi avioane de luptă F-16
Premierul Nicolae Ciucă preciza, recent, pentru ziarul „România liberă”, că la Câmpia Turzii va staționa a doua escadrilă de avioane F-16 ale României. Prima escadrilă F-16, deja operațională, are baza pe aerodromul Fetești (județul Ialomița). Aeronavele F-16 ale României execută misiuni de Poliție Aeriană pe Flancul Estic al NATO, împreună cu avioane trimise din alte țări aliate.
Avioanele model F-16, de fabricație americană, sunt foarte sensibile. De aceea ele necesită piste de decolare și aterizare moderne, conform standardelor NATO.
Pentru cea de-a treia escadrilă de avioane F-16 a României nu s-a precizat, deocamdată, unde va fi plasată. În mod cert, ea va avea un alt aerodrom decât primele două.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!