9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoNATO verifică bazele militare din România

NATO verifică bazele militare din România

NATO verifică bazele militare din România. Șeful Comandamentului Aliat de la Napoli a sosit în România. Șeful acestui comandament a realizat acțiuni de verificare terestră și aeriană în zona de est a României. Verificările s-au realizat inclusiv la bazele militare.

Comandamentul NATO de la Napoli (Italia) are în subordine și trupele NATO din România. De pe această poziție, șeful Comandamentului de la Napoli, amiralul Robert Burke, a venit în România.

“Programul vizitei amiralului Robert Burke cuprinde executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră și discuții cu responsabili militari români și aliați care urmăresc sincronizarea acțiunilor din plan național cu cele din cadru aliat”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

În România, amiralul a condus un exercițiu militar denumit “Noble Blueprint 21”.

Exercițiul “contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor și creșterea capacității aliate de reacție”, anunță MApN. La exercițiu au participat șefii unor structuri militare din NATO, din România și din Bulgaria.

NATO verifică bazele militare din România

Amiralul Burke a avut și o întâlnire cu generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Generalul Petrescu a precizat că anul 2021 marchează “un vârf al pregătirii” Armatei Române, inclusiv datorită exercițiilor planificate și organizate de Comandamentul Aliat de la Napoli, în care un rol important l-a avut România.

“Noble Blueprint 21 este un eveniment major care urmărește consolidarea coeziunii dintre aliați ca urmare a cunoașterii reciproce realizate înainte de apariția nevoii de a acționa”

Daniel Petrescu,

Șeful Statului Major al Apărării

Vizita oficialului NATO este la o săptămână după cea a secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin. Ministrul Austin a precizat că România își menține importanța strategică, reprezentând o componentă esențială pe Flancul Estic al NATO. România susține și misiunile Statelor Unite în afara Europei, „în alte zone”, a spus Lloyd Austin.

„România este exemplu pentru angajamentul Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO în Europa și alte zone”

Lloyd J. Austin,

Secretarul american al Apărării

Ministrul american al Apărării a salutat faptul că România a făcut progrese semnificative în domeniul Apărării, inclusiv prin înlocuirea tehnicii militare învechite, de proveniență sovietică.

Exercițiul “Noble Blueprint 21” s-a desfășurat în România sub conducerea amiralului Robert Burke, șeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli (JFCNP). Exercițiul a făcut parte din programul de instruire în context întrunit, destinat consolidării măsurilor de apărare colectivă a NATO.

Culegere de informații militare

Termenii folosiți sugerează implicarea în acest exercițiu a componentelor de informații militare din România și din armatele altor state NATO.

Pe de altă parte, se poate observa că, despre amiralul Burke, se precizează nu doar că a condus exercițiul, ci și “executarea unor misiuni de recunoaștere terestră și aeriană în zona de est a țării, vizite la unități din arhitectura defensivă aliată din țara noastră”.

Zona de est a României ar fi cea mai expusă și, în același timp, cea mai importantă în cazul declanșării unui război la est de România. Prin această zonă, NATO ar putea asigura, la nevoie, și sprijin militar pentru Republica Moldova sau pentru Ucraina. Republica Moldova și Ucraina sunt partenere cu NATO dar nu sunt membre ale Alianței.

Acum câteva zile, la Chișinău, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și vicepremierul Vlad Kulminski au avut întâlniri cu Robin Dunnigan, asistenta secretarului de stat al SUA. Ea este responsabilă pentru relația SUA cu Europa Centrală și de Est. Una dintre temele abordate în Republica Moldova a fost cea a Transnistriei, unde staționează ilegal trupe rusești.

Pe de altă parte, Ucraina este deja în război nedeclarat cu Rusia. Oficiali de la Kiev au semnalat, recent, că o extindere a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei este iminentă.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Cele mai citite

Cât de mult aur există în lume ?

Aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul istoriei, parțial datorită faptului că este indestructibil. Asta înseamnă că practic tot aurul din lume care a fost...

Omicron, noua variantă a virusului SARS-CoV 2. Ce simptome au pacienții

Persoanele din Africa de Sud care au contractat tulpina Omicron de coronavirus nu au dezvoltat forme grave ale bolii, a declarat pentru BBC medicul Angelique...
00:09:32

Emma Răducanu a învins-o pe Gabriela Ruse, la Londra – VIDEO

Emma Răducanu a învins-o pe românca Gabriela Ruse, într-un meci demonstrativ care a avut loc la Londra. Câștigătoarea US Open a trecut de jucătoarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă