1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialPreședintele Federației Spiru Haret, despre cazul profesoarei Tunegaru: Nu cred că Inspectoratul...

Președintele Federației Spiru Haret, despre cazul profesoarei Tunegaru: Nu cred că Inspectoratul trebuia să ia apărarea Primăriei Capitalei

Despre cazul profesoarei Tunegaru, care spune că a fost dată afară de la clasa unde preda, a discutat și președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, el precizând că, legal, instituția școlară nu a luat nicio decizie greșită. El a afirmat, la postul de televiziune B1TV, că sunt probleme în legislație, iar legea actuală produce discrepanțe mari între profesorii suplinitori și cei titulari. Cu toate astea, el spune că Inspectoratul Municipiului București nu trebuia să ia apărarea Primăriei Capitalei în fața celor spuse de profesoară.

"Este sunt profesor suplinitor de un an. După ce au aflat, copiii au spus că vor ca eu să contui să le predat. Legea nu este clară, profesorii suplinitori nu au aceleasi drepturi ca profesorii titulari… N-am adus prejudicii primarului pentru că nu am spus nimic de primarul Capitalei. Decizia inspectoratului este justificată pe documente și pe lege. În continuare, eu o să rămân în sistemul de stat, nu mă duc la privat", a precizat profesoara  Cristina Tunegaru în direct la o emisiune TV.

Președintele Federației Spiru Haret, Marius Nistor, a precizat că s-a încercat deturnarea lucrurilor spuse de profesoară, iar din punct de vedere legal, inspectoratul a acționat corect în legătură cu măsura luată, dar aceștia nu trebuiau să ia apărarea primarului Gabriela Firea.

"Urmărind toate aceste lucruri in mass-media, s-a încercat deturnarea celor spuse de doamna Tunegaru. Nu există nicio legătură între cele spuse și cele ce se înțeleg. Nu a demis-o nimeni pe doamna Tunegaru. Ea a luat o notă foarte bună, dar nu s-a putut titulariza din cauza faptului că nu sunt locuri. Există diferențe între profesorii titulari și cei suplinitori. Diferența este legată de perioada contractului. Suplinitorul are un contract de un an, cel titular are o perioadă nedeterminată.

Cred că inspectoratul putea să se rezume fix la declarația în legătură cu școala. Nu cred că primarul avea nevoie de o intervenție din partea inspectoratului. Nu era treaba ca inspectoratul să ia apărarea Primăriei Capitalei.

Trebuie să nu ne legăm în acea mentalitate prin care nu putem să ne ținem profesorii buni în sistem" a precizat Marius Nistor.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) susține, printr-un comunicat de presă, că declarațiile profesoarei suplinitoare Cristina Tunegaru nu au nici o bază legală, după ce cadrul didactic a acuzat că ar fi fost dată afară fără nici o inspecție, pentru că ar fi criticat-o pe Gabriela Firea. 

Reprezentanții instituției apreciază că afirmațiile profesoarei  "nu corespund adevărului, sunt fără bază legală și aduc prejudicii de imagine" primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și onspectoratului.

"Considerăm că declarațiile doamnei profesor Cristina Tunegaru nu corespund adevărului, sunt fără bază legală și aduc prejudicii de imagine doamnei Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, și Inspectoratului Școlar al Municipiului București", susțin reprezentanții ISMB.

Potrivit sursei citate, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru anul școlar 2017-2018, aprobată prin OMENCS cu nr. 5739/2016, cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate au prioritate pentru ocuparea posturilor publicate față de cadrele didactice suplinitoare care solicită continuitatea pe post.

"Doamna profesoară Cristina Tunegaru are statutul de profesor suplinitor pe postul de la școala menționată. În consecință, acest post a fost ocupat legal, începând cu anul școlar 2017-2018, respectiv cu data de 1 septembrie 2017, de către un profesor titular care a solicitat transferul pentru întregirea normei didactice. În acest context, Consiliul de administrație al unității de învățământ nu mai poate acorda continuitatea pe postul respectiv", precizează ISMB. 

Cristina Tunegaru, profesoara din Bucureşti care a criticat modul în care este administrată Capitala, a scris, joi seară, pe pagina personală de Facebook, că a fost dată afară de la Şcoala Generală nr. 95, unde preda Limba şi Literatura Română, fără să fie anunţată sau evaluată. La scurt timp după ce mesajul ei a devenit viral, preşedintele Camerei Deputaţilor s-a arătat, pe reţeaua socială, indignat de această situaţie, anunţând că l-a informat pe ministrul Educaţiei despre caz. De asemenea, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, puternic criticată de Cristina Tunegaru, a condamnat ferm acuzaţiile voalate lansate în presă, potrivit cărora edilul ar fi implicat în disponibilizarea profesoarei. 

"Nu m-au inspectat, n-a venit nimeni să mă vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor mei, dar mă dau afară! Fără să întrebe părinții sau elevii, fără să mă anunțe măcar, un funcționar al inspectoratului a alocat din pix orele mele altui profesor. Și m-am trezit scoasă din școală. Da, pot să facă asta în sistemul public în anul 2017", scria profesoara, joi seara, pe contul său de Facebook.

Cele mai citite

Cât vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegerile prezidențiale și parlamentare

Autoritățile accelerează pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, stabilind indemnizațiile pentru membrii secțiilor de votare. Membrii secțiilor de votare vor câștiga între 240 și...

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Bugetul 2025: 235 de proiecte majore, cu o valoare totală de 330 miliarde lei

Guvernul lucrează la redactarea bugetului de stat pentru anul 2025, cu accent semnificativ pe investițiile publice Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că bugetul de anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă