21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPREMIERĂ PENTRU JUSTIŢIA IBERICĂ: Fiica Regelui Spaniei a depus mărturie în faţa...

PREMIERĂ PENTRU JUSTIŢIA IBERICĂ: Fiica Regelui Spaniei a depus mărturie în faţa instanţei, în procesul de spălare de bani

Infanta Cristina, fiica Regelui Spaniei, s-a prezentat sâmbătă în faţa judecătorului, pentru a depune mărturie, după ce a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi alte infracţiuni de natură fiscală, informează cotidianul El Pais.

După ce a coborât cu maşina rampa de acces ce duce la tribunal, infanta, zâmbitoare şi purtând o vestă neagră şi cămaşă albă, a salutat scurt jurnaliştii, după care a intrat în clădire.

Aşezată pe un fotoliu din catifea roşie, într-o sală de audieri dominată de portretul oficial al tatălui ei, Juan Carlos, Cristina, în vârstă de 48 de ani, a început la ora 09.00 GMT (11.00 ora României) să răspundă la întrebările judecătorului Jose Castro, care instrumentează acest dosar exploziv.

Citeşte şi: Şoc pentru Casa Regală a Spaniei: Infanta Cristina, pusă sub acuzare pentru spălare de bani

Magistratul o suspectează că a cooperat cu soţul ei, fostul campion olimpic de handbal Iñaki Urdangarin, pus sub acuzare la 29 decembrie 2011 şi suspectat că a deturnat, cu un fost asociat, 6,1 milioane de euro bani publici.

Infanta a primit permisiunea excepţională ca, din motive de securitate, să meargă la tribunal cu maşina.

În apropierea clădirii înconjurate de poliţie, câteva zeci de manifestanţi se reuniseră cu pancarte ostile monarhiei sau cerând „dreptate”.

„Justiţia nu este egală pentru toţi”, a declarat Rafaela Garcia, o pensionară în vârstă de 70 de ani. „Sunt oameni care suferă mult, care câştigă 400 de euro. Ei au suficienţi bani şi ai spune că vor şi mai mulţi. Dacă ar avea conştiinţă, ar trebui să înţeleagă că sunt oameni care nici măcar nu le pot plăti cărţile copiilor”.

Procurorii anticorupţie solicită ca Infanta Cristina să plătească 600.000 de euro Trezorieriei, adică jumătate din suma care îi este imputată lui Urdangarin şi care a intrat în conturile firmei Aizoon,deţinută în proproţie de 50% de către fiica Regelui. Cotidianul iberic subliniază faptul că, Infanta Cristina va fi obligată să plătească 600.000 de euro, în cazul în care soţul ei va fi condamnat.

În urmă cu trei luni, judecătorii au decis punerea sub sechestru a 16 proprietăţi, inclusiv a jumătate din vila deţinută de infanta Cristina şi de Iñaki Urdangarin în cartierul de lux Pedralbes din Barcelona.

Cele mai citite

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...

Pilații din Pontus Euxinus

În politica noastră cea de toate zilele – ia-o, Doamne, și du-o de aici! -, prinde rădăcini tot mai solide un obicei care,...

Patriarhia Română îndeamnă la rugăciune și solidaritate din partea clericilor și credincioșilor în fața avertizărilor meteo de furtuni

În contextul avertizărilor meteorologice de cod galben și portocaliu de furtuni puternice și ploi abundente, Patriarhia Română face apel la rugăciune și solidaritate din...
Ultima oră
Pe aceeași temă