AT&T a anunţat că va pune deoparte patru miliarde de dolari pentru a acoperi pierderile generate de un eventual eşec al achiziţiei T-Mobile USA, pentru 39 miliarde de dolari, decizie care ar putea reprezenta o acceptare tacită a căderii tranzacţiei, în urma intervenţiei autorităţilor SUA, relatează Mediafax.
Oficialii americani responsabili de industria telecom consideră că fuziunea AT&T cu T-Mobile USA ar conduce la dispariţia unui număr mare de locuri de muncă şi ar afecta competiţia, transmite Reuters.
Grupul telecom american şi Deutsche Telekom, proprietarul T-Mobile, au anunţat că vor încerca în continuare să obţină avizul Departamentului Justiţiei, însă au retras documentele înaintate Comisiei de reglementare în domeniul Comunicaţiilor, FCC.
Atât Departamentul Justiţiei, cât şi FCC se opun tranzacţiei.
„Este foarte clar, fără nicio îndoială, că fuziunea ar rezulta într-o pierdere masivă de locuri de muncă şi de investiţii în SUA”, a declarat joi seară un oficial al FCC.
Decizia de a retrage aplicaţia de la FCC trebuie aprobată de Comisie, care va decide dacă şi în ce condiţii ar putea fi retransmisă tranzacţia spre aprobare.
Avizul FCC nu ar avea nicio valoare dacă Departamentul Justiţiei ar decide să blocheze tranzacţia, iar AT&T şi Deutsche Telekom au anunţat că vor reveni la autoritatea pentru comunicaţii numai dacă vor obţine aprobarea Justiţiei.
Prăbuşirea tranzacţiei i-ar putea crea probleme mari directorului general alAT&T, Randall Stephenson, care a oferit în contract, ca semn de încredere, un comision uriaş, de 3 miliarde de dolari plus cheltuieli suplimentare presupuse de cedarea accesului T-Mobile USA la spectrul wireless al companiei americane, plătibil către Deutsche Telekom în caz de eşec. Unii analişti consideră că pachetul s-ar putea ridica la 6 miliarde de dolari ca valoare, însă AT&T a refuzat să confirme această cifră.
Analiştii notează că decizia AT&T de a constitui un provizion de 4 miliarde de dolari în acest trimestru sugerează că grupul nu se aşteaptă ca tranzacţia să fie dusă la bun sfârşit.
Căderea tranzacţiei este o problemă şi pentru băncile care au consiliat cele două grupuri telecom. Deutsche Bank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Citigroup, Greenhill & Co, Evercore Partners şi JPMorgan Chase ar putea pierde comisioane în valoare de 150 milioane de dolari.
Preluarea T-Mobile USA ar propulsa AT&T pe primul loc pe piaţa telecom americană, depăşind Verizon Wireless, deţinut în proporţii egale de Verizon Communications şi Vodafone Group.
Totodată, Deutsche Telekom ar scăpa de subsidiara americană, care trage în jos creşterea şi profitul grupului şi are nevoie de inevstiţii urgente pentru a rămâne competitivă.