Prefectul de Bistrita-Nasaud, Szilagyi Ioan, a anuntat ca va face demersuri in instanta pentru anularea unui titlu de proprietate pentru 2.000 de hectare de padure cu care Primaria municipiului resedinta de judet s-a autoimproprietarit fara a avea acest drept. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a afirmat ca, din calitatea de presedinte al Comisiei judetene de fond funciar, a studiat documentele in baza carora municipalitatea din Bistrita a devenit proprietara suprafetei impadurite.
"Jumatate din aceasta padure apartine statului, iar cealalta jumatate parohiilor evanghelice din oras. Este anormal ce a facut Primaria fiindca si-a insusit ilegal suprafata impadurita, in conditiile in care acum ne anunta pe noi, cei de la judet, ca nu are suficient teren pentru a-l restitui beneficiarilor Legii 247 si ca ar mai avea nevoie de inca 900 de hectare”, a declarat prefectul. El a adaugat ca a inceput deja demersurile pentru anularea titlului de proprietate prin care Consiliul Local si Primaria Bistrita au trecut 2.000 de hectare de padure din patrimoniul statului in cel al orasului.
Surse din cadrul municipalitatii au mentionat ca, in baza Legii 169, Consiliul Local avea dreptul sa ceara suprafetele de teren impadurit pentru care a putut prezenta documente justificative atat de la Comisia locala de fond funciar, cat si la cele de pe Valea Sieului si Livezile, unde orasul a mai avut proprietati. Dintre toate cererile insa, doar cea depusa la comisia locala Bistrita a fost aprobata.
Ca urmare, in 2001 s-a constituit Ocolul Silvic Municipal care are in patrimoniu peste 3.000 de hectare de teren cu vegetatie forestiera si care obtine venituri anuale din exploatarea lemnului de peste 1 miliard de lei vechi.
In cazul in care demersul prefectului va avea castig de cauza, Primaria ar putea fi obligata sa plateasca fostilor proprietari lemnul exploatat pana in prezent.